Etlerin hangilerinin daha yağlı, hangilerinin protein değerlerinin daha yüksek olup kas yapımına destek verdiğini merak ediyor musunuz? Sorunun cevabı bu haftaki yazımızda. Şimdiden ruhunuz ve bedeninizi sağlık ve şifa ile beslediğiniz, her şeyin kararında olduğu mutlu bayramlar dileğiyle...
#Yelda BaşaranRamazan ayının gelmesiyle birlikte iftar ve sahur sofraları da kurulmaya başladı. Maalesef ki, bir ramazan ayını daha koronavirüs gölgesinde geçiriyoruz. Pandeminin hala devam ediyor olması ve COVID-19’un yeni varyantlarının çıkması, bu sofralarda ne tüketildiğinin de önemini arttırıyor. Gelin bugün, ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için iftar ve sahurda neler tüketilmesi gerektiği ile uzun süreli açlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak tariflerin neler olduğuna bir bakalım.
#ANKARAON bir ayın sultanı Ramazan geldi. Öncelikle hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum... Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2-3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalı. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15-16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur.
#İzmirRamazan ayında değişen beslenme rutini, bayramdan itibaren normale dönecek. Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sisteminde olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekti.
#Ramazan BayramıRamazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
#RamazanSağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
#RamazanSağlık Bakanlığı, yeni tip koronaviris (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
#Sağlık BakanlığıRamazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç tutan bireylerin beslenme düzeninin değişmesi enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller gibi birçok besin ögesinin dengeli biçimde alınmasını zorlaştırabiliyor. Ramazan ayının özellikle sıcak yaz aylarına denk gelmesi sağlıklı beslenme ve sıvı alımını daha da önemli hale getiriyor. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, ramazan ayını sağlıklı geçirmek için önerilerde bulunuyor.
#Vitamin Ve Mineral DesteğiSon senelerde sıcak ve uzun günlere denk gelen ramazan ayında, orucun sindirim sistemine etkilerine ve beslenmemize dikkat etmemiz önem taşıyor. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınmak, ortalama 2,5 litre su alınması gerekiyor.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, sindirim sistemi ve orucun yarattığı etkiler ile ilgili bilgiler paylaştı:
#OruçRamazan ayının yaşandığı bugünlerde piyasalarda hareketlendi. Ramazan ayı öncesi başlayan hareketlilikle özellikle gıda ürünlerin satış grafiğinin yükseldiğini söyleyen sektör temsilcileri, “Raflarda neredeyse yıl boyunca yer almayan güllaç, hurma gibi ürünler satışa çıkıyor. Kahvaltılık ürünlerinin satışlarında büyük artış var. Gıda perakendecilerinin satışları ortalama yüzde 25 yükseldi” dedi.
#Ramazan