Miyopi, uzağı görememeye yol açan bir göz kusurudur. Miyop olan insan sayısı endişe verici bir hızla artıyor… 2000 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %25'i miyoptu. Araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun kabaca yarısının miyop olacağını gösteriyor… Miyopi genellikle çocuklukta başlar ve 18-21 yaşa dek ilerler.
#MiyopiGöz kapaklarının açılıp kapanmasına göz kırpması denir. Göz kırpmasının iki farklı amacı vardır. Bunlardan birincisi kırpma sırasında göz küresi gözyaşıyla nemlenir ve bu sayede gözün kuruması da engellenmiş olur. İkincisi ise, gözü gelebilecek tahriş edici ve yabancı cisim maddelerden korur. Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukErgenlerde, gençlerde ve orta yaş sonrasında gözlük derecelerinin sık değişmesinin farklı nedenleri var... Hangi durumlarda gözlük derecelerinin sık değiştiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar anlattı…
#Gözlük DerecesiVanadyum, doğada bulunan bir maddedir. Son zamanlarda bu maddenin insan beynine yakın bir görünüm çizdiği ve hatırlama özelliğine sahip olduğu ifade edilmiştir. Peki, vanadyum nedir, ne demek ve ne işe yarar? İşte, vanadyum hakkında merak edilen bazı bilgiler
#VanadyumSıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıGözlük kullanan kişiler arasında çok yaygın bir şekilde gözlük kullanmamak göz numarasını ilerletir mi korkusu yer alıyor. Gözlük takması gereken kişilerin gözlük takmaması halinde gözde ilerleme ya da gerileme olup olmayacağı konusunda pek çok uzman görüş bildiriyor. Göz numarası düşer mi tüm detayları ile sizler için derledik.
#GözGözde meydana gelen rahatsızlıkları daha çok genetik belirliyor. Gözlük numaranız, 20 ya da 30 yaşında ne durumda olacağı genetik kodlarda yazılıdır. Sıkça görülen kırma kusurlarında genetik ile birlikte büyük gözlü olmak da ciddi bir risk oluşturuyor. Sağlıklı göz derecesi kaç olmalı sizler için derledik.
#Sağlıklı Göz Derecesi Kaç Olmalı?Bugün pek çok kişi tarafında en çok rahatsızlık duyulan göz hastalıklarında biri de astigmat olmaktadır. Bu nedenle bu hasatlık hakkında pek çok kişi tarafında sorular sorulmaktadır. Sorulan bu soruların başında Astigmat nedir, neden olur ve nasıl geçer? Astigmat belirtileri, dereceleri ve tedavisi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Astigmat Nedir Neden Olur Ve Nasıl Geçer?Hamilelerde sabah bulantısı, sırt ağrısı, yorgunluk, kabızlık, kaşıntı, şişmiş ayaklar gibi bazı yaygın semptomların yanı sıra bulanık görme şikâyeti de görülebiliyor. Görmenin çoğu durumda doğumdan sonra normal durumuna geri döndüğünü belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Çoğu sebep değişken hormonal duruma bağlıdır. Fakat buna karar vermeden önce sebebini belirlemek oldukça önemli. Gebelikte ortaya çıkan hipertansiyon veya gebelik diyabeti de geçici veya ilerleyici göz hasarına neden olabilir. Bu durumun tedavi edilmesi olası zararlı durumların önlenmesi için önemli” açıklamasında bulundu.
#HamileUzaktan eğitim döneminde artan ekran mesaisi öğrencilerin göz sağlığı konusunda şikayetler yaşamasına neden oluyor. Uzmanlar, mavi ışık konusunda uyarılarda bulunup öğrencilerin pandemi sürecinde artan TV, bilgisayar, tablet ve telefon başındaki saatlerde göz sağlığını korumaları için önerilerde bulunuyorlar.
#BilgisayarBurun ameliyatlarının sadece yüzde doğal ve estetik görünüm oluşturmak amaçlı değil, solunum yolu deformasyonlarında rahat nefes almak için de uygulandığını söyleyen Op. Dr. Ertan Yıldırım, “Mümkün olan en az cerrahi işlemle amaca ulaşmak hedeflenir. İlk cerrahide koruyucu davranmak ve gereken en az cerrahi müdahaleyi yapmak çok önemli. Burun ameliyattan sonra son şeklini ancak 6-12 ay sonra almaktadır” dedi.
#BurunYaygın olarak 'yakını görememe hastalığı' olarak bilinen hipermetropi, yaşa bağlı presiyobi ile karıştırılıyor. Oysa hipermetropide kişiler hem uzağı hem de yakını iyi bir şekilde görebiliyor. Bazen hastalarda hiçbir belirti göstermeyen hipermetropi, tesadüfen göz doktoruna gidilince anlaşılıyor. Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi’nden Op. Dr. Mustafa Temel, hipermetropi hakkında bilgi verdi.
#Göz HastalıklarıMiyopi, dünyadaki en yaygın göz rahatsızlıklardan biridir. Çoğunlukla kalıtımsal olan miyopi, günlük yaşamı olumsuz etkileyen problemlerin başında geliyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarda görülen odaklanma bozukluğu, çocukların okul başarısını olumsuz etkiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, miyopinin nedenleri ve tedavisine yönelik önemli bilgiler paylaştı.
#Çocukları Bekleyen Tehlike MiyopiDoğumsal olarak görülebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilen şaşılık, özellikle ergenlik döneminde oldukça can sıkıcı bir durum olabiliyor. Gözün içe, dışa, aşağıya ya da yukarıya doğru anormal pozisyon alma durumu olarak tanımlanan şaşılık, genelde yenidoğan ve erken çocukluk döneminde ailelerin şüphesi üzerine teşhis edilebiliyor. Peki, şaşılık nedir? Şaşılık tedavisi nasıl yapılır?
#Şaşılık Nedir?