Çocukların her biri kendi hızında öğrenir ve gelişir. Bir noktaya kadar çocukların okuma konusunda zorlanması yaygındır. Ancak okumayı öğrenmek ya da okumak için yoğun çaba harcamak, çocuğu sürekli akranlarının gerisinde bırakan ve mücadele etmesi gereken bir duruma düşürdüğünde disleksi akla gelmelidir.
#DisleksiTüm dünya, son zamanlarda oldukça popüler olan ve birçok tartışmaya konu olan video paylaşım uygulamasında yaşandığı düşünülen bir ölüm haberini konuşuyor. İngiliz medyasına yansıyan haberlere göre; 12 yaşındaki Colbert Munoz'un bu uygulamada meydan okuması sırasında hayatını kaybettiği ya da intihar ettiği düşünülüyor. Olay henüz netlik kazanmasa da çocukların sanal alemde oynadığı oyunlar nedeniyle hayatlarını kaybettikleri bir gerçek. Peki çocuklarımızı bu tehlikelerden nasıl koruyacağız? Anne baba olarak ne tür önlemler almalıyız? Hürriyet Aile uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog& Pedagog Gülşah Öztürk Erten, Uzman Psikolog Ceylan Şekerci ve Uzman Psikolog Dilara Sayar aileleri uyarıyor.
#Tiktok'Mavi Bebek oyunu nedir?' Çocukların psikolojisi olumsuz yönde etkileyen 'Mavi Bebek' oyunu gündemde yer almaya devam ediyor. Çocuklardaki etkileri kadar aileleri de tedirgin eden Mavi Bebek oyununun tehlikeleriyle ilgili uzmanlar ebeveynleri uyarıyor. Momo ve Mavi Balina gibi tehlikelerin oyunları ile beraber anılan Mavi Bebek oyununda kullanılan yöntemlerle çocuklara hipnotik telkin veriliyor. Uzman Psikolog Ceylan Şekerci ve Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten oyun ile ilgili uyarılarda bulundular. İşte, Mavi Bebek oyununun tehlikeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mavi Bebek OyunuHayatını kaybeden ünlü sosyal medya fenomeni Caner Çalışır'ın cenazesinde yaşananlar pes dedirtti. Çalışır'ın cenazesine katılan arkadaşları; anbean yayın yaptı, Instagram'dan story ve fotoğraf paylaştı. Bu durum sosyal medyada büyük tepki çekti. Uzmanlardan oluşan Hürriyet Aile yazarları cenaze görüntüleriyle ilgili "Cenazedeki paylaşımlar aslında yaşanan bağımlılığın ne kadar ileri derecelere gidebileceğini gösteriyor" yorumunda bulundu.
#Caner ÇalışırBir bebek dünyaya geldiğinde en uzun süre bakıma muhtaç olan canlıdır. Doğal olarak anne ya da anne yerine geçecek kişiye bağımlıdır. İhtiyaçlarını kendi başına karşılayacak duruma geldiğinde ise bu bağımlılığın zamanla azalması beklenir. Burada anne doğru zamanda çocuğun gönderdiği sinyalleri alarak kendisinden ayrılmasına izin verebilmelidir.
#ÇocukOyun; çocukların hayal güçlerini, el becerilerini, fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerini desteklerken yaratıcılıklarını kullanmalarına izin verir. Çocuklar oyun yoluyla çevrelerindeki dünya ile etkileşime girer, deneyimlerini pekiştirir, sosyal rolleri ve kuralları deneyimlerler.
#ÇocukÇocuklarda beslenme ile ilgili sorunların temelinde çoğunlukla psikolojik nedenler gelir. Endişe, üzüntü, kaygı, yetersizlik, değersizlik gibi duygular yeterince ifade edilemediğinde yemeğe karşı oluşan tutum ile kendini gösterebilir. Bazen de ebeveynlerin yemek konusundaki ilgi ve hassasiyetlerinin çocuğun tüm dikkatini bu alana yöneltmesine sebep olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog ve Pedagog Gülşah Öztürk Erten, konuyla ilgili önerilerini sundu.
#Çocuk“Çocuklar koronavirüs nedeniyle tüm dünyanın da yaşadığı gerçekten korkutucu olan zor bir dönemden geçiyorlar” diyen Uzman Klinik Psikolog&Pedagog Gülşah Öztürk Erten, süreci kolay atlatabilmek adına aileleri bilgilendirdi.
#ÇocukKoronavirüs tedbirleri kapsamında okullar tatil edildi, uzaktan eğitim devam ediyor. Peki, bu süreçte öğretmenler öğrencilerle nasıl sağlıklı iletişim kurabilir? Uzman Klinik Psikolog ve Pedagog Gülşah Öztürk Erten, okulların kapalı olduğu günlerde öğretmenlerin yaklaşımlarının çocuklar için çok değerli olduğunu belirterek, konuyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.
#ÇocukHayatın bazı dönemlerinde yaşanan zorlu süreçlerle birlikte yetişkinler ve çocukların sahip oldukları hayat düzenleri birdenbire değişebilir. Bu dönemlerde çocukların daha çok rutine ihtiyaç duyduklarını belirten Uzman Klinik Psikolog ve Pedagog Gülşah Öztürk Erten, çocuklarda rutinin önemini anlattı.
#AileÇin'in Wuhan kentinde patlak veren koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına alırken toplumda panik havası yarattı. Televizyon ve gazetelerde sürekli koronavirüs ve alınabilecek önlemler konuşuluyor. Peki, çocuklara koronavirüs nasıl anlatılmalı? Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, ailelere çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇocukCinsel kimlik gelişimi bebeklikten itibaren başlar. Çocuk 2-3 yaşından itibaren ise kendi cinsel kimliğini kız ya da erkek olarak ifade edebilir. Bu dönemden sonra kız ve erkek arasındaki farkı anlamak için sürekli sorular sorar ve bedenini tanımaya çalışır. Peki, çocukların cinsel gelişiminde ebeveynlerin tutumu nasıl olmalıdır? Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, konuyla ilgili önemli önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇocukBir kişilik özelliği olan özgüven kendimize ne kadar değer verdiğimizle ilgili olup sorun çözme ve baş etme becerilerini arttırır, doğru ve yerinde davranış sergilenmesine yardımcı olur. Narsistik kişilik özelliği ise başarıya aşırı odaklanmakla birlikte kişinin kendisinin diğerlerinden özel ve üstün olduğunu düşünmesidir. Övgüye muhtaç olan narsist bireylerin eleştiriye asla dayanamadıklarını dile getiren Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, altta yatan değersizlik duygusuna karşı mükemmel olma çabasıyla kendilerini gösterdiklerini belirtti.
#NarsistOkulların kapanmasına sayılı günler kala karne ve tatil heyecanı da başlıyor. Karne birçok çocuk için ebeveyn ve akran baskısının yoğun hissedilmesine sebep olan bir göstergedir. Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, sene içindeki performansın değerlendirildiği karnenin, ebeveynler tarafından nasıl okunduğunun ve nasıl tepki verildiğinin son derece önemli olduğunu belirtiyor.
#Karne Günüİki kişi olan ailelerine bir bebeğin katılma haberiyle birlikte çiftlerde, ebeveyn olmanın heyecanı ve merakı başlar. Ebeveynlik sürecinde çiftlerin nelerle karşılaşacakları ve nasıl tepki vermeleri gerektiği ile ilgili kafaları karışmaktadır. Büyüyen çocukla birlikte kafalarındaki soru işaretleri değişerek artmaktadır. Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, annelere ve babalara etkili ebeveyn olma yolunda rehber olabilecek bazı kitap tavsiyeleri veriyor…
#Kitap ÖnerileriBoşanma iyi yönetilmesi ve aile fertlerinin yeni hayatlarına hazırlanması gereken bir süreçtir. Çocuklar için güvenli liman olarak gördükleri ailelerinin dağılmasına verdikleri tepki, yeni güvenli limanlarının oluşmasıyla birlikte azalacaktır.
#Boşanmadan Çocuklar Nasıl EtkilenirGünümüzde ebeveynlerin çok zorlandıkları konulardan biri de çocuklara sınır koyabilmek ve hayır diyebilmektir. Aileler öz güveni yüksek, mutlu çocuk yetiştirebilmenin ancak çocukları serbest bırakarak mümkün olabileceği gibi yanlış bir düşünceye kapılabiliyorlar. Ancak sınırlar tam aksine bir çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar. Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, özellikle okul öncesi dönemde kuralların, çocuğun dış dünyaya uyumunu kolaylaştıracak ve kişilik gelişimini destekleyeceğini belirtiyor.
#İnatçı ÇocukÇocuğunuz sık sık yalan mı söylüyor? Onu bu yalan huyundan vazgeçirmek için ne yapacağınızı bilemiyor musunuz? Paniğe kapılmanıza gerek yok. Yalan söyleyen çocuklara nasıl davranılması gerektiğini Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten anlatıyor.
#Çocuk Neden Yalan SöylerCumhuriyet yazar, yönetici ve çalışanlarının tutuklanmasının 1.yılında aralarında avukatlar, sanatçılar, gazeteciler ve akademisyenlerinde bulunduğu 365 kişi tutuklu bulunan Akan Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper’in serbest bırakılmasını istedi.
#Cumhuriyet Gazetesi