Günümüzde giderek artan diyabet birçok hastalığa sebep olan ciddi bir kronik rahatsızlıktır. Bu nedenle diyabet hastası olan anne adaylarının, gebelikleri sürecinde hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için çok daha dikkatli olması gerekiyor.
#BeslenmeHer anne adayı bebeğini sağlıkla dünyaya getirmeyi beklerken, sürecin getirdiği bazı olumsuzluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Hamilelik sırasında gelişen ve genellikle doğum yaptıktan sonra kaybolan yüksek kan şekeri olarak bilinen gebelik diyabeti hakkında anne adaylarına uyarılarda bulunan Medicana Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Düzgün Korkmaz, gebelik diyabeti hakkında önemli bilgiler verdi.
#Hamile Sağlığı“Hamilelikte diyabet testi zararlı” dedi, aşıya karşı çıktı. Hakkında onlarca suç duyurusunda bulunuldu. “Tavuk döner büfelerinin önünden geçerken bile midem bulanıyor” diyerek bir sektörü karşısına aldı. Şimdi de koronavirüse karşı ‘kelle paça’ önerisi eleştiri oklarının hedefinde. Herkes mi ona karşı? İşte tıp dünyasında Prof. Dr. Canan Karatay polemiği...
#YazarDiyabet (şeker hastalığı), kan glukoz düzeylerinin yüksek olması ile karakterize kronik bir hastalıktır. Gebelerde şeker hastalığı oldukça sık görülmekte olup tüm gebeliklerin %5-10'unda ortaya çıkmaktadır. Gebelikte şeker hastalığı 2 şekilde incelenir. Birincisi gebelikten önce var olan şeker hastalığının (aşikar diyabet) gebelikteki devamı, ikincisi ise gebelikle birlikte ortaya çıkan ve gebelikten sonra düzelen şeker hastalığıdır. (gestasyonel diyabet)
#Hamilelikte DiyabetHamileliğin ilk 5 – 6. aylarında ortaya çıkan ve doğum sonrası sıklıkla ortadan kalkan gebelik diyabeti, genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak sık görülen bir durumdur. Yapılan testler ile tanısı konulan gebelik diyabetinde anne adayları, doğumdan sonraki süreçte de Tip 2 diyabet hastası olabilir ya da ikinci gebeliklerinde de aynı sorunu yaşayabilirler.
#Hamilelikte DiyabetDört aylık oğlu Aksel’le Hamile dergisi için objektif karşısına geçen Goncagül Sunar, söyleşi sırasında eşine nasıl ültimatom tadında bir evlenme teklifinde bulunduğunu da anlattı: “Dolu dolu 40 yaşındayım. Dolayısıyla eşimle tanıştım ve flört döneminde ‘Söyleyeyim ben çocuk istiyorum, aile kurmak istiyorum ona göre, evlen benimle. Benim planlarım budur’ dedim.”
Gebelerin yüzde 4-8’i hamilelik diyabetiyle karşı karşıya kalıyor. 36 yaşındaki Başak Uzman Nijs de gebeliğinin 28. haftasında bu sorunla karşılaştı. İlk 6 ayda 10 kilo alan, artan şeker oranı nedeniyle insülin kullanımı gündeme gelen Nijs, sadece doğru beslenme ve yürüyüşle sorununu kontrol altına almayı başardı.
Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker Tüketimiİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkGözlerde meydana gelen şaşılık, diğer adıyla göz kayması, çocuk yaşta meydana gelen bir rahatsızlıktır. Tıp dünyasında şaşılık hastalığının tedavisi mümkün mü? Mümkünse bu tedavi şekli nasıl uygulanıyor? Göz kayması ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Yeşil çay son zamanlarda çok tüketilen içecekler arasında yer almaktadır. Yeşil çayın vücuda sağladığı yararlar nedeniyle tercih edildiği bilinmektedir. Tüketilen gıdaların faydaları kadar zararları da olabilmektedir. Kişilerin ürünleri kullanmadan önce konuyla ilgili araştırma yapması gerekmektedir. Yeşil çayın şişkinlik ve gaz yapıp yapmadığı hakkında detayları derledik.
Hamilelik kadınların yaşamında unutulmaz bir dönüm noktası oluyor. Mutluluk ve endişe çoğunlukla iç içe geçerken, anne adaylarının bu özel süreçte bazı kurallara dikkat ederek, zorlukları en aza indirip, çokça keyif alabilmeleri mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Harika Bodur Öztürk, anne olmaya karar verdiğiniz andan itibaren alınması gereken 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HamilelikKilo alımı hakkında merak edilen konulardan biri uykudur. Çok uyumanın insan üzerindeki etkileri geçmişten günümüze araştırılmaktadır. Çok fazla uyku kilo aldırır mı konusu da bu araştırmalarda yer almaktadır. Uyku insan sağlığını büyük ölçüde etkilemektedir. Fakat fazla uyku kişilerde bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bunlar arasında kilo alımı da en büyük etkenlerden biridir. Çok fazla uyumak kilo aldırır mı konusu hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamHamilelik döneminde sağlığa çok dikkat edilmelidir. Hem anne hem de bebeklerin sağlığı için dikkatli davranmak gerekir. Hamilelikte şeker yüklemesine de dikkat edilmelidir. Hamilelikte şeker yüklemesi nedir, nasıl ve kaçıncı haftada yapılır? Gebelikte şeker yüklemesi zararlı mı ve yapılmalı mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelikte ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi ayak yanmasıdır. Üstelik sadece ayaklarda değil sellerde de yanma meydana gelebilir. Bu olay hamilelikle birlikte gelişen pek çok durumdan kaynaklanıyor. Hamilelikte ayak yanması neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir detayları ile derledik.
Armut besin değerleri merak edilen meyvelerden biridir. Özellikle diyette olan kişiler tarafından armut merak edilen besinler arasındadır. Bu bakımdan armut kalorisini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Armut kilo aldırır mı? Gece ve sabah armut yemek hamilelikte bebeklere kilo aldırır mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamHerkesin kendine göre ideal tansiyon ölçüsü farklıdır. Aynı zamanda büyük ve küçük tansiyon için olması gereken ortalama değer ise, 12 (120 mmHG) – 8 (80 mmHG) arasındadır. Hamilelik ile birlikte bu değerlerde pek çok değişiklik görülür. 11-6 tansiyon normal mi yoksa düşük mü sizler için derledik.
#TansiyonBebek sahibi olmak isteyen çiftler, hamilelik şansını artırmak için bazı yöntem arayışlarına girerler. Daha hızlı hamile kalmanın kesin bir yolu olmasa da şansınızı artırabilecek bazı adımları takip etmeniz gerekebilir. Peki, en kolay nasıl hamile kalınır? İşte daha hızlı hamile kalmak için uygulanabilecek yöntemler...
#Nasıl Hamilel Kalınır