Alzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerFonksiyonel sağlık uzmanı Dr. Burcu Beba geçen haftalarda düzenlenen Global HR Summit’e konuşmacı olarak katıldı. Beslenmenin kariyeri doğrudan etkilediğini söyleyen Beba’yla vücudumuzun sesini nasıl dinlememiz gerektiğini ve gıda yaşam günlüğü tutmanın faydalarını konuştuk.
#Fonksiyonel SağlıkD vitamini değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettiriyor musunuz? Eğer bu önemli moleküle hak ettiği değeri vermiyorsanız, çok ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Çünkü D vitamini eksikliği, başta kanser olmak üzere kemik erimesi, diyabet, kalp rahatsızlıkları, romatizma, kronik yorgunluk ve depresyon gibi daha birçok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında.
#D VitaminiMaske, mesafe, hijyen… Bu üç kelime uzun süren pandemi döneminde hepimizin aklın kazındı ve çoğumuzu o zor zamanlarda sağlıklı tutmayı başardı. Havalar soğudukça ve kapalı alanlara girildikçe salgın hastalıklar gündemde yine ilk sırayı aldı fakat uygulayacağınız bazı basit tedbirlerle hastalıklardan büyük oranda korunmak mümkün. Bu kış hastalıkları sizden uzak tutacak tedbirleri hemen keşfedin!
#Sponsorlu İçerikGünlük hayatta birbiri yerine kullanılmakta olan birçok eş anlamlı sözcük bulunmaktadır. Eş anlamlı kelimelerin kullanılması durumunda cümlenin anlamında bir farklılık meydana gelmemektedir. İhtimal kelimesi yerine kelimenin eş anlamlısı da kullanılabilmektedir. İhtimal kelimesinin eş anlamlısı nedir? İhtimalin eş anlamı ile örnek cümleler (TDK) nasıl olmalıdır tüm detayları ile derledik.
#TDKBundan üç yıl önce bir anda dünyanın odak noktası haline gelen koronavirüs, şimdilerde normalleşmiş olsa da halen hayatımızın bir parçası. Bu virüsle ilgili bilimsel çalışmalar da halen devam ediyor. Öyle ki bilim insanları şimdiye kadar görülen en uzun süre koronavirüs enfeksiyonunu taşıyan hastayı aramak için kolları sıvamış durumda. Peki neden? İşte ayrıntılar...
#SağlıkHasta olduğumuzda çevremizden özellikle de hayat arkadaşlarımızdan daha fazla ilgi ve şefkat bekleriz ama bazen istediğimiz ilgiyi bulamayız. Biz yatak döşek yatarken partnerimizin buna pek aldırış etmemesi, beraberliklerde hoş olmayan tartışmalara neden olabilir. Bir Sorudan Fazlası serimizde hasta oldukları zamanlarda eşlerinin ilgisizliğinden yaka silkenleri dinledik, birbirinden ilginç hikâyelere şahit olduk...
#HastalıkBir Sorudan Fazlası serimizin bugünkü konusu sürekli hastalıklarını yarıştıran, her zaman en hasta kendisi olan insanlar. Gelini doğuma girince acillik olan kayınvalideler, eşinin regl döneminde ağrı yaşayan eşler, her iki lafından biri hastalık olan akrabalar… İşte hemen hepimizin çevresinde olan, okurken mutlaka gözünüzde birinin canlanacağı hastalık yarıştıranlardan hikayeler…
#Bir Sorudan Fazlası"Kızım, montunun önünü kapat!" "Oğlum şapkan nerede senin?" Bu sözleri kendi ebeveynimizden de çevremizden de sık sık duymuşuzdur. Karşılığında gelen cevap da hep aynıdır: "Üşümüyorum ben!" Bilim insanlarına göre gerçekten de çocuklar yetişkinler kadar üşümüyor. Peki neden dışarıdaki soğuğu daha az hissediyorlar? Bunun sebebi çok hareketli olmaları değil, kahverengi yağ! Peki kahverengi yağ nedir? Neden çocuklarda daha çok bulunur? Vücuttaki kahverengi yağı artırmak için neler yapmak gerekir? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#İzmirGastrit, mide zarının tahriş, iltihaplanma veya aşınması sonucu ortaya çıkan bir sindirim rahatsızlığıdır. Bu, midedeki aşırı asidin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Gastroenterologlar tarafından önerilen uzun süreli tedavi stratejilerinin bir parçası olarak gastrit diyet önerileri önemlidir. Peki, gastrite iyi gelen yiyecekler nelerdir detayları ile derledik.
#GastritInstagram'ın hayatımıza girmesi ile birlikte birçok farklı terimde ve şekillerde kullanılmaya başlanmıştır. İnsanlar duygularını artık daha kısa yollar ile anlatabilmektedir. Yüz ifadesi, durum, şekil, eşya vb. birçok türde bulunan emojiler bu duruma yardımcı olmaktadır. Instagram'da emojilerin anlamı nedir? Instagram'da en çok kullanılan emojiler ve anlamları nelerdir detayları ile derledik.
#InstagramHalk arasında harnup adı İle de bilinen keçiboynuzu pekmezi, çok iyi bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Başta astım ve akciğer rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok hastalıktan korunmanıza önemli ölçüde yardımcı olur. Çocuklarda, bebeklerde ve yetişkinlerde keçi boynuzu pekmezi yemek kilo aldırır mı sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamAşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… hastalığın kök hücre nakli ile de tedavi edilebildiğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında, talasemi hakkında en çok merak edilen 7 soruyu sıraladı,
#TalasemiEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Dökümcü ve ekibi, dünyada bir ilke imza atarak, içtiği tehlikeli madde nedeniyle yemek borusu yanan Cezayirli 3.5 yaşındaki Meryem’i robotik cerrahiyle sağlığına kavuşturdu. İçtiği tehlikeli madde nedeniyle yemek borusu yanınca midesine takılan hortumla beslenen Meryem’in sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Doç. Dr. Dökümcü, şunları söyledi:
#1Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentin pandemi sürecinde büyük bir başarı örneği gösterdiğini belirterek, günlük vaka sayısının 10’a kadar düştüğünü söyledi. Vali Bilmez, "Yoğun bakım ve entübe olan herhangi bir hastamız da yok" dedi.
#VanVan Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentin pandemi sürecinde büyük bir başarı örneği gösterdiğini belirterek, günlük vaka sayısının 10’a kadar düştüğünü söyledi. Vali Bilmez, "Yoğun bakım ve entübe olan herhangi bir hastamız da yok" dedi.
#Koronavirüs