Kırk yaş sonrası gözlerimiz önemli değişiklikler geçirir… Kırk yaş sonrası hepimizin yakın görüşü bozulmaya başlar. “Presbiyopi” olarak adlandırılan bu durum, gözümüzün içindeki lensin yaşla birlikte esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanır. Presbiyopi ayrıca gözlerde yorulmaya ve göz/baş ağrısına yol açar. Presbiyopi için yakın gözlüğü veya kontakt lens kullanılabileceği gibi, trifokal (akıllı) göz içi lens ameliyatı da olunabilir.
#Göz SağlığıGözyaşı kanal tıkanıklığı hem yeni doğan bebeklerde, hem de yetişkin ve yaşlılarda izlenebilir. Bebeklerde 1 yaşa dek uygulanan masajla tıkanıklık çoğu kez kendiliğinden açılır; açılmaması halinde ise “sondalama (probing)” denen işlem yapılır. Yetişkinlerde ise tek tedavi ameliyattır.
#GözyaşıKoronavirüsün akciğer, kalp ve beyinde yarattığı hasarın yanında gözü de etkilediğine dair bulgular artıyor. Yapılan araştırmalarda Covid-19 nedeniyle göz problemlerinin son zamanlarda sık görüldüğünün altı çiziliyor. Peki Covid-19 kalıcı ya da geçici görme kaybına neden olabilir mi? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsYaz aylarında sivrisineklerin kaşıntı ve kızarma gibi alerjik reaksiyonlara sebep olmasının yanında bu kez de koronavirüs bulaştırabilir mi endişesi yer almaya başladı. Sıtma gibi pek hastalıkta taşıyıcı rolde olan sivrisinekler koronavirüs bulaştırabilir mi, Covid-19 sivrisinekler ile bulaşır mı? İşte Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması…
#KoronavirüsKış mevsiminde yaşadığımız soğuk havalar sebebiyle vücudumuz kendini korumaya odaklanıyor. Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler de kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu kış mevsiminin etkilerinden gözleri korumanın yollarını anlatıyor.
#Konjonktivit NedirUyurken gözlerimizin köşelerinde biriken 'çapak'; göz akının üzerindeki zardan salınan mukus, kirpik diplerinden salınan yağ, deri hücreleri ve diğer atıkların birleşimidir. Çapağın, atıkları ve birikintileri göz yaşından ve göz yüzeyinden uzaklaştırmak gibi bir görevi vardır.
#GözKış mevsiminde yaşadığımız soğuk havalar sebebiyle vücudumuz kendini korumaya odaklanıyor. Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler de kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, kış mevsiminin etkilerinden gözleri korumanın yollarını anlatıyor.
#Göz SağlığıGöz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklarda oluşan görme bozukluklarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ilerleyen dönemlerde akademik, sosyal ve günlük yaşantıda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olduğunu söyledi.
#ÇocukSITMA, sarıhumma, Dengue-Humması (DENV), zika, Batı Nil virüsü gibi birçok hastalığın taşıyıcısı olan sivrisinek ve karasineklerin koronavirüs taşıyıp taşımayacağı merak ediliyor. Doç. Dr. Gülbüz Sezgin, koronavirüs bulaştırıcılığıyla ilgili bir tespitin olmadığını belirterek sivrisineğin pek çok başka ciddi hastalığı bulaştırdığına dikkat çekti.
#Doç. Dr. Gülbüz SezginYeni anne babalar, bebek bakımı ile ilgili kulaktan dolma bilgiler nedeniyle bazen tüm bildiklerini unutup panikleyebiliyorlar. Peki, bu konuda bildiklerimizin hangisi doğru hangisi yanlış? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Günhar, bebek ve çocuk sağlığında doğru bilinen yanlışları anlatıyor.
#Bebek BakımıYeni doğan bebeklerde ortaya çıkabilen gözyaşı tıkanıklığının çoğunlukla kendiliğinden ve uygun yapılan gözyaşı kesesi masajı ile birkaç ayda açılabildiğini belirten Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge, “Bebeğe öncelikle bir yaşına kadar masaj uygulanması gerekiyor ve göz doktoru tarafından gösterilen masajın günde 3-4 kez tekrarlanarak bebeğe bir yaşına kadar uygulanmalı” dedi.
#BebekGözlük kullanmak göz numarasını ilerletir… Gözdeki ışık çakmaları zamanla düzelir… Bebeklerde göz sulanması doğal bir durum… Toplumda sıkça duyulan bu cümleler göz sağlığımız hakkında doğru sanılan yanlış bilgilerden sadece bazıları. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Sübay doğru sanılan en yaygın 10 yanlış bilgiyi anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#GözYeni doğan bebeğinizin sağlıklı ve mutlu olması en büyük dileğiniz… Hiç kuşkusuz gözlerinizi çocuğunuzdan, o ışıl ışıl parlayan minik gözlerinden alamıyorsunuz… Peki, gözlerinin içine sıkça baksanız da dikkatinizden kaçan bazı belirtiler olabilir mi?
#BebekGörme problemlerinde erken teşhisi önemlidir. Görme bozuklukları, çocuğun gelişimini geciktirebilir ve geç tanı, görme sorununun çözümünde kalıcı görme kaybına sebebiyet verebilir. Çocukların görsel potansiyelini ve gelişimini en üst düzeye çıkarmak adına yapılması gerekenleri sıralayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, göz kontrollerinin hangi aralıklarla ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.
#Göz SağlığıGözden sarı veya yeşil renkte akıntı gelmesi, çapak nedeniyle kirpiklerin birbirine yapışması, gözkapağı şişmesi ve gözlerde kızarıklık… Bu tabloyla ortaya çıkan göz çapaklanması bebeklerde sık görülen bir sağlık problemi. Öyle ki yenidoğan her 4 bebekten birinde göz çapaklanması gelişiyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, gözlerde çapaklanmaya neden olan etkenleri sıraladı.
#Bebek SağlığıGözlerde gözyaşı bezi tarafından salgılanan sıvı emilerek gözyaşı kesesine geçer ve oradan da gözyaşı kanalı ile burun boşluğuna akar. Gözyaşı kanalında herhangi bir nedenle tıkanıklık meydana geldiğinde gözyaşı gözde birikerek göz kapakları arasından yanağa akabilir. Peki, gözyaşı kanalı tıkanıklığı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?
#Gözyaşı Kanalı TıkanıklığıGözlerde gözyaşı bezi tarafından salgılanan sıvı emilerek gözyaşı kesesine geçer ve oradan da gözyaşı kanalı ile burun boşluğuna akar. Gözyaşı kanalında herhangi bir nedenle tıkanıklık meydana geldiğinde gözyaşı gözde birikerek göz kapakları arasından yanağa akabilir.
#GözyaşıGünümüzde cep telefonları ve bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldular adeta. Ancak gün boyunca ekran başında çalışmak, saatlerce cep telefonunda sosyal medyayı takip etmek, internetten alışveriş yapmak gibi etkenler nedeniyle gözleri aşırı kullanmak göz sağlığını önemli ölçüde tehdit edebiliyor.
#Göz Sağlığı