Birçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında varyantlara önlem alınmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Eğer dünyada daha adil, düzgün bir aşılama politikası yaşama geçirilmezse yeni varyantlarla karşılaşma olasılığımız her an var demektir. Bu da bir sonraki varyantın elimizdeki aşılara dirençli olmasını beraberinde getirebilir" dedi.
#Koronavirüsİnaktif aşıların uzun yıllardır kullanılan bir teknoloji olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “İnaktif aşılar virüsün çoğaltılıp daha sonra ısı veya kimyasal yöntemlerle öldürülmesiyle oluşturulan aşılardır. Uzun yıllardır kullanılan bir teknolojidir. Ülkemizde kullanılan hepatit ve çocuk felci aşıları inaktif aşılara örnektir. Hastalandırıcı özellikleri yoktur” dedi.
#AşıSon bir yıldır dünyanın gündemine oturan koronavirüs salgınıyla ilgili gözler aşıya çevrilmiş durumda. Halihazırda test aşamasında olan aşıları kimlerin kullanacağı, kimlerin muaf tutulacağı tartışması ise devam ediyor. Aşıyı hamilelerin olmaması gerektiği belirtilirken, tüp bebek tedavisini erteleyen çok sayıda çiftin ise tedavi öncesi aşı yaptırıp yaptırmayacakları konusunda kafalarında soru işareti oluşuyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Özkan Özdamar, tüp bebek tedavisi planlayan çiftlere aşıyla ilgili önerilerde bulundu.
#Tüp Bebek Tedavisi AşamalarıHer evli çift zamanı geldiğinde sağlıklı bir çocuk sahibi olmayı ister. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde ortaya çıkan riskler nedeniyle gebe kalmak istemeyen ve gebeliği erteleyenler çoktur. Öte yandan bu pandeminin ne kadar süreceği belirsiz. Covid-19 nedeniyle daha fazla boş zamanı olan, çalışma koşulları değişen, mesai saatleri kısalan veya evden çalışan bir grup insan da bu dönemi gebelik için en uygun zaman olarak değerlendirmektedir. Özellikle yaşı ileri olan çiftlerde üreme anlamında zamanının kısıtlı olması nedeniyle gebeliğin ertelenmesi uygun olmayabilir.
#Yumurtlama Dönemi NedirTüp bebek tedavi yöntemleri doktor ile hastanın ortaklaşa yürüttüğü oldukça hassas bir süreci kapsar. Bu nedenle başarının en önemli faktörü, tedavi sürecinde bilmeniz gereken 10 detayı içermektedir. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen 10 ayrıntı hakkında detaylı bilgiler verdi.
#Avrupa Tüp Bebek Ve Kadın Sağlığı MerkeziHamilelik döneminde aşı yaptırmak tehlikeli mi? Hamileyken yapılan aşı bebeğe zarar verir mi? Emzirme döneminde aşı yaptırılmalı mı? Anne adaylarını ve yeni anneleri endişelendiren bu soruların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu'dan alıyoruz.
#Hamilelikte AşıRahmin içinde yer alan doku tabakası her adet döneminde dökülerek vücuttan atılıyor. Bu doku tabakasına ait hücrelerin çeşitli etkenlerle rahmin dışında, örneğin yumurtalıklar, mesane veya bağırsaklar gibi organlara yerleşerek büyümeleri ‘endometriozis’ olarak tanımlanıyor. En sık 25 – 45 yaşları arasında görülen endometriozis her 10 kadından 1’ini etkileyen, oldukça yaygın bir sağlık problemi.
#EndometriozisÇiftlerin yaklaşık %15'inde görülen çocuk sahibi olamama sorununda, sadece erkeğe bağlı faktörler %20 oranındadır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, erkek kısırlığı nedenleri ve tedavileri hakkında detaylı bilgi verdi.
#Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir