Brezilya'nın Ceara eyaletinde yaşayan ve anne olma hayalleri kuran bir kadın, "Tembel hayvan ateşi" virüsüne yakalandı. Ateş, titreme, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısı şikayetleri yaşayan 40 yaşındaki kadının, bebeğini ölü doğurduğu bildirildi. 1955 yılında keşfedilen virüs İtalya, İspanya ve Almanya'ya sıçrarken, uzmanlar virüse karşı uyarı yazısı yayınladı.
#VirüsKIZAMIĞIN, kızamık virüsünün neden olduğu döküntülü ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsüm Keskin, özellikle çocukları etkileyen ciddi, hatta ölümcül bir viral hastalık olduğunu söyledi. Son dönemde Türkiye’de salgın haline dönüşen ve çok sayıda vakanın görüldüğü kızamığın, aşı sayesinde korunulabilinen bir hastalık olduğunu ifade eden Keskin, aşılı olunmadığında özellikle gebelere ve bağışıklığı düşük kişilere kolayca bulaşabildiğini kaydetti.
#1Ülkemizde kadınlarda yaygın olarak görülen miyomlar genellikle sinsice ilerlerken, bazen de aşırı ve uzun süreli adet kanaması, yoğun kramplar, geçmeyen yorgunluk ya da anne olmanın önündeki engel olarak kendini gösterebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fırat Tülek, rahim miyomları hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim MiyomlarıEskiden yeni evlenen çiftlerin aile büyükleri ile beraber yaşaması çok yaygındı. Günümüzde ise çiftler özel hayatlarına daha fazla özen gösteriyor ve imkanlar elverdiği sürece herkes kendi evinde yaşıyor. Elbette aynı evde yaşamasa bile eşinin aile üyeleriyle sürekli vakit geçirmek zorunda kalan, yakın oturan ya da belli dönemlerde birlikte yaşamak zorunda kalanlar da var. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde konumuz kayınvalideler ve kayınpederlerle birlikte yaşamak ya da yaşamamak...
#KaynanaBolu'da sudan zehirlenme vakalarının yaşandığı yuva köyünde 1 kişi hayatını kaybetmiş, 148 kişi de zehirlenmişti. Bir köyü saran zehirlenme vakasının üzerinden 4 ay geçti. Kimisinde görme kaybı, kimisinde kalp yetmezliği çoğunda ise böbrek yetmezliği meydana geldi. Bir kadın erken doğum yapmak zorunda kaldı. Yuva Köyü sakinleri yaşadıklarını CNN TÜRK'e anlattı. Zehirlenmeyle ilgili yanıtsız birçok soru var. Su nasıl kirlendi? Soruşturmada son durum ne? İşte detaylar...
#BoluBolu'da sudan zehirlenme vakalarının yaşandığı yuva köyünde 1 kişi hayatını kaybetmiş, 148 kişi de zehirlenmişti. Bir köyü saran zehirlenme vakasının üzerinden 4 ay geçti. Kimisinde görme kaybı, kimisinde kalp yetmezliği çoğunda ise böbrek yetmezliği meydana geldi. Bir kadın erken doğum yapmak zorunda kaldı. Yuva Köyü sakinleri yaşadıklarını CNN TÜRK'e anlattı. Zehirlenmeyle ilgili yanıtsız birçok soru var. Su nasıl kirlendi? Soruşturmada son durum ne? İşte detaylar...
#BoluGebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.
#Dış GebelikHamileler havuza girebilir mi sorusu pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Yüzmenin özellikle hamilelik sürecinde büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Jin. Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu, hamileler denize ve havuza girebilir mi sorusunu ayrıntılarıyla açıkladı. Peki, Hamileler denize ve havuza girebilir mi? İşte, o detaylar
#Hamileler Denize Girebilir MiKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkÇikolata kisti yumurta rezervi üzerinde olumsuz etkiye sebep olan ve çocuk sahibi olmayı engelleyebilecek ciddi bir problemdir. Adet döneminde görülen şiddetli ağrılar ile birlikte yoğun kanama başlıca çikolata kisti belirtileri arasında sıralanabilir ve üreme çağındaki kadınların %10’unda çikolata kistleri ile karşılaşılabilir. Çikolata kisti olan hastalarda ilk seçenek medikal tedavilerdir. Her çikolata kistinin ameliyat edilmemesi gerekir. Çikolata kisti ileri evredeyse ve cerrahi müdahaleyle iyileşme gerçekleşmemişse çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisi düşünülmelidir.
#Çikolaya KistiBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Türkiye'nin birçok kentinde kar yağışı nedeniyle hayat felç oldu. Yollar kapandı, onlarca araç yollarda mahsur kaldı. Kar yağışı nedeniyle mahsur kalanlar geceyi camide ve AVM'lerde geçirdi. Ekipler kar yağışına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Arnavutköy'de kalp krizi geçiren hasta askeri helikopterle sevk edildi. Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), kanser hastası yaşlı amcaya 4x4 ambulanslarla karlı yolları aşarak ulaştı. Zonguldak'ta ise diyaliz hastası için bir metreyi aşan zorlu arazi koşullarında mücadele veren sağlık ekipleri, 14 saatlik kurtarma operasyonunun ardından hastaya ulaştı. Hakkari- Van karayolunun 15'inci kilometresinde 4 ayrı noktada çığ düştü. Olayın ardından bölgede çalışma yürüten iş makinesinin operatörü ile yoldan geçen yolcu minibüsündekiler, yeni çığla tehlike atlattı.
#Kar YağışıFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaGeçtiğimiz günlerde Batman'da bir hasta yakınının “Çocuğumun cinsiyetini söyledi, heyecanıma engel oldu” diyerek doktoru CİMER’e şikâyet etmesi gündeme gelmişti. Hekimlerle konuştuk ve bunun gibi sayısız şikâyetle uğraşmak zorunda kaldıklarını öğrendik
#CİMERGiresun'da yaşayan 64 yaşındaki Tevhide Özkaya'nın yaşadığı halsizlik şikayeti koronavirüs şüphesiyle araştırıldı ancak aylarca süren şikayetlerinin nedenini bulunamadı. Özkaya'ya daha sonra kanser ihtimali ile tetkikler yapıldı. Özkaya'nın kalbinde, kalbinin yarısı büyüklüğünde nadir görülen bir tümör vardı ancak bu sefer de ameliyat öncesi yapılan Kovid PCR testi pozitif çıktı. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Koray Ak, "Bu büyüklükteki bir tümörle bu kadar uzun süre hayatta kalabilmesi mucize" dedi.
#TümörClaire Pape, hayatında sadece bir kez regl oldu ve hemen ardından henüz 13 yaşındayken menopoza girdi, 17 yaşında da çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Claire, şu anda 43 yaşında ve 2 çocuk annesi. Ve kendisi gibi erken menopoz teşhisi olan kadınlara umut vermek için hikayesini milyonlarla paylaşıyor.
#Kadın SağlığıKoronavirüs salgınında elimizdeki en büyük silah olan aşılarla ilgili yan etki tartışmaları devam ediyor. Dünya çapında birçok kadının dile getirdiği Kovid-19 aşısı sonrası yaşanan regl düzensizlikleri konusunda kapsamlı çalışmalar yapılması ve kadınlara güvence verilmesi gerektiği yönündeki çağrılar artıyor.
#Kovid-19Gizem Misoğlu, hayat dolu bir kadındı. Fitness öğretmeniydi, tulum çalardı. İki yıl önce Fındıklı’da hemşehrisi Emre Küçükbaycan’a âşık oldu, evlendiler ancak hikâye çok acı bitti. Gizem, hamileyken korona oldu, hastalığı ilaçsız atlattı. Kalıcı halsizlik ve çarpıntı için 'psikolojik' tespiti yapıldı. Kalp krizinden öldü. Gizem’in sadece birkaç gün kucağına alabildiği Piraye’den ayrılması sevenlerini yasa boğdu. Gizem’in eşi Emre Küçükbaycan, yaşadığı şoku ve acısını “İnsan bir günde ölür mü ya” sözleriyle dile getirirken, annesi Melahat Misoğlu da, “Ben şimdi kime yanayım. Kaybettiğim kızıma mı, annesiz kalan bebeğine mi” diye gözyaşı döktü.
#Gizem MisoğluPandeminin birinci yılını geride bırakırken, iş ve yaşam dengesi iç içe geçen insanların fiziksel sağlığı bu süreçte etkilendi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Öğr. Gör. İmge Nas kısıtlamalarla yaşanan fiziksel aktivite eksikliğinin insanların kas ve iskelet sağlığındaki olumsuz etkisine dikkati çekerek "En etkili ilaç egzersizdir" dedi.
#Öğr. Gör. İmge NasSüt, saklama koşulları çok ciddi önlem gerektiren bir besindir. Soğuk ortamlarda saklanmadığı veya bir başka ürüne işlenmediği takdirde kısa sürede bozulabilir. Uygun olmayan koşullarda satılan çiğ sütler, mikroorganizmalar üreyebilir ve bu durum bazı hastalıklara yol açabilir.
#Çiğ Süt