Bugün birçok yerde, çocuğunuzun hızla okul rutinlerine dönmesi için tavsiyeler göreceksiniz. Oysa söz konusu bir çocuksa, üç ay boyunca ciddi anlamda esneyen kuralların bir anda katılaşması, konulacak sert kurallar aile içinde ciddi çatışmalar yaratır. Rutine dönmek elbette önemli ama bu geçiş mutlaka kademeli olmalı..
#Konuk YazarUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeDüğün sezonu gelip çattı, hafta sonlarımız doldu taştı. Birinin özel gününün bir parçası olmaya davet edilenlerin, en iyi şekilde davranıp düğünün kurallarına uyması bekleniyor. Ancak bazen hiç tanımadığınız biri düğününüzün her anında söz sahibi oluyor, bazen de yakın bir akrabanız gelinlik gibi işli bembeyaz bir elbise ile törene katılıyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Neden düğünümün kurallarına uymuyorsun?’ sorusunu sorduk.
#BSFYurt dışında yaşamaya başlayan herkesin sebebi farklı ama yaşadıkları çoğu his ortak. Bunlardan biri de yalnızlık... Kimi yıllar geçmesine rağmen bu histen bir türlü kurtulamıyor, kimi bu duyguyu çok dillendirmeden içinde yaşıyor, kimi de hızla uyum sağlayıp bu yalnızlık hissinden kurtulmayı başarıyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde yurt dışında yaşayanların yalnızlık hissi ve endişeleri ile nasıl başa çıktığını konuştuk.
#YaşamEvden çalışmayı geçici bir süreç olarak gördük; günü geçirmeye odaklandık. Yemek masasında çalıştık, misafir odasında toplantı yaptık, öğle yemeğini bilgisayar başında yedik. Ama artık pek çok sektör için ev ve ofis arasındaki hibrit düzen kalıcı... Yani bu durumun gereklerini ertelemekten vazgeçmemiz lazım. Uzmanlar tavsiyelerini sıraladı: Evde kendinize bir ofis kurun, ergonomik bir sandalye alın, elektrik ya da internet kesintisine karşı hazırlıklarınızı yapın, öğle aralarında sosyalleşmeye çalışın, yemekleri önden planlayın, trafikten kazandığınız zamanı işe değil, hobilerinize ayırın.
#Evden ÇalışmaMigren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı tipi. Türkiye’de 4 kişiden 3’ü hayat kalitesini düşüren bu hastalığı bilmiyor. Haziran başında Türkiye Migren Raporu’nu açıklayan Küresel Migren ve Ağrı Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Derya Uludüz: “Migreni olanlar genellikle pratik, hassas yapıya sahip ve mükemmeliyetçidir. Annede migren varsa çocuğa geçme ihtimali yüzde 70. Kadınlarda 3 kat daha sık görülür.”
#GazetehaberleriSon dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası ramazan ayı içerisinde uygulanacak yeni koronavirüs tedbirlerini açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı, alınacak tedbirlerin detaylarını yayımladığı genelge ile duyurdu. Genelgeye göre, Sokağa çıkma kısıtlama sürelerine uyum için istisnalar haricinde işyerleri hafta içi 07.00-18.00 saatleri arası açık olabilecek. Hafta sonu 10.00-17.00 arası 65 ve üzeri ile 18 yaş altı hariç araç kullanmama şartıyla en yakın market, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidilebilecek. Hafta içi 65 yaş ve üzerindekiler 10.00-14.00, 18 yaş altındakiler 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
#İçişleri BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde merakla beklenen 2023 manifestosunu açıkladı. Erdoğan, 'Vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum. Milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum' dedi. Erdoğan kongre sonrası yaptığı teşekkür konuşmasında, ‘2023 Cumhur İttifakı’nın zafer yılı olacak.’ dedi. Öte yandan Erdoğan, 7. Olağan Büyük Kongre'de 1428 geçerli oyun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçildi.
#AK PartiOkulların ne zaman açılacağı bir süredir ana gündem konularından biriydi. Binlerce ve öğrencinin günlerdir merak ettiği yüz yüze eğitimin detayları belli oldu. Yüz yüze eğitim takvimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan illere gönderilen yazıda, yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatlerinin okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirleneceği duyuruldu. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. Peki, Okullar ne zaman (hangi sınıflar) açılacak? İşte okulların açılış tarihi ve yüz yüze eğitimin detayları...
#15 Şubat15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan tedbirler uygulanacak. Uygun şartları taşıyan sınıflarda aynı anda en fazla 15 öğrenci bulunabilecek. Sınıflar, çalışma salonları, yemekhane ve kantin gibi toplu kullanım alanları, sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arasında en az bir metre olacak şekilde düzenlenecek. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde olmayacak, çapraz oturma planı uygulanacak, temaslı takibi için öğrencilerin sürekli aynı yerde oturması sağlanacak. Sınıfta yüksek sesle aktivite yapılmayacak, öğrenciler mümkünse aynı sınıflarda ders görecek ve teneffüsler sınıflar arasında sırayla yapılacak.
#OkulKoronavirüsle birlikte yetişkinlerin günlük yaşantısında olan değişim çocuklarda da oldu. Bu süreçte çocukların ruh sağlığının yetişkinlere göre daha çok etkilendiğini dile getiren Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Dr. Fatma Özkür Duman, ailelere önerilerde bulundu.
#Dr. Fatma Özkür DumanYetişkinler gibi neredeyse bir yıldır kısıtlı bir sosyal hayatta yaşayan çocuklar, belki de virüsün ‘yan etkilerinden’ en çok hasar alan grup. Araştırmalar pandemi öncesi sağlıklı olan çocukların yüzde 58’inde en az bir psikolojik semptom görüldüğünü ortaya koyuyor. Sebeplerin başında evde ve akransız kalmak geliyor. Dört uzmana, çocukların süreçteki kayıplarını ve telafi yöntemlerini sorduk...
#GazetehaberleriSanal öğrenme çocuklar için hiç de kolay değil. Eğitimde yeni normal ebeveynler için de yepyeni bir macera. Çocukları uzaktan eğitime adapte etmek için her ebeveynin kendi taktikleri vardır. Ancak yapılmaması gerekenler neredeyse aynıdır. İşte kesinlikle yapılmaması gereken 6 şey.
#Uzaktan EğitimYeme-içme mekânlarının bu yıl ikinci kez ve süresi belirsiz olarak kapanması birçok kişiyi işsiz bıraktı. Bazı işletmeler paket servise döndü ama sektörün belkemiği olan garsonlar çaresiz. Aralarında yaşadığı şehri terk etmek üzere olanlar da var, garsonluktan kuryeliğe geçip idare etmeye çalışanlar da...
#GazetehaberleriBoyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtilerinin birbirine çok yakın olabildiğine dikkat çekerek 10 kişiden 7’sinin hayatının belli döneminde boyun ağrısı yaşadığını dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, her boyun ağrısının boyun fıtığına işaret etmediğini ve ağrının kaynağının tek başına boyun düzleşmesi olabileceğini söyledi.
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi UzmanıSalgınla birlikte uzaktan çalışma düzenine geçenlerin artık yeni ihtiyaçları var. Eskiden sadece dizüstü bilgisayarla işlerini geçici olarak yürütenler şimdi kulaklıktan yazıcı/tarayıcıya, sandalyeden kahve makinasına kadar birçok yeni ekipmana ihtiyacı olduğunu fark etti.
#Epson27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksSağlık Bakanlığınca güncellenen "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ne "Kütüphanelerde Alınması Gereken Önlemler" ile "Kahve ve Kıraathaneler ile İlgili Alınması Gereken Önlemler" başlıklı tedbirler eklendi. Kahvelerde oyun oynanacak mı sorusu da merak edilen konular arasındaydı.. İşte 'Sağlık Bakanlığı'ndan kütüphaneler ile kahve ve kıraathanelerde Kovid-19 tedbirleri..
#Okey“Koronavirüs öncesi tatil anlayışını unutun” diyen ÇEŞTOB Başkanı Demir, bu yıl turizmcilerin tanıtım reklamının da ‘Biz Bize Yeteriz! Çeşme’ye Bodrum’a Bekleriz Türkiye’ olabileceğini söyleyerek, “Dışarıdan maalesef turist beklentimiz yok, beklesek de gelemeyecekler” dedi.
#İzmirŞeftali tonlarındaki evleri, efsanevi Cote d’Azur güneşi altında her saat farklı bir tonda parlayan St. Tropez’de, sahne her zaman önce yat limanının. Hatta en eski kafesi, sırtınızı kolay kolay limana dönemeyeceğiniz matematiksel bir oturma planı dahi kurgulamış. Lüksün başka hiçbir yerde olmadığı kadar gerçek yaşandığı St. Tropez’de, ‘Palavralar Bankı’ ve eksik saatiyle kilisenin çan kulesi, aklınızı bir süre bu son derece ciddi konulardan uzak tutup, dinlendirmeye yarıyor. St. Tropez’in özünde, hala kır çiçeği dolu uzun patikaların ve sazlık bitkilerle perdelenmiş küçük sahillerin olduğu unutulmamalı.
#St. TropezYeni yıl için kendinize koyduğunuz bir beslenme hedefi var mı? Daha çok su içmeniz mi lazım, daha fazla uyumanız mı? Beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak’ın hazırladığı ‘İyi Yaşam Günlüğü’ sayesinde neyi ne kadar yaptığınızı not edip rutininizi yakın takibe alabilirsiniz. Koçak’la bu işe yarar günlüğü, gelecek yılın beslenme trendlerini ve yılbaşı gecesi hem sağlıklı hem de leziz bir sofra kurmanın ipuçlarını konuştuk.
#Dilara KoçakFaruk Duman ile 43 kısa parçadan oluşan denemeleri 'Yazmalı Defter' üzerine konuştuk: "Yazı kimseyi ölümsüz kılmaz çünkü ölüm tümden yok oluştur. Ama kişi için ölümü biraz daha katlanılır kılabilir. Aynı şeyi okumak için de söyleyebiliriz..."
#Faruk Duman