Nezle ya da diğer adıyla soğuk algınlığı üst solunum yollarını etkileyen bir rahatsızlık. Sonbahar aylarında artışa geçen nezle hem yetişkin hem de çocuklarda sıklıkla görülüyor. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma öksürük, hafif ateş ve vücut ağrıları nezle belirtileri olarak gösterilebilir. Peki nezle bulaşıcı m? Grip ve nezlenin farkı nedir? İşte merak edilenler...
#Nezle Bulaşıcı MıHavaların soğuması ve bir yandan da pastırma sıcaklarının gelmesiyle birlikte hızla değişen hava durumu haliyle hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bunlardan en çok karşılaşılan burun tıkanıklığı ise koronavirüs belirtileri ile karıştırıldığından nasıl anlaşılacağı merak ediliyor. Peki, burun tıkanıklığı korona (covid-19) belirtisi midi? İşte koronavirüs ve girp belirtileri arasındaki farklar ve benzerlikler...
#Koronada Burun TıkanıklığıHavaların soğumasıyla birlikte geniz akıntısı, burun akıntısı gibi belirtiler korona (Covid-19) belirtileriyle karıştırılmaya başlandı. Soğuk algınlığı, grip gibi nedenlerde rastlanan geniz akıntısı sorunu yaşayanlar, koronada geniz akıntısı olur mu araştırmaları içerisindeler. Peki, geniz akıntısı koronavirüs belirtisi mi yoksa grip mi? İşte grip ve koronavirüs belirtileri ve arasındaki farklar...
#Geniz AkıntısıMevsim geçişleriyle birlikte ortaya çıkan burun akıntısı belirtilerinin altında yatan nedenler sıklıkla araştırılıyor. En çok da koronavirüs belirtileri arasında burun akıntısının olup olmadığı merak edilirken, grip ve nezle ile koronavirüs arasındaki ilişki de belirtilerin hafife alınmaması gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor. Peki, koronada burun akıntısı olur mu? İşte, en belirgin koronavirüs ve grip belirtileri…
#Koronada Burun AkıntısıSon zamanlarda havaların değişkenlik göstermesi grip ve nezle salgınını da beraberinde getirdi. Burun akıntısı, baş ağrısı gibi nezle ve grip belirtileri koronavirüs ile benzerlik gösterdiğinden hemen herkesin aklında aynı soru yer ediniyor: Korona mıyım grip mi? Covid-19 ve grip semptomları fark gösterir mi? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Özgür Avinçsal, koronavirüs ile grip ve nezle belirtileri arasındaki farklar neler anlattı.
#Koronavirüs BelirtileriKış aylarında yoğunlukla olmak üzere yılın her dönemi görülebilen nezle, alerjik, kısa süreli ve kronik olarak çeşitlenebilmektedir. Ayrıca nezleye burun akıntısı, öksürük ve kulak tıkanıklığı gibi şikayetler de eşlik edebiliyor. Nezleye iyi gelen doğal ve bitkisel yollar sayesinde evde çözüm üretmek mümkün. Peki nezle geçer? Evde nezleye ne iyi gelir? Nezle ve kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Grip ve nezleyi birlikte en hızlı ne giderir? Nezle ve öksürük nasıl geçer? İşte nezleyi en hızlı gideren öneriler...
#Nezleye Ne İyi GelirDicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, belirtileri koronavirüsle benzerlik gösteren grip vakalarını, salgından ayıran en önemli belirtinin solunum sıkıntısı olduğunu vurgulayarak, "Bir kişide ateş, halsizlik, yorgunluk, hafif bir öksürük varsa grip de olabilir Covid-19 da olabilir ama nefes darlığı ya da solunum sıkıntısı başlıyorsa onu kesinlikle Covid-19 açısında araştırmamız gerekiyor. Tabi ki bu süreç içinde hastalarımız bundan sonra çok karışacaktır. Buradaki temel fark, özellikle solunum sıkıntısı semptomlarına dikkat etsinler" dedi.
#DiyarbakırSoğuk algınlığı(Nezle), kış mevsimi ile gelen akut bir hastalıktır. Bazı bireylerde kronik nezleyle de karşılaşılabilmektedir. Ancak genel itibari ile kısa süreli olarak virüslerin üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde oluşur. Toplumda insanların çoğunluğu nezleye yakalandığında tıpta çözüm aramak yerine farklı yöntemler denemektedir. Bu durum nezleyi tetikleyebildiği gibi, enfeksiyonu bir üst evreye de çıkarabilmekte. Peki nezle nedir? Nezle alerjik mi? Kronik mi? Nezlenin belirtileri nelerdir? Tetkik için doktorunuzla görüşmeniz mi gerek?
#NezleInfluenza virüslerinin neden olduğu grip yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalık. Çoğu zaman “nasıl olsa kendiliğinden geçer” düşüncesiyle hafife alınsa da, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, akciğer, kalp ile diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde; bronşit ve zatürree gibi komplikasyonlara, hatta ölümlere bile yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer grip hakkında doğru sanılan 10 hatalı bilgiyi anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Influenza VirüsüDicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Diyarbakır’da bir kişinin domuz gribi nedeniyle hayatını kaybettiğini iddia ederek, Türkiye’nin Çin’i tehdit eden koronavirüsünden ziyade domuz gribine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Şenyiğit, ''Bugün belli şehirlerde domuz gribi tekrar ortaya çıkmaya başladı. Domuz gribi ile ilgili geçenlerde Eğitim Araştırma Hastanesi'nde bir hastayı kaybettik. En son Batman’da bir hasta vardı'' dedi. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin ise domuz gribinden ölüm iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
#DiyarbakırEnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Neşat Bozkurtgil, ekim ayı sonu itibariyle özellikle risk grubundaki kişilerin grip aşısı yaptırması gerektiğini belirtti. Aşının gripten koruyan en etkili yöntem olduğunun altını çizen Bozkurtgil, yumurta alerjisi olan kişileri ise uyardı.
#AşıNezle ve grip farklı virüslerin oluşturduğu farklı sağlık sorunları olarak tanımlanıyor. Anca pek çok vatandaş bu iki hastalık arasındaki farkı bilmiyor, çoğu kez birbirine karıştırıyor. Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan grip ile nezle arasındaki farklar, belirtiler ve tedavi yöntemleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, grip ve nezlenin farkı ne?
#Osman MüftüoğluNezleyi de gribi de kolay atlatmakta boğaz bölgesini koruyan özel bazı probiyotik pastillerin etkili olduğunu gösteren ciddi yayınlar var. Bu nedenle hem “ koruyucu” hem de “tedavi edici” özelliği olan ve çoğu Laktobasillus Casei içeren farklı probiyotik çiğneme pastillerini kullanmak, tedavide de korunmada da oldukça etkili.
#Osman MüftüoğluLütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi KBB Uzmanı Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, nezle ve gribin farklı belirtilere sahip olduğunu, her ikisinin de tedavisinde önce antibiyotik kullanımının yeri bulunmadığını belirterek, bu ilacın kullanılmasına ancak hekimin karar verebileceğini bildirdi.
Grip vakaları artıp domuz gribi telaşı yürekleri sarınca imkânı olanlar haklı olarak eczanelere hücum ettiler. Amaçları bağışıklık sistemlerini güçlendirebilecek bir doğal destek varsa bunlardan faydalanmak. Kafaların çok karışık olduğu bu alanda bazı bilgileri yeniden hatırlamanızda fayda olabilir. İşte en sık kullanılan bağışıklık destekleri.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) bildirimi doğrultusunda bu yıl için hazırlanan grip aşısındaki suşlardan (bakteri veya virüsün farklı alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları) biri geçen yılınkinden farklı olduğu için, geçen yılki aşının bu yıl kullanılması durumunda koruma işlevini yerine getirmeyeceği bildirildi.