Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, 24 saatlik açlıkta organizmanın istirahate geçtiğini, istemli hareketler ve solunum sayısı azaltılarak enerji tasarrufu sağlandığını belirterek, yeniden beslenmeye geçildiğinde bu durumun fizyolojik seviyelere geri döndüğünü bildirdi. Örmeci, gastrointestinal sistemin hareket gücü, duyu alma, yenilen gıdaların sindirilmesi ve emilimi, ince bağırsaklardan sıvı sekresyonu ile elektrolit alış verişi, mukozal bariyerin korunması gibi her biri hayati öneme sahip fonksiyonları yerine getirdiğini kaydetti.
TÜKETİM ZAMANA YAYILMALI
Oruç tutarken iftarda ve sahurda yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Örmeci, beslenme konusunda şu önerilerde bulundu:
"Mümkünse hafif, yoğurt veya yoğurt içeren gıdalar, salata, peynir çeşitleri, ceviz veya fındık gibi kuruyemişler, yulaf ezmesi, yumurta, yoğurt, tarçın, brokoli, avokado, çörek otu, böğürtlen, sardalya yenebilir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Pirinç yerine bulgur yenilebilir. Tatlı olarak güllaç veya dondurma, iftardan 2 saat sonra ara öğün olarak yenilebilir. Sıcak bir mevsim olması nedeniyle en az 2,5 litre su içilmelidir. Su tüketimi sadece iftara veya sadece sahura bırakılmamalı, iftardan sahura kadarki zamana yayılmalıdır. Yeterli elektrolit alımı için kompostolar ve hafif tuzlu ayran, yeşil çay, ıhlamur içilebilir."
UZUN YOLA GİDENLER ORUÇ TUTMAMALI
Prof. Dr. Örmeci, kanser hastaları, peptik ülseri aktif olan hastalar, akut gastroenterit olan hastalar, şiddetli ishali olanlar, şeker hastaları, oruç tutulduğunda tansiyon, nabız ve solunum sayısı gibi vital fonksiyonları etkilenen hastalar, hamileler, seferi olanlar yani uzun yola giden kimselerin oruç tutmalarının uygun olmadığını da sözlerine ekledi.