Soğuk havalarda oluşan hastalıklar denildiğinde aklımıza ilk olarak nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları gelse de, aslında omurgamız da tehdit altında oluyor. Soğuk havanın yol açtığı kas spazmına tüm dünyada korku yaratan Covid-19 pandemisindeki hareketsizlik ve saatlerce ev ortamında bilgisayar başında hatalı oturmak gibi faktörler de eklenince, özellikle bel ve boyun bölgemizde yaşam kalitemizi oldukça düşürecek boyutlarda şiddetli ağrılar gelişebiliyor, hatta hapşırırken veya öksürürken belimiz bile tutulabiliyor.
#Omurga HastalıklarıBeyniniz yaşlanmaya hazır mı? TUİK verilerine göre; ülkemizde 65 yaş üzeri birey sayısı 10 milyon civarında ve 2040 yılında bu rakamın 16 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Tıp alanındaki gelişmeler de yaşam sürelerinin uzamasını sağlıyor. Toplumdaki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artarken, bilimsel çalışmalarla yeni soruların yanıtları aranmaya başlandı: İleri yaşlara ulaşmayı başaran bir bireyin beyni diğer organları kadar sağlıklı kalabilecek mi? Bir bireyin böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri ve kalbi sağlıklı kalırken, beyni bu organlara oranla daha hızlı yaşlanabilir mi? Peki beynimizi hızla yaşlandıran faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin beynimizde hasar oluşturan 6 problemi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
#BeyinSalgın döneminde giderek artan ‘pıhtı atımı’na dikkat çeken Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, “Hareketsizlik damarların düşmanı, ‘pıhtı’nın dostudur. Pandemi nedeniyle giderek artan hareketsizlik, damarlardaki kan akışını azaltıyor. Her yıl dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişi hayatını pıhtı ve pıhtıya bağlı hastalıklardan kaybediyor. Özellikle, pandemi döneminde ‘pıhtı’ atımında artış yaşanıyor” diye uyardı.
#PıhtıUçak yolculuğu, özellikle de uzun mesafeli yolculuk, yolcuları, kendilerinin sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Geçmişte hastalık problemleri olan yolcular bu faktörlere karşı daha hassas olabilirler. Eğer yolcu planlarını dikkatlice yapar ve yolculuk öncesinde ve sonrasında ve yolculuk sırasında birtakım basit tedbirleri alırsa, hava yolculuğu ile ilgili sağlık riskleri asgari düzeye indirilmiş olur. Peki Uçak yolculuğu yaparken nelere dikkat edilmeli?
#Uçak YolculuğuUzmanlar hangi yaşta hangi egzersizin yapılması gerektiğini açıklardı. Buna göre, 1-4 yaş arasında gün içinde 180 dakika süreyle aktif olunmalı. 5-11 yaş aralığında ip atlama ve jimnastik yapılmalı, 12-18 yaş aralığında tempolu dans ve yoga yapılmalı, yetişkinler haftada en az üç gün dayanıklılık egzersizleri yapmalı.
#EgzersizAraştırmaya göre anneler, çocuklarını nasıl bir geleceğin beklediğini bilemediği için kaygı duyuyor. En büyük endişe konuları, sağlık ve eğitim. Hem aileler hem çocuklar eve kapanmış ve hareketsiz durumda. Uzmanların önerisi: Çocuklarınızı geleceğe oyunla, deneyimleyerek öğrenme fırsatı vererek hazırlayın, rahatlayın.
Omo’nun araştırmasına göre anneler, çocuklarını nasıl bir geleceğin beklediğini bilemediği için kaygı duyuyor. En büyük endişe konuları, sağlık ve eğitim. Hem aileler hem çocuklar eve kapanmış ve hareketsiz durumda. Uzmanların önerisi: Çocuklarınızı geleceğe oyunla, deneyimleyerek öğrenme fırsatı vererek hazırlayın, rahatlayın.
Arada yüzünü gösteren güneşene aldanmayın, kış hastalıkları kapıda! Kış hastalıkları, genelde üşütmenin doğal bir sonucu gibi görülüyor. Halbuki bu mevsimdeki hastalık artışlarına zemin hazırlayan faktörler farklı. Kışın adeta mahkum olduğumuz kapalı ve kalabalık ortamlar, vücudumuzda meydana gelen bazı değişiklikler, kolay yayılan ve bulaşan farklı çok sayıda mikroba zemin hazırlıyor. Sadece soğuk algınlığına yol açan virüslerin sayısı bile 200’den fazla. Göğüs hastalıkları uzmanları Prof. Dr. Levent Tabak ve Dr. Elif Altuğ Kolsuk, kış hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi.