IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2015 16:07
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU, BU YIL DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU’NUN 4’ÜNCÜSÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI.
Mustafa Kemal Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, bu yıl Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu’nun 4’üncüsüne ev sahipliği yaptı.
Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen ve farklı üniversitelerden konuşmacıların da yer aldığı “gastronomi” temalı sempozyuma çok sayıda davetli katıldı ve katkı sunanlara rektörlük tarafından teşekkür plaketi verildi.
Sempozyuma katılan MKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen buradaki konuşmasında, sempozyumun başta Türk mutfağının ve onun ayrılmaz bir parçası olan Hatay mutfağının tanıtılması olmak üzere, bilgi ve deneyimlerin paylaşılması, gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi bakımından büyük önem arz ettiğini dile getirdi.
Bilim ve gönül köprülerinin kurulması açısından dikkate şayan bir sempozyum olduğunun altını çizen Prof. Dr. Önlen şöyle devam etti:
“Hepimizin bildiği gibi şehirlerin sahip oldukları maddi ve manevi kültür değerleri, tarihi geçmişi ve bu çerçevede şekillenen toplum hayatı, kaynakları, dinamikleri kısacası ruhu, o şehrin tanınırlığı konusundaki en temel unsurlardır. Bu bağlamda düşünüldüğünde şehirlerin sahip oldukları gerek maddi, gerekse manevi değerlerin tanıtımı için organize edilen bilimsel toplantılar, fuarlar, tanıtım günleri, festivaller veya benzeri aktiviteler, bu amaca hizmet eden beklentileri karşılamaya yönelik faaliyetler olarak kabul edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, sahip olunan değerlerin kendi kültür ve coğrafi çevresinin dışında tanıtılmasıdır. Ancak bu şekilde farklı çevredeki insanların kendi değerlerimiz ile tanışmasını, bilinirliğini artırarak hakkımızda kanaat sahibi olmalarını sağlayabiliriz.”
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Cemil Kaya Gökçek Konuşmasında, “Turistleri bir yeri ziyaret etmeye motive eden ana faktörler o yerin çekici unsurlarıdır. Bu unsurlar ise kültür ve tarihle ilgili değerleri, sanat ve spor faaliyetleri, eğlence-alışveriş olanakları ve mutfağıdır” dedi.
Günümüz turistlerinin gittiği bölgelerin kültürüne uyum sağlamayı seven, kültürün tüm ögelerini görmek ve yaşamak isteyen bir yapıyı sahip olduğunu aktaran Kaya, bu noktada Hatay’ın dinler mozaiğinin yaşandığı yer baş olmak üzere gastronomi kenti olarak da hatırı sayılır bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.
Ev sahibi konuşmacıların ardından program, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celil Çakıcı ve Cornelia Oteller Zinciri İnsan Kaynakları Müdürü Gökhan Otoman’ın konuşmaları ile devam etti.