Hatay'ın eşsiz lezzetleri ve yöresel ürünleri İstanbullularla buluştu. 16 Aralıkta sona erecek gastronomi şenliği için Hatay İş adamları ve Bürokratları Derneği Genel Sekreteri Adnan Dolapcıoğlu, Hatay UNESCO tarafından, 26. Gastronomi Yaratıcı Şehir ünvanına sahip dedi.
#HatayHatay’ın ödüllü mutfağının ve yöresel ürünlerinin sergileneceği “Hatay Gastronomi Günleri” başlıyor. Beylikdüzü Belediyesi desteğiyle Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği (HATİAB) tarafından 6-16 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek etkinlikte, bölgenin birbirinden lezzetli ürünleri ve kendine özgü kültürü İstanbullularla buluşacak.
#HatayInternatıonal 2. Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’nin geçen yılki ilk döneminde Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e “Geçen hafta Gaziantep’teydim. Onlar mükemmel yapıyorlar, yemekleri de farklı, Gaziantep’le mücadele etmek zor iş” demiştim. O da bana “Sen gelecek seneyi gör, onları aşarız, burası turizmin başkenti, bundan sonraki hedefimiz kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin başkenti yapmak” demişti.
#Foodfest AntalyaYeme-içme severler, Sara Tabrizi adını 10 yıl önce kurucu şefi olduğu, bugün İstanbul’un önde gelen restoranları arasında olan Aheste’den hiç kuşkum yok biliyordur. Sara, genç bir ekibe teslim ettiği restoranın ortaklığından 2 yıl önce ayrılmış, Yan Mutfak ve Mutfaklarca adıyla online paket servis ve catering’e yoğunlaşmıştı.
#Müge Akgünİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakAnkara’da kurulan ve bugüne kadar bir çok çalışma ve projeyi hayata geçiren Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’nda dördüncü durak Hatay oldu. Gazeteciler kentte üç gün boyunca dolu dolu bir program geçirdi ve kenti yakından tanıma imkanı buldu. Katılımcılar, “Hatay anlatılmaz yaşanır” dediler.
#HatayTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Hepsi ayrı ayrı birer seyahat sebebi. Restoranların uzun bir aradan sonra kısıtlamalarla açılmasını fırsat bildik, jürimize “Yemek için hangi şehirlere doğru yola çıkabiliriz” diye sorduk... Hem gezip keşfedebileceğimiz hem de özel lezzetlerini deneyebileceğimiz 10 şehri lezzet adresleriyle sıraladık.
#SeyahatSağlığımızın değerini her geçen gün daha iyi anladığımız son günlerde organik yaşama da ilgi arttı. Bunun için ilk akla gelen yerler tabii ki hem hesaplı hem güvenilir olan ekolojik pazarlar… Doğal beslenmenin hastalıklara karşı olan direncimizi de artırdığını düşünürsek, organik ürünlerin yer aldığı bu pazarların kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sizin için pandemi döneminde ziyaret edebileceğiniz organik pazarlara dair küçük bir araştırma yaptık.
#Organik PazarlarTürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Mersin, Adana, Antakya ve Gaziantep illerinde gastronomi ziyaretçi sayısının yılda 3 milyonu bulduğunu, hedeflerinin 3 yılda bunu 10 milyona çıkarmak olduğunu belirterek, "Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde seyahat eden turistlerin yüzde 88'i destinasyon tercihlerinde iyi yemeğin önemine vurgu yapıyor. Türkiye'de gastronomi turizmi turlarına katılanlar yüzde 25 daha fazla harcama yapıyor" dedi.
#Gastronomi TurizmiÜlkesi Fas’ın en önemli 100 kişi arasında gösterilen ‘baharat kraliçesi’ lakaplı şef Choumicha Chafay, iyi bir yemek yediğinde mutluluktan gözlerinin dolduğunu söylüyor: “Taze bir balık veya incir bile gözlerimden yaşlar dökülmesine neden olabilir...”
#Fas