Kavurucu sıcaklarda kimimiz yazlıklarda, kimimiz tatil yöresinde veya hafta sonları şehirdeki turistik mekanlarda deniz veya havuzun keyfini çıkarmaya devam ediyoruz. Yaz ayları eğlenmek, dinlenmek, aileyle zaman geçirirken zihnimizi biraz olsun boşaltmak için en keyifli mevsim. Ancak aşırı sıcak hava, fazla terleme ve hijyen koşullarındaki olumsuzluklar nedeniyle jinekolojik problemlerin de daha sık görüldüğü bir dönem. Bu nedenle sıcakların tetiklediği hastalıklara karşı önlem alarak korunmanız çok önemli.
#Hastalıklara Karşı Alınacak ÖnlemlerKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra BuyrukçuTüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekKoronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıAstım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı şehirlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sivrisinek sayılarındaki artışa dikkat çekti. Satar, "Sivrisinekler kanımızı emerler ve insandan insana virüs bulaştırırlar. Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmaz, sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırır. Ancak Ayrıca hayvan kaynaklı ölümlerde de ilk sırayı alırlar. Kış aylarında metruk evleri, kanalizasyonları, foseptikleri, sivrisineklerin larvalarını bırakmamaları için ilaçlamak önemlidir. Bu mücadele ile sivrisineklerin 4'te 3'ünü yok etmiş oluruz" dedi.
#Dicle ÜniversitesiDüşmeler, yanıklar, zehirlenmeler evde yaşanabilecek tehlikelerin başında geliyor. Pandemiyle birlikte çocukların kaza yaşadıkları yerlerin yüzde 70’inin ev olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Tanya Agopyan, basit ilk yardım müdahalelerinin hayat kurtarabileceği uyarısında bulundu.
#Ev KazalarıKlinik Psikolog Ayşegül Sabuncu, deprem ülkesi olduğumuzun bilinciyle fiziksel tedbirler kadar özellikle ilköğretimde kayıp ve yas konulu duygusal eğitimlerin de verilmesinin önemine dikkat çekti. Deprem konusunda yapılan paylaşımlarda yeterli duyarlılığın gösterilmediğini de anlatan Psikolog Sabuncu, “Depremde kurtarılan çocuklar üzerinden yapılan paylaşımlar, şimdiki ya da ileriki yaşantısında onları travmatize edeceği gibi, kişilik haklarını da ihlaldir. Acıları kişiselleştirmekten çok, kurumlar üzerinden yardımlaşmanın ön plana çıkarılması deprem travması yaşayanlara daha iyi gelecektir” dedi.
#BursaUyku düzeninin bozulmasının ve uykusuzluğun size ne kadar zarar verdiğini biliyor musunuz? Birçoğumuzun önemsemediği bu durum, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları tetiklemesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden oluyor. Uykusuzluk; ayrıca depresyon, motivasyon kaybı, stres ve bellek bozuklukları gibi sorunlara davetiye çıkarıyor.
#UykusuzlukYaz döneminde akıllardaki soru, nasıl tatil yapacağız. Sektör çalışanları titizlikle konuklarına hazırlıklarını sürdürürken uzmanlar da anne babalar için önerilerini sıralıyor: Aileler çocuklarını tatil öncesi mutlaka doktora götürmeli, A, E ve C vitamini gibi güçlü antioksidanlar her gün yeterli miktarda tüketilmeli ve D vitamini eksikliği takip edilmeli.
#ÇocukBursa Uludağ Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Yamankaradeniz, bu süreçteki en önemli konulardan birisinin çalışmaya devam eden kamu ve özel sektördeki çalışanların sağlık ve güvenliği olduğunu vurguladı.
#BursaDaha iyi bir başlıkla işe giriş yapmak isterdim. Ama maalesef biraz gerçekleri konuşma zamanında olduğumuzu düşünüyorum. Önlemlerimizi almak adına birlikte el ele vermemiz gereken bir döneme girdiğimizi hatırlatmak isterim. O zaman buyurun aşağıdaki beyin fırtınasına sizler de katılın.
#KoronavirüsYaz tatilinizi, güneş ve denizi tüm yıl boyu özlemle beklediniz. Bu yaz tatilinizin tadı kaçmasın istiyorsanız ve özellikle de rotanız enfeksiyon riski taşıyan bir bölgeyse ya da kronik bir hastalığınız varsa yola çıkmadan önce seyahat hastalıkları kliniklerinden destek alabilirsiniz.
#SıtmaSiber güvenlik alanında çok sayıda yerli ve yabancı profesyonelin ülkemizde bir araya geldiği LOCARD Global Cyber Security Summit 2018, 27 Eylül 2018 tarihinde Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun ev sahipliğinde, Ankara’da gerçekleştirilecek.
#LocardHavaların soğuduğu kış aylarında pek çok insanın açık alanlar yerine kapalı spor salonlarını tercih ettiğini söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Birsel Kavaklı, "Egzersiz aletlerinde biriken mikroplar enfeksiyon hastalıklarının yayılmasında risk oluşturuyor" dedi.
#Enfeksiyon Riski Taşıyan BölgelerGIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in süt fiyatlarına müdahale için Antalya’da açıkladığı önemlere Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük’den destek geldi. Eskiyörük, bakanlığın kendileri tarafından yapılan önerilere paralel yönde tedbirler alınmasını olumlu bulduklarını, yapılan açıklamaların uygulanması halinde bunların krizi çözme noktasında yeterli olacağını söyledi.
#Tire