Zorlu Covid-19 pandemisi sürecinde kış kapımızda ve mevsimsel grip sezonu başlıyor. Akıllarda birçok soru var. Mevsimsel grip nedir? Grip nasıl bulaşır? Grip belirtileri nelerdir? Grip hastalığının komplikasyonları nelerdir? Kimler risk grubunda? Grip hastalığı nasıl tedavi edilir? Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak işe yarar mı? Gripten nasıl korunabiliriz? Grip aşısı nedir? Kimlere grip aşısı yapılmalı? Grip aşısı ne kadar süre korur? Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız? Her sene grip aşısı yaptırmalı mıyız? gibi birçok sorunuzun cevabını yazımda bulabilirsiniz.
#GripGrip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir.
#Grip NedirGrip hastalığı nasıl geçer ve grip hastalığının belirtileri nedir sorularının cevapları kış aylarına yaklaştığımız bu mevsimde vatandaşlar tarafından cevabı merak edilen sorular arasında yer alıyor. Grip influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır.
#Grip NedirKış aylarına doğru yaklaştığımız bu zaman dilimde vatandaşlar Grip hastalığının belirtilerini ve bu hastalığın soğuk algınlığı ile olan farklarını merak ediyorlar. Peki grip hastalığının belirtileri nelerdir ve grip hastalığı ile soğuk algınlığı arasındaki fark nedir?
#GripGrip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir. Peki Gripten nasıl korunulur, grip türleri nelerdir?
#Grip NedirYurt genelinde grip (influenza) vakalarında artış yaşanıyor. Son günlerde herkes öksürükten, boğaz ağrısından ya da burun akıntısından yakınıyor. Çoğunlukla bu belirtilere halsizlik, kas ağrısı ve baş ağrısı da eşlik ediyor. Böyle olunca mevsim itibariyle akla gelen ilk hastalık ‘grip’ oluyor.
#GripDomuz gribi haberlerindeki artış nedeniyle Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu toplandı ve sonuçları açıkladı. Sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulu'na göre bu sezonda, 2.905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 1.261’inde bir solunum yolu virüsü tespit edilmiştir. Bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde domuz gribi olarak bilinen İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde influenza B virüsü bulunmuştur.
#GripTüm dünyada önemli sayıda ölüme ve ekonomik kayıplara neden olan grip virüsleri, etkili kar yağışları ve dondurucu soğuklar yaşadığımız şu günlerde yine ortalıkta dolaşmaya başladı. Hayatı olumsuz etkileyen kötü hava koşullarında gribe yakalanmamak için yapılması gerekenleri sizler için araştırdık. Grip belirtileri nelerdir? Grip nasıl bulaşır? Grip en çabuk nasıl geçer? Grip çeşitleri nelerdir? Grip aşısı nedir? Grip aşısı kimlerde uygulanmaz? sorularının cevaplarını bulmaya çalıştık. İşte grip hakkında merak ettikleriniz…
#GripSonbahar ve kış aylarını genellikle yatakta griple boğuşarak geçiriyorsanız, önümüzdeki hastalık sezonu için vücudunuzu güçlendirmek sizin elinizde. Uzmanlar bu virüsten korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu söylüyorlar. Siz siz olun, aşı için ekim ve kasım aylarını kaçırmayın.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozDünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamalarının ardından X hastalığı belirtileri yeniden gündeme geldi. Dünya liderleri, Çarşamba günü İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısında, COVID-19'dan 20 kat daha ölümcül olan varsayımsal bir virüs olan Hastalık X'i tartışmak üzere bir araya geldi. Böyle bir virüsün şu anda var olduğu bilinmemekle birlikte, araştırmacılar, bilim adamları ve uzmanlar, böyle bir virüsle mücadele etmek için proaktif bir eylem planı hazırlamayı ve bir pandemi olarak ortaya çıkması durumunda sağlık sistemini hazırlamayı umuyorlar. Peki, X hastalığı (X disease) nedir, nasıl bulaşır? X hastalığı belirtileri nelerdir? İşte, X hastalığı belirtileri hakkında bilgiler...
#X HastalığıDang virüsü için tehlike çanları çalmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaş riskini önlemek için ülkelere uyarıda bulundu. Peki, Dang virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Dang virüsü belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#Dang Virüsüİnfluenza, havaların soğumasıyla etkisini gösteriyor. Grip salgını döneminde sık rastlanan influenza virüsü burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyebiliyor. Ayrıca hafif ya da ağır bir şekilde geçirilebiliyor. Peki influenza nedir, nasıl bulaşır, ne kadar sürer? İşte İnfluenza belirtileri ve tedavisi
#İnfluenzaKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkMevsim geçişleriyle beraber üst solunum yolu hastalıkları da artmaya başladı. RSV virüsü de bunlardan biri. Grip ve influenza dışında RSV virüsü de solunum yolu rahatsızlığına yol açıyor. Peki RSV (Parainfluenza) nedir, nasıl bulaşır? RSV virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Hürriyet Gazetesi'nden Osman Müftüoğlu, hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#RSV (Parainfluenza) Nedir2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya son günlerde kuş gribi paniği yaşanıyor. İngiltere'den gelen haberler sonrası dünya bir kez daha alarma geçmiş durumda. İngiliz profesör en kötü senaryoyu açıkladı ve 'Hiçbir doğal korumamız yok' sözleri ile kış ayları için uyarıda bulundu.
#Kuş GribiYılın farklı dönemlerinde en çok yaşanan rahatsızlıklar içerisinde soğuk algınlığı gelir. Bunlar içerisinde grip, nezle ve benzeri gibi rahatsızlıklar ön plana çıkar. Aynı zamanda soğuk algınlığı bulaşıcı olup olmadığı da yine merak edilen konular arasında geliyor. Peki, grip, nezle, soğuk algınlığı ile boğaz ağrısı bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? Soğuk algınlığı hastalıkları bulaşma yolları nelerdir detayları ile derledik.