Nikâh işlemleri için istenen sağlık testlerini iki farklı hastanede yaptırıp, HIV pozitif olduğunu öğrenen ve raporları eşinden saklayıp, HIV olduğunu bildiği halde gizlice belediyeye teslim edip, yine de evlenen adam hakkında “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasından 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
#HIV PozitifBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı "Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir" açıklamasında bulundu.
#Sağlık BakanlığıGeçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca vakalarında artış yaşanmaya başladı. Uyarıyı enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptı. 54 yıldır rastlanmayan o hastalığa karşı aileleri "Uzun süren öksürük ve kusma belirtilerine dikkat edin" diyerek. uyardı, aşılamanın önemli olduğuna da dikkat çekti.
#Boğmaca Hastalığı VakalarıYaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcak hava ve yeterince dikkat edilmeyen besin hijyeni yaz ishali vakalarında önemli bir artışa neden oldu. Acil servisler son bir haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Özellikle çocuklarda sık görülen bu hastalık, son günlerde yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, hastalığın ani artışının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKuduz belirtileri ve nasıl bulaştığı gündemde yer alan haberlerle öne çıkan konulardan oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada bir tedbir alınması gerektiğinin kuduz vakalarındaki artıştan belli olduğunu ifade etti. Açıklama sonrası kuduz nasıl bulaşır ve kuduz belirtileri nelerdir, soruları gündeme geldi. Enfekte hayvanların tükürüğünden, yani salyasından insanlara yayılan ölümcül bir virüs olan kuduz, genellikle ısırma yoluyla diğer canlılara bulaşıyor. Kuduz belirtileri ve semptomlarının görülmeye başlandığı hemen her vakada hastalık ciddi sonuçlara neden olurken, hastalıktan korunmak için kuduz aşısı hayati risk taşıyor. Peki, kuduz nedir, nasıl bulaşır? Kuduz aşısı ne zaman yapılır? İşte, kuduz belirtileri ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kuduz BelirtileriArabanızı ne sıklıkla yıkatıyorsunuz ya da temizliyorsunuz? Aracınız gözünüze çok kirli gibi görünmese de sizin gözle göremediğiniz bakterilerle dolu olabilir ve sizi hasta edebilir. Uzmanlar arabanızın içinin klozet kapağından bile daha kirli olabileceği konusunda uyarıyor. Araçların temizliği konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiğini Eenfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener ile konuştuk.
#Araba YıkamaArabalarımız düzgün bir şekilde temizlemediğinde tam bir bakteri yuvası haline dönüşebilir. İngiltere’de yapılan bir incelemeye göre sürücü koltukları, tuvaletten neredeyse dört kat daha yüksek düzeyde hastalığa neden olan bakteriler barındırıyor. Bunu el freni, iç kapı kolları ve vites kolu takip ediyor. Peki ne yapacağız? Araçların temizliği konusunda nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener ile konuştuk.
#ArabaSağlıksız beslenme alışkanlıklarından tutun da hareketsizliğe kadar günümüzde birçok hatalı davranış, erkeklerde meme büyüklüğü yani jinekomasti sorununa neden oluyor. Kişinin hem sağlığına hem de özgüvenine zarar veren bu hastalık, artık yaşamı da tehdit ediyor. Yapılan yeni bir araştırmada jinekomastisi olan erkeklerin olmayanlara göre yüzde 37 daha fazla erken ölme riski taşıdıkları ortaya çıktı. Peki jinekomasti nasıl oluyor da ölüme neden oluyor? Hastalıktan korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Op. Dr. Atilla Adnan Eyüboğlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkSağlık Bakanlığı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde, dünyada ve Türkiye’de sayıları giderek artan AIDS vakaları sebebiyle vatandaşları uyardı. Tek eşliliğe önem verilmesi gerektiğini belirten Bakanlık, kapı tokmağı tutmakla, sivrisinek sokması ya da telefon kulaklığı ile hastalığın bulaşmayacağını vurguladı.
#Sağlık BakanlığıProf. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40'ında ölüm meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONVictoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an bölgede bir salgın hastalığın söz konusu olmadığını ancak, Suriye'deki kolera salgını ve sınır bölgesinden bildirilen vakaların endişe verici olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yavuz, "İçme suyu sıkıntısı giderilmiş durumda ama, temizlik ve benzerleri için kullanım suyu sıkıntısı var. Tuvalet altyapısı yetersiz. Bölgeye acilen kullanım suyu teminiyle bulaşıcı hastalıkların hızlı tespitine yönelik hızlı tanı, kit, teçhizat alt yapısı kurulmalı" dedi.
#DepremScabies, uyuz hastalığı olarak da bilinmektedir. Scabies, hominis adı verilen akarın (böcek) sebep olduğu tüm dünyada yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Gözle görülemeyen ancak mikroskopla seçilebilen uyuz böcekleri insan derisini istila ederek hastalığa yol açarlar. Uyuz böceği deride tüneller açarak bu tünellerin içinde yaşar. İşte, uyuz olarak da bilinen scabies hastalığı hakkında detaylı bilgiler
#ScabiesKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz TedavisiAda çayının depresyonu azaltma ve vücudu zararlı toksinlerden koruma etkisi vardır. Ağız ve diş sağlığı için de uzmanlar tarafından ada çayı tüketilmesi söylenir. Sindirim sistemini koruması ve terlemeyi azaltması da özellikle yaz aylarında insan sağlığına faydalıdır. Ada çayının özellikleri ve nasıl demlenmesi gerektiği hakkında ayrıntıları derledik.
#Ada ÇayıSağlığı tartışma konusu olan 79 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden’ın koronavirüse yakalandığı açıklandı. Beyaz Saray’dan yapılan bilgilendirmede Biden’ın burun akıntısı, halsizlik ve kuru öksürük gibi “hafif” semptomlar gösterdiği ve tedavi için Paxlovid adlı ilacı almaya başladığı bildirildi.
#Joe BidenBebek ve çocuklarda olan aşılama, doğdukları andan itibaren vücutlarına verilen ve hafifletilen yapıda olan mikrop anlamını taşımaktadır. Hastalıklardan korunmanın en etkin yolu olarak bilinen aşılama, bebeklerde belli dönemlerde yapılmaktadır. Doğduktan itibaren bir aşı takvimi bulunur ve bebeklere bu takvime göre aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşılar yalnızca bebeği hastalıktan korumada değil, genel olarak toplumsal bağışıklık kazanmada etkin rol oynar. Peki, bebeklerde özel aşılar nelerdir? Bebeklerde aşı takvimi nedir ve ne zaman yapılır ayrıntıları ile derledik.
Sokağa çıkma yasaklarından maske takma zorunluluğuna, 2 yıllık pandemi sürecinde maddi-manevi sıkıntılı süreçlerden geçtik hiç şüphesiz. Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının görülmesi ile de aklımıza ilk düşen; ‘Eyvah! Yayılır mı?’, ‘Maske takacak mıyız?’, ‘Yine eve mi kapanacağız?’, ‘Toplu alanlarda yaşam sekteye uğrayacak mı?’, ‘Aşı olmaya gerek var mı?’ gibi sorular oldu haliyle. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın ile 5 soruda hastalığı mercek altına aldık.
#Maymun ÇiçeğiTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkGünümüzde sıklıkla karşılaşılan sağlık problemlerinden birisi de bel soğukluğudur. Tarihe bakıldığı zaman çok eski dönemden beri var olan bu rahatsızlık günümüzde kolay tedavi edilebilir sağlık problemlerinden birisidir. Peki bel soğukluğu kendiliğinden ve zamanla tamamen geçer mi? Sizlere bel soğukluğu hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Bel Soğukluğu