Günümüzde başta Parkinson hastalığı olmak üzere birçok hareket bozukluğunun tedavisinde başarı ile uygulanan; obezite, epilepsi, depresyon ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de umut vadeden beyin pilleri ve Elon Musk’ın birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılmasını amaçladığı projesi Neuralink, beyin pilleri mi yoksa Neuralink mi sorusunu akıllara getirdi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Musk’ın insan beynini bilgisayara bağlamayı hedefleyen projesi Neuralink’e dair açıklamalarda bulundu.
#NeuralinkTesla ve SpaceX'in başındaki isim olan ve aynı zamanda Neuralink projesiyle ede adından şu günlerde sıkça söz ettiren Elon Musk, projenin ilk gösterimini geçtiğimiz haftalarda yapmış ve dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Pek çok alanda kullanılması beklenen bu özel çip, özellikle sağlık alanında önemli yenilikler getirecek. Peki Neuralink'in çipi gelecekte beyin pillerinin de yerini alabilir mi?
#Elon MuskSistinozis ya da sistinoz, genellikle bebeklerde ve çocuklarda genç yaşta ortaya çıkan nadir bir hastalıktır. Yaşam boyu süren bir durumdur, ancak sistinozis mevcut tedaviler, hastalığı olan kişilerin daha uzun yaşamasına olanak sağlamıştır. Peki, sistinozis hastalığı belirtileri nelerdir? İşte, sistinozis hastalalığı tedavisi ve merak edilenler...
#Sistinozis20 yıl önce bitkisel hayata giren ve kayıtlara ölü olarak geçen Neslihan Köse, annesi Hale Kabacaoğlu’nun çabalarıyla gördüğü tedaviler sonrası hayata yeniden tutundu. Neslihan, sosyalleşmek için gittiği Türk sanat müziği korosu ile birlikte ilk solo konseri için sahne aldı.
#Neslihan KöseBursa'da, 20 yıl önce karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle bitkisel hayata giren ve annesi Hale Kabacaoğlu’nun çabalarıyla gördüğü tedaviler sonrası hayata yeniden başlayan Neslihan Köse (39), sosyalleşmek için gittiği Türk sanat müziği korosu ile birlikte ilk solo konseri için sahne aldı. Neslihan, salonu dolduran dinleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.
#Bursa27 Kasımda doğanlar yay burcudur. Yay burcu, Aslan ve Koç ile birlikte ateş grubunda yer alır. Yay burcunun, yönetici gezegeni şansın, üretkenliğin ve hoşgörünün sembolü olan Jüpiter’dir. Boğa ve Akrep, Yay burcunun anlaşamadığı burçlar arasında yer alıyor. Yayın en iyi anlaştığı burçlar ise Oğlak ve Balıktır. 27 Kasımda doğan Türk ile yabancı ünlüler kimlerdir? 21 Kasımda doğanların yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yay BurcuPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni Sezon2017 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Japon kökenli İngiliz yazar Kazue Ishiguro, yeni romanı ‘Klara ile Güneş’te yapay zekâya sahip bir robotun insanı ve toplumu anlamlandırma çabasını işliyor. Ishiguro, yakın geleceğin bu distopik yorumunda bir kez daha hatırlayış ve unutuşu, sevgiyi, sevginin farklı tezahürlerini sorguluyor.
#Kazuo IshiguroDünyayı salgından kurtarması beklenen aşılardan birine imza atan Türk bilim insanı Uğur Şahin, Türkiye ile kısa süre içinde bir sözleşmenin imzalanacağı müjdesini verdi. Alman BioNTech firmasının başındaki Profesör Doktor Şahin, “Türkiye için yeterli doz depoladık. Aşıların nakliyatında sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.
#GazetehaberleriSon dakika haberleri...Dünyayı kasıp kavuran ve yeni mutasyon haberleriyle tüm ümitleri bir anda yeniden karartan koronavirüse karşı geliştirdiği aşıyla dünyanın umudu olan Prof. Uğur Şahin, Hürriyet Grubu'na konuştu. Prof. Uğur Şahin, Avrupa İlaç Ajansı ve AB Komisyonu'nun BioNTech ve Pfizer'in aşısına onay verdiği gün Hürriyet'in Almanca haber portalı hürriyet.de yayın yönetmeni Christian Ehrhardt ve Hürriyet Berlin Temsilcisi Celal Özcan'ın sorularını yanıtladı. Prof. Şahin telefonla yaptığımız söyleşide, eşi Özlem Türeci ile birlikte başında oldukları BioNTech ve Amerikan ilaç devi Pfizer ile birlikte geliştirdikleri aşının Türkiye'ye de gönderilmesi hangi aşamada? Aşı ne kadar etkili? Koronavirüsün yeni mutasyonuna karşı etkisi geçerli mi? Aşı nasıl işliyor? Türkiye'yle bağları ve daha bir çok soru üzerine ilginç açıklamalarda bulundu.
#Pfizer Ve BiontechTürk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, yaklaşık 43 bin kişiye ulaşan gönüllü aşılamaları ile dünyanın en büyük Faz 3 klinik araştırmalarından biri olan ve sonuca en yakın aşılardan biri olarak görülen Alman BionTech firmasında geliştirilen Kovid-19 aşısı hakkında Demirören Haber Ajansı (DHA)'na konuştu. Prof. Dr. Uğur Şahin, "Ocak ayında Avrupa ve ABD'de aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını planlanıyoruz" dedi. Her şey yolunda giderse 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1,5 milyar doz aşı üretilecek ve dünyanın her yerine dağıtımı için çalışılacak. Prof. Dr. Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 2021'in ilk 3 ayı içinde Türkiye'nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini belirtti.
#Prof. Dr. Uğur ŞahinNöroloji alanını ilgilendiren Alzheimer hastalığı, medyaya yansıyan olaylar nedeniyle gündeme geliyor. Bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan Alzheimer hastalığında kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma yeteneğini, karar verme yeteneğini kaybeder. Peki, Alzheimer hastalığı nedir?
#AlzheimerMANİSA’da yaşayan 40 yaşındaki Ruhi Sürer, üç yıldır yapay kalp ünitesiyle hayata tutunuyor. Sırt çantasında taşıdığı cihazın ömrünün dört yıl olduğunu öğrendiğini, hastaneden iyi bir haber gelmesi için ümitle beklediğini söyleyen Sürer, bu süreçte organ naklinin önemini anladığını vurguladı, “Uygun kalp bulunursa yaşayacağım, bulunmazsa Allah bilir öleceğim. Her gün bin bir ümitle hastaneden gelecek sevindirici haberi bekliyorum” dedi.
#Yapay KalpAşağıdaki hikaye 'bilim-kurgu' türü film senaryosu gibi. Kaynaklarını bilmesem ''Hayal kurma hazinesi son derece zengin'' bir yazarın senaryosu deyip geçeceğim. Oysa bilimsel araştırmaların ürünü, ayrıca münferit bir vaka da değil. Konunun kökeninde organ nakli var. Sizinle paylaşmak istiyorum.