Grönland, harita üzerinde nerede yer aldığı ve nüfusu ile merak ediliyor. Atlas Okyanusu'nda bulunan Grönland, Kuzey Amerika kıtasına bitişik olmakla birlikte tarihsel olarak Avrupa ile bağları daha fazladır. Her ne kadar geniş özerklikleri olsa da, Danimarka Kraliyet Birliği'nin bir parçasıdır. Danimarka'ya bağlı olarak 1973 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'na dahil olan Grönland, 23 Şubat 1983 tarihinde yaptığı bir halk oylaması sonucunda AET'den ayrılma kararı alır ve gelişmelerin ardından 1 Şubat 1985'te Grönland kendi isteğiyle topluluktan ayrılır; hâlen Avrupa Birliği'nin dışındadır. İşte, Grönland hakkında bazı bilgiler
#GrönlandGaller'in sakin sahil kasabalarından biri, bundan tam 40 yıl önce filmlere taş çıkartan bir polis operasyonuna sahne oldu. Ülkenin en küçük polis kuvveti, dünyanın en büyük uyuşturucu kaçakçılığı çetelerinden birini alt etti. Çetenin lideri ülkesinde "lastik suratlı adam" olarak tanınan bir suçluydu ve 11 yıldır aranıyordu. İşte tüm yaşananlar...
#Lastik Suratlı AdamDünyanın en kuzeyinde; altı lavlarla kaynayan, üstü şaşırtıcı, insana kendini yalnız hissettiren; hayatımda gördüğüm en ‘tuhaf’ ülkedeyiz. Çekici bir tuhaflık bu... Bugünlerde Reykjavik’in dibindeki Fagradalsfjall Yanardağı’ndan lavlar fışkırırken çarpıcı güzellikteki buzul lagünleri ve heykelvari kayalıklarla kaplı İzlanda’yı gezdik.
#İzlanda1970'lerden günümüze "zihin gücüyle" büktüğü kaşıklar sayesinde tüm dünyanın merak ve kafa karışıklığıyla izlediği Uri Geller, bu kez kulüp başkanı olarak karşımızda. İskoçya'da küçük bir kasabanın futbol takımının başına geçen Geller oyuncularına "telepati yoluyla" gol attırırken(!) takım da ikinci bir Wrexham olmanın hayalini kuruyor. Peki olabilecek mi?
#Uri GellerDünyamız her geçen gün önüne geçilemeyecek şekilde değişiyor. Buzullar iklim kriziyle paralel olarak erir ve okyanuslarda su seviyeleri sürekli artarken İzlanda bunun tam tersini yaşıyor. Buz ülkesi İzlanda 'hem buzumuz bitiyor, hem sular gidiyor' paniği yaşarken dünyanın diğer ucundaki Marshall Adalarının ise durumu çok farklı...
#İzlanda9 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan ve “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, şu önemli tespitleri paylaşmıştı: “Alarm sesleri artık kulakları sağır ediyor, somut kanıtlar reddedilemez noktaya geldi. Fosil yakıtların kullanımından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok…Yatırım yöneticileri, varlık sahipleri ve işletmeler için iklim krizi çok büyük finansal riskler oluşturuyor… Şimdi güçlerimizi birleştirirsek iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak gecikme için zaman yok ve mazeretlere yer yok…”
#Ergi ŞenerTakviye gıda markası EasyVit, Norveç’ten haklarını satın aldığı teknoloji ile öne çıktı. Balık yağının kötü tat ve kokusunu maskeleyen ve çiğnenebilir jel haline getiren marka yıllık 15 bin kutu üretiminden 700 bine geldi. Şimdi sırada Türk markasını globalde büyütmek var. Hedef 5 yılda 30 ülkede olmak.
#GazetehaberleriSon zamanlarda pek çok kişi tarafında dünyanın enlerinin neler olduğu merak konusu olmuştur. Bu sorulardan birisi ise dünyanınım en büyük adası hakkında olmaktadır. Özellikle bireylerin aklına Dünyanın en büyük adası hangisidir ve nerededir? Dünyanın en büyük adaları sıralaması ve listesi nedir? Gibi sorular gelmektedir. Merak edilen tüm detayları derledik.
Bu zamana kadar ölçülen en düşük sıcaklık Antartika kıtasında - 89 derece olarak kayıtlara geçti. Yıllık ortalama sıcaklığın -56 olduğu Antartika kıtasında ülke bulunmamaktadır. Dünyanın en soğuk ülkesi neresidir? Merak eden okurlar için dünyanın en soğuk ülkelerini özellikleri ile birlikte sıraladık.
Dünyada 7 kıta bulunur. Antarktika dışındaki diğer kıtalarda birçok ülke yer alır. Bu ülkelerin bayrakları, dilleri ve kültürel alışkanlıkları birbirinden farklıdır. Ülkelerin konumu iklim şartlarını ve coğrafi özelliklerini belirler. 4. sınıflar için diğer ülkeler konusunu anlattık.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Diğer Ülkeler Konu Anlatımıİzlanda, harita üzerindeki konumu,ekonomik ve siyasi künyesi ile birçok vatandaşın gündeminde yer almaya devam ediyor. Toplam 320 bin nüfusa sahip olan ve 103 bin kilometre kare alana sahip olan İzlanda'nın etnik yapısını %94 oranında Norveçliler oluşturuyor. İşte, İzlanda harita üzerinde nerede sorusunun cevabı ve ülkenin hakkında bazı bilgiler
#İzlandaOslo, doğal güzellikleri, sakinliği ve soğuğu ile merek uyandıran, oradaki huzuru görmek için bile olsa gidilip görülmesi gereken bir yer. Oslo-Bergen hattında ise durum farksız. Muhteşem manzaralar eşliğinde yapılan bu tren yolculuğu insanın içini açıyor ve fotoğraf makinesini elinden düşürememesine sebep oluyor. İşte Oslo-Bergen tren yolculuğu…
#OsloFransız bilim sitesi, dünyanın 300 milyon yıl öncesini yansıtan ‘tümkara’ yani tek kıta halini gösteren bir haritayı yayımladı. Hindistan’ın, Madagaskar ile Antarktika arasında göründüğü haritada Türkiye ise bir okyanus ülkesi olarak görünüyor.
#DünyaUluslararası ortamda, Birleşmiş Milletler'e üye olan 192 ülke ve Vatikan olmak üzere 193 ülke tanınıyor. Birleşmiş Milletler'e üye olmayan veya uluslararası ortamda tanınmayanlarla birlikte bu ülkelerin sayısı 206'yı buluyor. Bu ülkelerden bazıları ise tahmin edemeyeceğiniz kadar küçük. İşte dünyanın nüfusu en az ve en küçük ülkeleri...
#En Az Nüfusa Sahip Ülkelerİzlanda, Batı Avrupa’nın en kuzeyinde yer alan, Kuzey Kutbu ile komşu, 332 bin 529 kişinin yaşadığı bir ada ülkesi… EURO 2016’da önce Avusturya, Macaristan ve Portekiz’in bulunduğu gruptan lider olarak çıkan bu küçük ülke, İngiltere’yi de eleyerek adını çeyrek finale yazdırdı.
#İzlanda