Yükseköğretim için UNESCO’nun bir tanımlamasında “sosyal gelişmede, ekonomik büyümede, rekabet edebilirlikte, küresel kimliğin şekillenmesi ve korunmasında, barış kültürünün desteklenmesinde yükseköğretim yeri doldurulamaz bir kurumdur” deniliyor.
#PROF. DR. EROL ÖZVAR KİMDİR?Hibrit eğitim modeli, YÖK Başkanı Özvar'ın açıklamaları sonrası yeniden gündeme geldi. Özvar, üniversitelerde eğitim öğretimin aksamaması hususunda hibrit ve harmanlanmış eğitim modellerin kullanılacağını bildirdi. Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin bir araya gelmesiyle oluşturulan hibrit eğitim, derslerin 'yüz yüze' ve 'online' karma şeklinde yapılması olarak biliniyor. Harmanlanmış öğrenme olarak da bilinen bu eğitim modelinde, teknolojik materyaller kullanılıyor. Peki, hibrit eğitim nedir, harmanlanmış eğitim modeli ne demek? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hibrit Eğitim NedirÜniversiteler yüz yüze açılacak mı sorusu için YÖK'ten son dakika açıklaması geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde örgün programlarda “yüz yüze eğitime” başlanması için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı. YÖK Başkanı Özvar, 'Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır' açıklamasında bulundu. Peki, Üniversiteler ne zaman açılacak? İşte, üniversitelerin açılış tarihi ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır" ifadelerini kullandı. Özvar, "Bununla birlikte yükseköğretim kurumlarımızla koordinasyonun sağlanabilmesi için salgının seyrine göre harmanlanmış eğitim modeli de örgün programlarda halen olduğu gibi kullanılmaya devam edebilecektir" dedi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır" ifadelerini kullandı. Özvar, "Bununla birlikte yükseköğretim kurumlarımızla koordinasyonun sağlanabilmesi için salgının seyrine göre harmanlanmış eğitim modeli de örgün programlarda halen olduğu gibi kullanılmaya devam edebilecektir" dedi.
#YÖKHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Türkiye Vodafone Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen “Dijital Benim İşim” projesi kapsamında “Dijital Pazarlama” eğitimi alan kadınlar arasında Sosyal Medya Kampanya Yarışması düzenlenecek. Yarışmacılar seçtikleri bir küçük işletmenin sosyal medya hesaplarını 1 ay boyunca yönetecek. Başvurular 21 Mayıs’a kadar devam edecek.
#VodafonePandemi nedeniyle uzaktan eğitim hızlı bir şekilde hayatın parçası haline geldi. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında da uzaktan eğitim yine hayatın içinde olacağa benziyor. Bu yılın farkı ise hem eğitim sistemi hem teknolojik altyapılar açısından uzaktan eğitim yöntem ve uygulamaların giderek gelişiyor olması.
#GazetehaberleriYetkililer okulların yaklaşık bir ay sonra açılması hakkında planlarını sürdürürken, ebeveynlerin endişeleri ise daha da artıyor. Bazı veliler okulların açılmasından yana iken bazıları ise okula göndermeyi düşünmediğini dile getiriyor. Bilinmezlik içerisinde de olsak her iki durumda tek bir gerçek var, o da çocukların çok uzun süre eğitim ve öz disiplin gelişimlerinden mahrum kaldıkları.
#EğitimPandemi nedeniyle okullarda yüz yüze eğitime ara verilerek, 23 Mart’tan itibaren uzaktan eğitime başlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu süreçte çeşitli nedenlerle Türkiye’de bulunan ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde öğrenim gören yaklaşık 800 bin öğrencinin de uzaktan eğitim sistemine dahil edildiğini belirterek, “Yabancı öğrencilerimiz de EBA üzerinden düzenlenen çevrimiçi derslere katılarak binlerce ders içeriğine ulaşabiliyor” dedi.
#Uzaktan EğitimHibrit eğitim sistemi YÖK açıklamasıyla birlikte gündemde yer aldı. Hibrit eğitim sistemi üniversiteler ile ilgili alınan kararlar sonrası öğrenciler tarafından merak konusu oldu. YÖK Başkanı Erol Özvar, 2022-2023 bahar dönemine ilişkin açıklamasında, "2022-2023 döneminin uzaktan eğitimle devam edilmesine karar verilmişti. Bahar dönemi ile sınırlı olmakla ilgili bazı kararlar alındı. Nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneği değerlendirilecek." ifadelerine yer verdi. Peki hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim modeli nasıl uygulanır? İşte üniversitelerde hibrit eğitim sitemi ile ilgili detaylar...
#Hibrit EğitimTürkiye’de son bir hafta içerisinde COVID-19 vaka sayısında yaşanan hızlı artış karşısında, öğrenciler ve veliler kaygılı. Üniversiteliler finallerin çevrimiçi yapılmasını istiyor, ilk ve orta öğretimde ise erken ve uzun tatil beklentisi var. Tüm bu beklentileri YÖK Başkanı Özvar ve Bakan Özer ile konuştum...
#Yüz Yüze EğitimHibrit eğitim sistemi, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte yeniden adını sıklıkla duyduğumuz bir terim oldu. Genel hatlarıyla koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin bir araya gelmesini kapsayan hibrit eğitimle ilgili araştırmalar devam ediyor. Peki, hibrit eğitim nedir ve okullarda hibrit eğitim modeli nasıl olacak? İşte hibrit eğitim hakkında merak edilenler…
#Hibrit Eğitim NedirÜniversiteler ne zaman açılacak sorusunun yanıtı son gelişmeler ile öğrenciler tarafından merak ediliyor. Üniversiteler uzun süre sonra yüz yüze eğitimle öğrencilere kapılarını açacaklar. YÖK ve Sağlık Bakanlığı kararına göre yükseköğretim kurumları örgün programlarda harmanlanmış (hibrit) eğitim modeli de kullanılabilecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında sınavlar, yüz yüze yapılacak. Peki, üniversiteler ne zaman açılacak? İşte, üniversitelerde yüz yüze eğitim tarihi ve 2021-2022 akademik takviminin detayları
#Üniversiteler Ne Zaman AçılacakYükseköğretim Kurulunca (YÖK) Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında yüz yüze eğitimlerin başlatılacağı 2021-2022 eğitim öğretim döneminde, üniversite kampüslerinde uygulanacak önlemlere ilişkin rehber ile eğitim ve öğretim süreçlerine dair 2 ayrı rehber hazırlandı. Rehbere göre; 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı güz döneminden itibaren üniversitelerde örgün programlarda yüz yüze eğitime geçilecek. Salgının seyrine göre yükseköğretim kurumları örgün programlarda harmanlanmış (hibrit) eğitim modeli de kullanılabilecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında sınavlar, yüz yüze yapılacak. Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre çevrimiçi sınav uygulamalarından da yararlanılabilecek.
#YÖKTürkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde en kritik dönemeçlerden biri olarak nitelendirilebilecek 6 Eylül’e üç gün kala, Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bu tarihte okulların yüz yüze eğitime başlayacak ve üniversitelerin açılacak olması nedeniyle toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Erol Özvar da katıldı. Bakan Özer, “Çocuklarımızın arkadaşlarıyla sınıf ortamında eğitim görmeleri elzemdir. Yüz yüze eğitim bir tercih değil, zorunluluktur. Çocuklarımızdan daha fazla fedakarlık isteyemeyiz. Bunun için gereken adımları attık ve atmaya devam ediyoruz” dedi.
#Sağlık Bakanı Fahrettin Kocaİş dünyasının önde gelen yöneticileri, Fortune Türkiye & DataExpert iş birliği ve BMI organizasyonuyla düzenlenen CHRO Summit 2021’de bir araya geldi. RESHAPE temasıyla düzenlenen zirvede pandeminin etkisiyle ortaya çıkan yeni düzende çalışma hayatının geçireceği dönüşüm ve şirketlerin bu dönüşüme nasıl ayak uyduracağı gibi konular ele alındı.
#Fortune TürkiyeTüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin birinci yılını geride bırakırken, bu süreç boyunca en çok etkilenen alanlardan birinin eğitim olduğunu görüyoruz. Dönemsel olarak 185 ülkede okulların kapanması ve dünyadaki öğrenci nüfusunun yüzde 90’ına karşılık gelen 1.6 milyar öğrencinin fiziksel olarak okuldan uzak kalmasının sonucunda gözler bir kez daha eğitimin dijitalleşmesine ve uzaktan eğitime çevrildi.
#Online Eğitimİzbilim Koleji, önceki İzmir ve Ankara il milli eğitim müdürlerinden Behçet Yavuz’un liderliğinde, İzmir’in önde gelen iş insanlarından Ali Doğan ve Bora Karasu Eğitim Kurumları ortaklığı ve ‘bilimin izinde’ ilkesiyle Egekent 2’deki kuzey kampüsünde eğitim dünyasındaki yerini aldı.
#İzmieHibrit eğitim, üniversiteler için alınan kararlar sonrasında gündemde yer almaya başladı. Üniversiteleri, YÖK ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak tavsiye kararı neticesinde hibrit eğitime geçeceği açıklandı. Buna göre üniversiteler, hibrit eğitim sürecinde uygulama ağırlıklı bölümler yarı zamanlı olarak okula gidebilecek. Diğer bölümler ise uzaktan eğitim ile sürece devam edecek.
#Hibrit EğitimHibrit eğitim sistemi, son günlerde adının sıkça zikredilmesi dolayısıyla detayları ile birlikte araştırılmaya başlandı. Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin bir araya gelmesiyle genel hatları oluşturulan hibrit eğitim, okuldaki kapasitenin belirli oranda düşürülerek bulaş riskinin ortadan kalkmasına olanak tanıyabilecek. Peki, hibrit eğitim nedir ve hibrit eğitim nasıl uygulanacak? İşte, o noktada merak edilen detaylı bilgiler
#Hibrit Eğitim Nedirİnternet ve sosyal medyanın son dört yıldaki değişimine baktığımızda, aktif sosyal medya kullanımında 12 milyon, aktif internet kullanımında ise 16 milyonluk artışın gerçekleştiği “We are social” raporlarına yansımaktadır. Tüm bu değişimlerin içine pandemi sürecinde artan kullanımın eklenmediğini düşündüğümüzde sayının daha fazla artması ve çevrimiçi olma süresinin uzaması muhtemel gözükmektedir.
#Eğitim“Korona salgını ile bir dönem bitecek başka bir dönem başlayacak” diyen Nişantaşı Üniversitesi kurucusu Levent Uysal’a eğitimde ve öğretimde yaşanacak değişimi sorduk. Artık geleneksel sınıf ortamının, ezber ve sınavları destekleyen sistemin geleceği üretecek nesli yetiştirmede yetersiz kaldığını söyleyen Uysal, “Sistem, düne takılıp kalmış durumda. Bundan sonra, tamamen uzaktan eğitim olacak diyemeyiz ama sanal ve örgün eğitimin bir bütünü olan ‘harmanlanmış (blended) öğrenme modeli’ yaygınlaşacaktır” dedi. Bu modelle birlikte hem yüz yüze eğitimin hem de web tabanlı eğitimin pozitif yanlarından faydalanılabileceğini belirten Uysal, Erasmus ve Exchange gibi öğrenci programlarına katılımın da azalacağına dikkat çekti.
#GazetehaberleriHatırlarsanız Hürriyet Eğitim’de daha önce yayınlanan yazılarımda okul mimarisinin 21. Yüzyıl Eğitim paradigması içindeki yerinden bahsetmiştim. 26 Kasım 2012 tarihli yazımda şöyle demişim: ‘Altın Oran’ hipotezimi değişik bir alanda sınamak için paha biçilmez bir fırsat. Çünkü eğer ‘altın oran’ sabit bir katsayı olarak düşünülürse, dünyanın en iyi sistemlerinin kullandığı eğitim alanları-mimari modelleri ve bunların arka planındaki eğitim-mimari kuramsal bağının sunduğu değişkenler de bir o kadar hayatileşiyor. Nasıl okullar düşlüyoruz?
#OkulTeknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediğine hepimiz şahit oluyoruz. İnternetin her alanda ve özellikle eğitim alanında sıkça kullanılmaya başladığı 21. yüzyılda tek bir öğrenme modelinin kullanılması yerine çoklu öğrenme modellerinin harmanlanmış olarak uygulanması ayrıca internetten, eğitimle ilgili içerik sağlayan portallardan ve sosyal medyadan etkin bir şekilde yararlanılması zorunluluk haline geldi. Bu zorunluluk karşımıza Harmanlanmış Öğrenmeyi çıkarıyor.
#Teknoloji