Biri People’ın mutfağındaki Volkan Türe, diğeriyse Okra’nın başındaki Mert Yalçıner... İkisi de çok iyi şeflerin rahlei tedrisinden geçmiş pırıl pırıl gençler. Şimdiyse öğrendiklerini kendi yetenekleriyle birleştirerek başında oldukları restoranlarda dikkat çekici, lezzetli menüler hazırlıyorlar.
#PeopleKayısı; hem kurutulmuş şekli hem de yaş olarak sevilerek tüketilen oldukça sağlıklı atıştırmalıklar içerisinde bulunmaktadır. Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber kurutulup saklanmakta ve tüm sene tüketilen atıştırmalıklar içerisinde bulunmaktadır. Peki, kayısı nasıl kurutulur? Evde taze gün kurusu kayısı güneşte ve fırında nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar.
#KayısıKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşKalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.
#FındıkBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanGeçen hafta maalesef yazıma ara verdim. Pozitif bir nedeni vardı. 2019 ‘dan buyan tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 belası hala devam ediyor. Artık pozitif olmayanı, hastalığı atlatmayanı insan yerine koymayacaklar. ‘Her canlının bir gün tadacağı’ bu illeti, her şeyin tadına bakan biri olarak tatmadan edemezdik. Yakında biteceğini düşündüğüm bu salgında bizim de anlatacak bir hikayemiz olmasın mı? İşte bu da bizim hikayemiz …
#BursaTam kıvamında kıtır hamuru ve enfes kremalı bir tarta kim hayır diyebilir ki? Ben bugün değişik olsun diye kuru kayısılar kullandım ama zevkler ve renkler tartışılmaz diyorum ve sizi tartınızın üzerini istediğiniz gibi süslemeye davet ediyorum. Tabii kuru kayısıların bu kremaya ne kadar yakıştığını da eklemeden geçemem. Tarçınlı hamurun damaktaki titreşimi ve kremanın yumuşacık hissi çay ve kahve davetlerinize çok yakışacak.
#Yıldız Öz SamahaSoğuk gazlı içecekleri sevenler için çok sağlıklı bir alternatif önerimiz var: Su kefiri. Probiyotik etkisiyle sütten yapılan kefirden hiç aşağı kalmayan, üstelik laktoz içermediğinden toleransı olanların da zevkle tüketebileceği bu içeceğin yapılışını ve püf noktalarını aşağıda sizin için paylaştık…
#Su Kefiri Nasıl YapılırTESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken "Kovid-19 salgını birçok geleneği yerine getirmeye engel oluyor. Hurma, incir, kuru kayısı, bayram şekeri, çikolata ve bayramlık giysi satışlarında eski cirolar bu yıl maalesef olmayacak" dedi.
#Bendevi PalandökenKefir genelde sütten yapılan bir ürün olarak aklımızda yer etmiş ancak sudan da kolaylıkla kefir yapabilir, böylece süt kefirinin beraberinde getireceği laktoz etkilerinden kurtulabilirsiniz. İçinde hayvansal ürün bulunmayan su kefiri tarifimiz aşağıda. Birkaç gün içinde hazır olan su kefiri size afiyet şifa olsun diyor tarifimize geçiyoruz.
#Su Kefiri TarifiYılbaşı yemeğine aç oturulmaması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözdenur Çavuş Uka, “Uzun süre aç kaldıktan sonra sofraya oturmak hem psikolojik, hem de biyolojik olarak zor anlar yaşanmasına sebep olabilir. Dolayısıyla yılbaşı yemeğinden en az 2 saat önce meyve veya ceviz, badem, fındık gibi yararlı yağlı tohumlarla ufak bir ara öğün yapılabilir” dedi.
#Yeni Yıl SofrasıGünümüzün kronik sağlık sorunlardan birisi olan kabızlık, genellikle vücudun ihtiyacından daha az su ve sıvı tüketimi nedeniyle meydana geliyor. Kabızlık sorunun tamamen sona ermesi için sindirim sistemini düzenli ve sağlıklı hale getirmek oldukça önemli. Diyetisyen ve Dengeli Yaşam Uzmanı Melda Demiröz, kabıkzlıkta sıklıkla kullanılan sinemaki çayı hakkında bilgi verdi, sindirim sisteminin doğru çalışmasını sağlayacak önemli bilgiler paylaştı.
#Sinameki ÇayıKefir denince aklımıza mayalanmış bir süt ürünü geliyor ama bu kez size su kefirinden bahsedeceğiz. Yine mayalı yani fermente bir içecekten bahsediyoruz ancak bu kefir su ve şekerle yapılıyor. Sütten elde edilen kefirin probiyotik özelliklerini taşımakla birlikte laktoz intoleransı olanların ve veganların da gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir içecek. Peki su kefiri nasıl yapılır, su kefiri tanecikleri nasıl saklanır? İşte tüm merak ettikleriniz…
#Su Kefiri Nasıl YapılırGünümüzden 5000 yıl önceye dayanan bir geçmişe sahip olan kayısının hem yaşı hem de kurusu şifa deposu. Yaz meyvesi olan kayısının kurutulmuş hali kışın buzluklarda saklanarak tüketilebiliyor. Sağlıklı ağız ve dişlerden parlak bir cilde kadar tüm vücut için yararlı bir besin olan kuru kayısının faydalarını derledik.
#Kuru Kayısı Faydalarıİnönü Üniversitesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi İsmet Yılmaz, deney hayvanları üzerinde yaptığı araştırmada,gün kurusu kayısıyla karıştırılan yemin deneklerin karaciğerlerinin yenilenmesine olumlu etkisi olduğunu belirledi.
#Gün Kurusu KayısıYaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden kayısı, hem tadı hem de faydalarıyla gönülleri fethediyor. A, C, E vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir besin olan kayısı, cilt sağlığına da katkı sağlıyor. İşte, kayısının en bilinen faydaları...
#Kayısının Faydaları