Paylaş
Hiçbir anne-baba çocuğu büyüdüğünde sigara içsin istemez. Çocukların sigaraya başlaması ailenin sigara içme konusundaki tutumu ile çok ilgilidir. Çocuk söyleneni değil, gördüğünü yapar. Babasını ideal model olarak gören bir çocuk, babası sigara içiyorsa, bilinçaltına sigarayı olumlu kaydeder. Araştırmalar anne-babası sigara içen çocukların 7 kat daha fazla sigaraya başlama riski olduğunu göstermiştir. Sigara içmesine rağmen evde sigara içilmesine izin vermeyen ebeveynlerin çocuklarının sigarayı sağlıksız olarak algıladıkları da saptanmıştır.
Kendi davranışınızı değiştirmezseniz, çocuğunuzun sigara içen bir erişkin olmasını engelleyemezsiniz. Sigarayı hemen şimdi bırakın.
Çoğu sigara içen aile bireyi mutfakta aspiratör altında, başka bir odada kapıyı kapatarak veya pencereden sarkarak sigara içtiklerinde çocuklarını koruduklarını sanırlar. Bu yöntemlerin hiçbiri geçerli değildir. Sigara dumanı bir gazdır ve hızla evin her yerine dağılır. Kapalı kapı gazı bir odada tutamaz. Çocuk evde yokken bile içtiğiniz sigaranın dumanı tekstil ürünlerine sinerek daha sonra solunabilir şekilde kalır. Pencereden sarktığınızda dumanınız ters akımla eve geri girer. Kapalı balkonda sigara içmek evin bir odasında sigara içmekten farklı değildir. Eve geldikten sonra hiç bir alanda sigara içmeyiniz, giysileriniz, saçınız ve teniniz sigara kokmasın. En iyisi sigarayı hemen bırakın.
Sigara dumanına maruziyet bebek anne karnındayken başlayabilir. Eğer anne veya ailede aynı evi paylaşan herhangi bir kimse sigara içiyorsa bebeğin kan dolaşımında zehirli kimyasallar bulunacaktır. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebeklerde astım ve alerji çok daha yüksek oranda olmaktadır. Bebeklerin erken veya düşük doğum ağırlıkla doğması söz konusudur. Doğan bebeklerin ani beşik ölümü ile kaybedilme olasılığı daha yüksektir. Erken sigara maruziyeti çocukluk boyunca devam eden solunum işlev bozukluğuna da neden olmaktadır. İki yaşına kadar sigara dumanına maruz kalan çocuklarda astım belirgin olarak daha yüksektir. Evde sigara dumanı soluyan çocuklarda kulak enfeksiyonları % 25, solunum yolu enfeksiyonları ve astım nöbetleri artışı % 50 daha fazladır. Devamlı hastalanan çocuk istemiyorsanız sigarayı hemen şimdi bırakınız.
Aile bütçesinden sigara için ayrılan pay aslında çocuğun gıdası, eğitimi, giyimi için ayrılacak paydan kısılmıştır. Ayrıca çocuk, kendi sağlığı için neyin doğru olduğunu bilemez. Sigaranın zararları konusunda bilgilendirilmemiştir. Zararlı bir gaza maruz kalıp-kalmama seçimi kendisine bırakılmamıştır. Yaşadığı evi terk edip daha sağlıklı koşullar arama şansı yoktur. Özetle çocuk zararları hakkında bilgi sunulmadan, onay alınmadan zararlı bir maddeye maruz bırakılarak hakları zedelenmektedir. Çocuğunuzun bireysel haklarını düşünün, sigarayı şimdi bırakın.
Paylaş