Üst ve alt solunum yolu, soğuk algınlığı gibi hastalıkları içerisine alan ve belirtileri Kovid-19'la karışabilen viral enfeksiyonlar ile bu hastalıklardan korunma yöntemleri vatandaşların gündeminde yer alıyor. Peki, viral enfeksiyon nedir, belirtileri neler?
#Viral EnfeksiyonKış mevsiminin ortasında olduğumuz bu dönemlerde bizi en rahatsız eden konulardan biri de üşümek. Üşüyünce hasta olunduğu algısı oldukça yaygın ancak basit önlemlerle hem üşümeden hem de hasta olmadan kışı atlatmak mümkün. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özlem Kaplan, soğuktan ve kış hastalıklarından korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#Hastalıklardan Korunma YöntemleriKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkHamilelik döneminde kadınlar için bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemlidir. Bu dönemde grip olmamak için dikkatli ve özenli olmak gerekir. Hamilelikte gribe ne iyi gelir ve gribi atlatmanın yolları nelerdir? Gebelikte iyi gelen yiyecekler ve doğal çözümler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Günlük hayatta insanlar bazen birçok hastalık ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu hastalıklar insan vücudunda genetik bir şekilde ya da kronik tarzlarda ortaya çıkıp kişin tüm sosyal hayatını olum şekilde etkilemektedir. Bunun yanı sıra kişilere kan yolu ile de hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu bakımdan kan yoluyla bulaşan hastalıklar hakkında pek çok konu merak edilir. Peki, Kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Kan yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkGebelik düşünen her kadın planlı bir şekilde gebe kalmak ister. Gebelik arzu edilse bile, uygun zamanlama çoğu kadın için önemlidir. Beklenmeyen zamanda oluşan gebelikler anne adaylarını olumsuz etkileyebilir, iş hayatını, planlarını, yapmak isteyeceği pek çok şeyi ertelemesi gerekebilir. Bu anlamda doğum kontrol yöntemlerini bilmek, planlı gebelik için çok önemlidir. Özellikle modern doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, her kadının üreme sağlığını koruması için elzemdir.
#Doğum Kontrol HaplarıHemşirelik ve Sağlık hizmetleri bölümü, sağlık sektörü içerisine nitelikli elemanlar kazandırmak için açılmış bir üniversite bölümüdür. İlgili kişileri hastalıklardan korumak için gerekli bilgileri sağlayan ve hekimlerin yazdıkları tedaviyi en iyi ve en uygun biçimde hastaya uygulanmasını sağlayan Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümü, Türkiye içerisinde de oldukça popüler bir üniversite bölümüdür. İşte, tüm detaylar.
#Hemşirelik Ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Nedir?Akciğerlerde “bronş” adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, dünyada yaklaşık 65 milyon insanı etkileyen önemli halk sağlığı sorunlarından biri. Böylesine yaygın bir sorun olmasına karşın, her 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurup tanı alıyor. Bu durumda, ülkemizdeki 5 milyona yakın KOAH'lıdan sadece 300-500 bininin hastalığından haberdar olduğunu söylemek mümkün. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) uzmanları ise, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.
#KOAHMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Halk Eğitimi Merkezlerinde başlatılan 'Salgın Döneminde Veli Eğitimi' programlarında ilk dersi Bakan Ziya Selçuk verdi. Ankara Gölbaşı Halk Eğitimi Merkezi’nin bahçesinde oluşturulan açık hava sınıfındaki ilk dersin konusu 'Verimli Ders Çalışma Teknik ve Yöntemleri' oldu.
#Ziya SelçukMilli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), halk eğitim merkezlerinde başlattığı 'Salgın Döneminde Veli Eğitimi'nin ilk dersini Bakan Selçuk verdi. Bakan Selçuk'un Ankara Gölbaşı Halk Eğitimi Merkezi’nin bahçesinde velilere verdiği ilk dersin konusu 'Verimli Ders Çalışma Teknik ve Yöntemleri' oldu.
#HaberErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#SağlıkKolon kanseri, en sık görülen kanser türlerinden biridir. Her yıl dünya genelinde bir milyona yakın kişiye kolon kanseri teşhisi konmaktadır. Oldukça sinsi bir şekilde ilerleyen kalın bağırsak kanserinin teşhisi oldukça zordur. Peki, kolon kanseri nedir, ne kadar sürer? Kolon kanseri belirtileri neler?
#Kolon KanseriSon dakika haberi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin merakla beklediği corona virüsü toplantısı sonrasında çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız, tehdit ortadan kalkana kadar, evinden çıkmamalı, kimseyle temas etmemelidir" dedi. Erdoğan ayrıca 76 yaş üstü emekli vatandaşların eğer isterlerse emekli maaşlarını evlerinden alabileceklerini söyledi.
#CumhurbaşkanıEmziren annelerde yumurtlama genellikle ilk adetten birkaç hafta sonra başlar. Emzirme veya pompa ile sütün sağılması yumurtlama ve yumurta gelişimini baskılayan prolaktin hormonunu arttırır ve gebelikten koruyabilir. Bebek sadece anne sütü alıyorsa bu durum 6 ila 8 ay gebelikten koruyabilir. Fakat bebek ek gıda ya da mama alıyorsa doğumdan sonra 3. haftadan itibaren korunma yöntemi kullanmalıdır.
#Doğum Kontrol YöntemiCinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve bulaşıcılığı HIV, Hepatit B, Hepatit C virüsünden çok daha yüksek olan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonunun vücuda olan zararları, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş önemli bilgiler verdi.
#CinsellikCinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve bulaşıcılığı HIV, Hepatit B, Hepatit C virüsünden çok daha yüksek olan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonunun vücuda olan zararları, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş önemli bilgiler verdi.
#HpvGece görüşünüzde sıkıntı yaşıyor ya da bulanık görüyorsanız dikkat! Yaşadığınız bu problemler keratokonus hastalığının belirtileri olabilir. Korneanın sivrileşmesi olarak bilinen karatokonus, özellikle ergenlik çağındaki gençlerde sıkça karşılaşılıyor.
#GözÖzellikle okula ilk kez adım atan çocukların yaşadığı çevresel değişikliğin, beslenme alışkanlıklarını da etkilediğini belirten Diyetisyen Ceyda Nur Çakın, çocukların sağlıklı bir bünyeye sahip olabilmesi ve derslerinde başarıyı yakalayabilmeleri için uygulanması gereken beslenme düzeni ile ilgili bilgi verdi.
#Çocuk