İlhan Koman, Can Yücel, Orhan Kemal, Fakir Baykurt... Hayatlarını sanatla geçirmiş babalar. Üstelik sadece kendi evlatlarını değil, birçok çocuğun hayatına eserleriyle dokunmuş, onları değiştirmiş insanlar... Tuhaftır ki onlar neredeyse hiç Babalar Günü kutlamamış. Ama evlatları onların kültürel mirasını geleceğe aktarmayı vazife bilmiş. Babalar Günü vesilesiyle kültür-sanat dünyamızın çınarlarını evlatları anlattı.
#İlhan KomanEn son kimden, ne tavsiye aldınız? Hayatınızın istikametiyle, kişisel gelişiminizle ilgili birilerinin fikrini sorar mısınız? Herkesin bir şeyler önermesi, her kafadan bir ses çıkması yıldırdı mı yoksa sizi? Bu dertlere derman olacak bir kitap çıktı bu hafta. Gazeteci arkadaşımız Yenal Bilgici, Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yla meslek seçiminden seyahat tercihine, neleri okumak gerektiğinden hangi yaşı, nasıl tecrübe edeceğimize, hayatta doğru seçimler yapmanın yollarını konuştu. Ortaya, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ çıktı. Ortaylı ve Bilgici’yle bir araya geldik.
#İlber OrtaylıBademi, zeytini, binbir çeşit şifalı otuyla toprakların bereketini esirgemediği, mavi ve yeşilin her tonuna doyacağınız tam 52 koyuyla her duyunuzu büyüleyecek bir yer Datça… Rivayetlerde bile Tanrıların kutsadığı ve kayırdığı yer olarak biliniyor. Özellikle Şubat için planlarınızı Datça için yapmalısınız. Çünkü 8-10 Şubat’ta Japon kiraz çiçeklerini andıran görüntüsüyle Badem Çiçeği Festivali sizi bekliyor. İşte size Datça gezi rehberi…
#DatçaMUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, 2011 yılı Ağustos ayında meydana gelen olayda bazı kişi ya da kişilerce parçalanan, Türk Edebiyatı’nın usta şairi Can Yücel’in anıt mezarı yeniden yapıldı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yaklaşık bir buçuk ay süren çalışmalar sonucu yapılan mezar taşı, düzenlenen törenle yerine konuldu.
TÜRK edebiyatının usta şairi Can Yücel’in, Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki anıt mezarına yapılan saldırıda, sanıkların beraat etmesi eşi Güler Yücel’i üzdü. Yargı kararlarına saygılı olduklarını belirtip, adaletten, gerçeklerin ortaya çıkarılmasını isteyen Yücel, yaşadıklarını 'Can Taşı' adını verdiği şiirine döktü.
İcrayla kapatılan 60 yıllık Merkez Lokantası, bir kuşağın “öğle rakıları”nın da merkeziydi. “Utangaç, gizli, yasak” Öğle Rakıları, Mehmed Kemal’in şiir kitabına da adını verdi. Sadece tarihiyle değil, özgün lezzetleriyle de Ankara’nın sınırlı hafıza mekanları arasında yer alan Merkez Lokantası, sarı votkanın, bakır tencerede İspir fasulyesinin, “ev yapımı” hardalın, su böreğinin de adresiydi.