Anadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaBu hafta en iyiler sayfamızı, tatil denince yalnızca deniz-güneş-kum üçlüsünü anlamayanlar için hazırladık. Eğer gezerken, gezdiğiniz yerlerin tarihini, daha önce oralarda kimlerin nasıl yaşadığını da öğrenmek hoşunuza gidiyorsa, antik kentler sizin için birkaç taş parçası olmaktan daha fazlasıysa listemize mutlaka bir bakın.
TÜRSAB, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda turizmde yüksek hedeflere ulaşılması amacıyla yeni bir proje hayata geçirdi. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmin 12 aya ve yurt geneline yayılmasını hedeflediklerini belirtirken sektör temsilcileri ise, “Türkiye’de iller ve ilçelerde çok ciddi heves ve istek var. Yereldeki ticaret odaları, belediyelerle işbirliği yaparak potansiyeli ortaya çıkaracağız” dedi.
#TÜRSABArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiGaziantep’e dün “Gaziantep Festivali” için indiğimizde hemen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nü gezdik. Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Bilim, eğitim, kültür ve sanat önceliklerinde güçlü ve vizyoner bir kurguda Türk arkeolojisinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte özgün bir uluslararası kurumun AB projesiyle ortaya çıkarılması çok önemli sayılıyor. Hemen her Avrupa ülkesinin kazı ve araştırmalar yaptığı ve çoğunun arkeoloji enstitülerini 1889’dan beri kurmuş olduğu Türkiye’de bir Milli Arkeoloji Enstitüsü’nün kurulması eskiden beri bir hayalmiş...
#GaziantepEtkileyici bir antik şehri gezip tarihte yolculuk yapmak mı istiyorsunuz? O zaman yolunuzu bizimle Çorum’a düşürün; Hattuşaş’ta binlerce yıl önce insanların geçtiği kapılardan geçip, Alacahöyük’te kral mezarları arasında dolaşıp İncesu Kanyonu’nda Kibele’yi arayalım.
#ÇorumKar, büyük şehirde zorluk, doğadaysa tadına doyulmaz bir güzellik. Jürimize istersek parkurunuzu günübirlik planlayabileceğimiz, istersek konaklayıp kar keyfini kısa bir kaçamakla taçlandırabileceğimiz yerleri sorduk. O etkileyici beyaz örtüye özlemimizi giderecek 10 rotayı sıraladık.
#Bolu20 Kasım Dünya Çocuk Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul'da Kız Kulesi ve Galata Kulesi, Ankara'da Atakule, Eskişehir Masal Şatosu'nun yanı sıra Göbekli Tepe, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Çorum Hattuşa Surları, Patara Ören Yeri, Efes Celcus Kütüphanesi ve Hadrian Tapınağı ile İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi tarihi yapı ve mekanlar maviye bürünecek.
#Unicef‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariTürkiye, hafta başı bunca siyasal gerginlik ve tartışmanın yoğunluğu arasında, kültür varlıklarının korunmasını önemseyenler için güzel bir haber aldı. UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin Polonya’nın Krakov kentinde yapılan toplantısında, çeşitli ülkelerden 11 kültür varlığı, DMA (Dünya Miras Alanı) Kalıcı Listesi’ne alındı. UNESCO’nun bu özel listeye aldığı kültür varlıkları arasında, bu yıl ülkemizden de bir antik yerleşim, arkeoloji ve tarih merakı olanlar için bir şölen alanı olan Afrodisias (Aphrodisias) kenti var.
#AphroditeSıcak yüzünü göstermeye başladı. Baharla birlikte doğa yavaş yavaş uyanıyor. Toprak kabarmaya, dal uçları filizlenmeye, güller tomurcuklanmaya başladı bile. Şimdi evden çıkma zamanı. İstanbul gibi kıyı kentlerinde yaşayanlar için hafta sonu kaçış planı yapmak, yakın yerlerde kendinizi doğaya atmak kolay. Peki ya Ankara için?.. İşte size birkaç öneri...
#Ankarada BaharKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Boğazköy Sfenksi’nin 94 yıldır ayrı kaldığı Anadolu topraklarına geri geldiğini söyledi. Günay, Sivriada ve Yassıada’da gerçekleştirdiği inceleme gezisinin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, bugün Arkeoloji Müzesi’nde bir sunumları olacağını belirtti.