Gözlük takmak çok geniş bir insan kitlesini kapsadığından kanıksanmış bir hastalıktır. Ancak sadece gözlüklüler bilir ki gözlüklü olmak dünyanın en zor şeyidir. İlk defa gözlük takıp ağaçların yapraklarını görebildiğinizi keşfettiğinizde gerçekten büyük bir problemle karşı karşıya olduğunuzu anlayıp isyan edersiniz: Normal insanlar ağaçların yapraklarını görebiliyor muydu yani!?
#Gözlükİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarABD Başkanı John F. Kennedy'nin, Teksas'ın Dallas şehrine yaptığı ziyaret sırasında kurban gittiği suikast, ülke tarihini değiştiren olaylar arasında en üst sıralarda yer alıyor. Suikastın üzerinden 60 yıl geçti ama tartışmaların ve komplo teorilerinin sonu bir türlü gelmedi. O gün Kennedy'leri korumakla görevli olan Gizli Servis Ajanı Paul Landis'in anlattıkları bu tartışmaları daha da alevlendireceğe benziyor. İşte ayrıntılar...
#John F. KennedyJoe Eszterhas’ın yazdığı, Paul Verhoeven’ın yönettiği 1992 yapımı “Temel İçgüdü” (Basic Instinct) dönemin en çok tartışılan yapımlarından biriydi. Yıllar sonra bile büyük ilgi gören ve ana akım Hollywood sinemasında çığır açan cinsellik tasvirleriyle “neo-noir başyapıtı” olarak tanımlanan filmin nasıl ortaya çıktığını senaristi Joe Eszterhas ile konuştuk.
#Barbaros Tapan“Büyüyünce ne olacaksın” diye sorulduğunda “Astronot olacağım!” diyen çocuklardan biriydim… Houston’a hiç yolum düşmedi ama rüyalarımda gezegenler arası seyahat etmişliğim var. Bir astronotla tanışmayıysa hep istemiştim… Hollandalı astronot André Kuipers İstanbul’daydı, ben de sonunda kayıt cihazımı uzaya gidip gelmiş bir biliminsanına uzattım; astronot olmayı ve Mars çalışmalarını sordum.
#André KuipersOnlar son dönemin adeta ‘pop star’ları... Ekranda parlıyor, mutfaklarında döktürüyorlar. 2021’de Hürriyet’in Lezzetli Hayat ekinde köşe yazarlığına da başladılar. Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk, geçen yılın muhasebesini yaptık. Somer Sivrioğlu “Bu bölümü geçtik, mühim olan o” derken konu yeni yıl anılarına geldi. Danilo Zanna bir yılbaşı gecesi Türkiye’de nar kırmış, sonrası mı? “Nar bir patladı, bütün apartmanı boyatmak zorunda kaldık.”
#Somer SivrioğluHer projesini hayranlıkla izlediğimiz; ‘Arabesk’, ‘Muhsin Bey’ ve ‘Eşkıya’ gibi onlarca işiyle hafızalarımıza kazınan usta oyuncu Uğur Yücel’le gösterime giren yeni filmi ‘Zoraki Misafir’ için buluştuk. Vertigoyla değişen hayatını, oyunculuğu ve ilişkileri konuştuk. Belki de ilk defa kendisi hakkında bu kadar açık ve cesurdu: “Mesleğimden uzak bir hayatım var. Sete gittiğimde, sahneye çıktığımda işimi yapar, sonra hayatıma dönerim. İş benim için zorunluluktur. İşimi yaparım ama haz duymam. Hayat öyle değil.”
#Uğur YücelSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanımının karbondioksit solunumuna neden olduğu yönündeki iddialarla ilgili, "Maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor. Ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ve oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor” dedi.
#Bilim KuruluBütün insanların hem benzer yanları vardır hem de farklılıkları bulunur. Benzer kısımlarımız ve farklı yanlarımız iyidir. Böylece etrafımızda birçok değişik insan ile tanışırız. Şimdi farklılıklarımızı inceleyelim ve bunların neler olduğuna bakalım. İşte 2. sınıf hayat bilgisi bireysel farklılıklar konu anlatımı.
#2. Sınıf Hayat Bilgisi Bireysel Farklılıklar Konu Anlatımıİsrailli sokak sanatçısı Nir Peled, namı diğer ‘Pilpeled’, Türkiye’deki ilk kamusal alan yapıtı ve sergisiyle Kadıköy Yeldeğirmeni’nde. Tarih ile kültürü buluşturan bir ‘imge DJ’i gibi üretimde bulunan sanatçı, altı katlı bir bina duvarına çizdiği, baykuş taklidi yapan pembe gözlüklü çocuk kompozisyonunun iyimser bir bakış açısı yayacağını söylüyor.
#Nir PeledDuygu tasarımcılığı, yapay organ imalatçılığı, robot veterinerliği… Hayır, bunlar bir bilimkurgu filminden alıntılar değil. 20 yıl sonra, çocuğunuzun seçeceği mesleklerden sadece birkaçı. Peki, ama çocuklar bu meslekleri nasıl öğrenecekler de yapacaklar? Elbette ki kodlamayla… Dünyanın pek çok ülkesinde kodlama devlet okullarında öğretilmeye başlandı bile. Konuyu Prof. Dr. Selçuk Özdemir’le konuştuk.
#Selçuk Özdemir21 yıldır ekranlarda... Sansasyonlara karışmayı bırakın, adına magazin haberlerinde bile pek rastlamıyoruz. Oyuncu Kıvanç Kasabalı ve oğlu Can’la gözlerden uzak bir hayat sürüyor. Sedef Avcı’yla yeni sezonda dahil olduğu ‘Payitaht Abdülhamid’ vesilesiyle buluştuk.
#Sedef AvcıBazı şehirler size dünyanın merkezinde olduğunuzu hissettirir. Geçmişinden gelen; havasında, suyunda hissettiğiniz bir gücü vardır. Zor dönemlerde bile ışığını, rengini kaybetmeyen, umudu devam ettiren... Burası Homeros’un, hümanizmin, demokrasinin doğduğu yer. Yaşam tarzıyla, nüfus yapısıyla, gücün sultasından uzak... Sokaklarında 16 dil konuşulan, tarihi bir liman kenti... Sembolü bile bir Amazon olan gerçek bir kadın kenti...* İnsanların birbirine gülümsediği, her yerin kadın kahkahalarıyla çınladığı, en çağdaş, en Avrupai şehrimiz... Son iki yılda İzmir’e müthiş bir akın başladı. 2017’de 18 bin 506 kişi İstanbul’dan buraya göç etti. Büyük çoğunluğu beyaz yakalı ve üniversite mezunuydu. Bu bir ilk. Brookings Enstitüsü’ne göre İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen 4’üncü metropolü. Emlak fiyatları artışındadünyada ikinci sırada. Konut fiyatları bir yılda yüzde 18.5 değer kazandı. İstanbul yolunu üç buçuk saate indirecek otoyol açılmadı bile! Peki İzmir gerçekten İstanbul’un pabucunu dama atacak mı? Taşınan binlerce kişi aradığını buldu mu? Hayatı boyunca İzmir’i, seven gözlerle ama uzaktan izlemiş bir gazeteci olarak, keşfe çıkmaya karar verdim. Sebati Karakurt, Levent Kulu, Sibel Denizmen, Tuna Ateş’ten oluşan ekibimiz İzmir büromuzun desteğiyle şehrin altını üstüne getirdi. ‘Türkiye’deki Avrupa’ belgeselimizi de hurriyet.com.tr’de izleyebilirsiniz. ( * Kente ismini veren Smyrna’nın bir Amazon Kraliçesi olduğu rivayet edilir.)
#Hürriyet PazarBirce Akalay, “İkili ilişkilerde amaca ulaşmak için dişiliğin kullanılmasına karşıyım” demiş. Oysa insan ruhunun bu en doğal ve içten gelen tarafı olmasa, ilişkilerin ‘robotik’ olması işten bile değil. Yapay zekâ hayatımızı ele geçirene kadar ‘gerçek’ kadınların dişilikleriyle aklımızı başımızdan almalarında bir sakınca görmüyorum.
#Birce AkalayDergi kapağından fırlamış gibiler. Yakışıklılar, spor yapıyorlar, iyi giyiniyorlar... Instagram’da binlerce takipçileri var. Amaçlarının akıllardaki doktor klişelerini yıkmak olduğunu söylüyorlar. Hasta olmadığı halde onlara muayeneye giden genç kızlardan tutun da, sosyal medya üzerinden aldıkları ahlaksız tekliflere kadar, ilginç şeyler yaşıyorlar. İşte Türkiye’nin sosyal medyada dikkat çeken doktorlarının hikâyeleri...
#DoktorNedir bu üçgen? Kimisi kutsallığı belirttiğine inanır, kimisi doğayı ve dönüşümü anlattığına, kimisi ego-super ego, id üçlüsüne. Girişimciliği düşündüğümde ise Platon’un meşhur ruh ayrımı konsepti ve Emily Dickinson’ın trilojisi bana oldukça anlamlı geliyor. Yani, rational, spirited ve appetitive ruhun değişimi ve onun dengesi. (Kelimelerin direkt Türkçe karşılıklarının tam anlamı vermediğini düşünüldüğünden dolayı İngilizce tercih edilmiştir.) Bu üç özellik ve onların birbiriyle ilişkisi benim hayatımdaki girişimcilik tanımını oluşturuyor. Çünkü sadece iş kurmaktan, değer yaratmaktan daha fazlası olduğuna inanıyorum. Hayatı yaşayış tarzımız, hayata bakış açımız olmalı. Aslında girişimci olmak demek itiraz etmektir, kendini tanımaktır ve kendi istediğin hayatı oluşturmak için çabalamaktır.
#Girisimcilik