Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedir, nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedir, nasıl anlaşılır
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 30, 2018 13:00

Gözlerde gözyaşı bezi tarafından salgılanan sıvı emilerek gözyaşı kesesine geçer ve oradan da gözyaşı kanalı ile burun boşluğuna akar. Gözyaşı kanalında herhangi bir nedenle tıkanıklık meydana geldiğinde gözyaşı gözde birikerek göz kapakları arasından yanağa akabilir. Peki, gözyaşı kanalı tıkanıklığı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?

Haberin Devamı

Gözyaşı kanalı tespitinde en sık kullanılan yöntem bir kanül yardımı ile gözyaşı yollarına sıvı verilmesi (lavaj) işlemidir. Gözyaşı yollarına sıvı verilmesi işleminde hastanın boğazına sıvı gelirse gözyaşı yolları açıktır, sıvı gelmemesi durumunda ise gözyaşı yollarının kapalı olduğu anlaşılır. Hekimin gerek görmesi durumunda gözyaşı yolları görüntüleme tetkikleri istenebilir. Bu tetkikler dakriyosistografi ve dakriyosintigrafidir.Gözyaşı kanalı tespitinde en sık kullanılan yöntem bir kanül yardımı ile gözyaşı yollarına sıvı verilmesi (lavaj) işlemidir.  Gözyaşı yollarına sıvı verilmesi işleminde hastanın boğazına sıvı gelirse gözyaşı yolları açıktır, sıvı gelmemesi durumunda ise gözyaşı yollarının kapalı olduğu anlaşılır. Hekimin gerek görmesi durumunda gözyaşı yolları görüntüleme tetkikleri istenebilir. Bu tetkikler dakriyosistografi ve dakriyosintigrafidir.

Åžikayetleri:

Haberin Devamı

• Aşırı sulanma
• Gözde sık sık çapaklanma
• Burun köküne basmakla, göze iltihap gelmesi
• Burun kökünde şişlik

Bulguları:  çapaklanma, ağrı, kızarma ve şişme

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır:Â

 1. Doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığı: İlk 1 yıl masaj uygulaması yapılır. Masaj burun kökünden, aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanır. Günde 3-4 kez, 10 sefer bu masaj hareketini yapmak gerekir. 1.5 yılın sonunda, yaşarma geçmezse kanal kendiliğinden açılmamış demektir. O zaman “probing“ denilen sondalama işlemi yapılır. İlk sondalamadan sonra yaşarma şikâyeti geçmezse, sondalama işlemi tekrarlanabilir. Sondalama ile de yaşarma geçmezse, hastaya balon kataterile dilatasyon ve tüp entübasyonu uygulanabilir. Bu tedavi yöntemleri ile başarı sağlanamazsa ilerleyen dönemde çocuğa dakriyosistorinostomi ameliyat yapılabilir.2. b) Edinsel gözyaşı kanal tıkanıklığı: Tedavi genellikle cerrahidir.  Tedavinin amacı gözyaşı kesesi ile burun boşluğu arasında yeni bir yol açılmasıdır. Bu amaçla değişik ameliyat teknikleri uygulanabilir. Yeni açılan kanalın tıkanma ihtimali yüksek olan bazı olgularda bu kanala geçici süre ile durmak üzere silikon tüp yerleştirilebilir. 

2. Endoskopik dakriyosistorinostomi:

3. Transkanaliküler lazer dakriyosistorinostomi:Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir:Ameliyattan sonra göz çevresinde şişlik ve morluk olabilir, 1 hafta oral ve topikal antibiyotik kullanılır. Dikişler 1 hafta sonra alınır.

BAKMADAN GEÇME!