Hatay Türkiye'ye ne zaman katıldı? sorusu cuma akşamları ekranlara gelen Aziz dizisi ile gündemde yer aldı. Senaryosunu Eda Tezcan'ın yazdığı Fransız işgali altındaki Antakya'da yaşananları anlatan dönem dizisi Aziz'de Hatay'ın Türkiye haritasına ne zaman girdiği merak konusu oldu. Osmanlı Devleti döneminde, Anadolu’nun bir parçası olarak görüldüğü için, ayrı bir idari bütünlük veya coğrafi bölge olarak tanımlanmayan Hatay; Fransız işgali döneminde İskenderun Sancağı (Kısaca Sancak) olarak adlandırılmış ve Atatürk tarafından Hatay adı ile isimlendirildi. Peki, Hatay ne zaman alındı? İşte, ayrıntılar.
#HatayHatay’ın Fransız işgalinden ne zaman kurtulduğu, Aziz dizisi izleyicileri tarafından merak ediliyor. Her hafta cuma akşamları ekrana gelen Aziz dizisi 1930’lu yıllarda geçiyor. Dizide Aziz Payidar karakteri üzerinden Hatay’da yaşanılanlar anlatılıyor. Peki, Hatay ne zaman Türkiye’ye katıldı?
#HatayGüvercinlerin ayağına bağlanan şifreli mesajlar, ayakkabı topuğuna gizlenen dinleme cihazları, kravat iğnesi görünümlü kamera, Soğuk Savaş dönemine ait gizli belgeler… Hepsi MİT’in ‘Kale’ olarak adlandırılan devasa yerleşkesinde sergileniyor. MİT’in hafızası niteliğindeki müze, kapılarını Hürriyet’e açtı.
#Milli İstihbarat TeşkilatıNe 80 km uzaklıktaki savaş, ne çıkan yangınlar ve terör olayları, medeniyetin ve lezzetin başkenti Hatay’ın gastronomideki başarılarını gölgelemeye yetmez. Hatay’ın gastronomideki bu lezzet serüveni çok çok eski yıllara dayansa da, bunun tescillendirmesi ve tüm dünyaya tanıtılması yakın zamanlarda oldu.
#BursaSon dakika haberi... AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK ve MYK gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, Macron'un 'Erdoğan'ı uyardım' sözlerine sert tepki göstererek, "Macron zaman zaman konuşmalarında "Ben Sn. Erdoğan'ı uyardım" gibisinden cümleler kuruyor. Bu cümlelerin hiçbirisi doğru değil. Macron Sn. Cumhurbaşkanımıza hiçbir zaman o cümleleri kurmamıştır, kuramaz. Cumhurbaşkanımızı kapalı veya açık bir ortamda uyaramaz" dedi.
#Ömer ÇelikAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde İdlib'de Mehmetçiğe yapılan hain saldırı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, 'Şehitlerimizin kanı yerde kalmamıştır. Karşı tarafa verilen zayiat kat ve kat fazladır. Silahlı kuvvetlerimiz gereken bilgileri açıklayacak. Gelişmeler yakın bir şekilde takip ediliyor. Cumhurbaşkanımız gerekli talimatları vermiştir' dedi.
#Ömer ÇelikBir şehir, düşünün!... Farklı dinden ve inançtan insanlar sevgi, barış ve kardeşlik duyguları içinde bir arada yaşıyor olsunlar. Kavgadan uzak dursunlar, sevgide saygıda kucaklaşsınlar. “Ezan, Hazzan ve Çan” sesiyle dinler arası diyaloğun taçlandığı ve yaşandığı bir yer düşünün. İşte burası Hatay.. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, doğup büyüdüğü şehri bakın nasıl özetliyor; “ Bu toprakları anlatmaya başlamak için belki de en doğru kelime; Hoşgörü!..”
#HATAY’NİHAYET bir Fransız!’ dedirtecek yazı 18 Mayıs 2006 tarihli Le Figaro gazetesinde Alexandre Adler imzasıyla yayınlandı. Alexandre Adler, İslamcılık, Ermeni ve Kürt fesadı konularında Osmanlı’ya ve Türkiye’ye karşı adil olma özeni gösteren bir Fransız tarihçi. Daha önce Alexandre Adler konusunda yazdığım yazının da adı "Nihayet Bir Fransız" idi (2.11.2005).
Yaz sonunda "Medeniyetler Buluşması"nı izlemek için Antakya’ya gitmiştim. Savon Otel’deki kokteyl sırasında bir adamla karşılaştım. Suriyeli olan bu orta yaşlı beyefendinin adı Salih Ünlütürk’tü. Yayladağ sınırının Suriye tarafında Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı bölgede dünyaya gelmişti. Çok güzel Türkçe konuşuyordu.
Hatay'ın İskenderun İlçesi’nde avukat Maruf Kaymaz, 2 öğretmen müvekkili adına, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Hatay ve İskenderun’un işgali sırasında yeraltı ve yerüstü kaynaklarını sömürdüğü iddiasıyla Fransa aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 2 milyar euroluk maddi ve manevi tazminat talebiyle açtığı dava dilekçesinin kabul edildiğini açıkladı.