Göz tansiyonunun hayatınızı karartmasına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Belirtileri ancak hastalık ilerledikten sonra ortaya çıkan göz tansiyonu tedavisine geç kalındığında körlüğe neden olabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, göz tansiyonu hakkında merak edielnleri yanıtladı. Göz tansiyonu nedir, neden olur? Göz tansiyonunun belirtileri nelerdir?
#Göz Tansiyonu Nasıl Geçerİyi bir uyku, sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri. Ancak ne yazık ki toplumun önemli bir kısmı iyi uyuyamamaktan şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, bu konuda çok ilginç detaylar ortaya koydu.
#UykuYAŞ ilerledikçe bütün vücutta olduğu gibi, gözlerde de bozulmalar meydana gelir. Hatta gözler, yaşlanma sürecinden diğer organlara göre daha erken dönemde etkilenmektedir. Bu göz problemleri, basitten başlayarak görme kayıplarına kadar varan sonuçlar doğurabilir. Kişinin ilerleyen yaşıyla birlikte olağan göz problemleri ortaya çıkabileceği gibi, kişide olan sistemik hastalıklar da, göz sağlığının ciddi bir şekilde bozulmasına neden olabilir. İlerleyen yaş ile birlikte rutin göz kontrollerinin aksatılmaması, göz sağlığını korumada büyük önem arz etmektedir. Çünkü birçok göz hastalığı, belirti vermeden sinsi bir şekilde seyretmektedir.Yaşam süresi arttıkça daha önemli bir sağlık sorunu haline gelen görme kaybı üzerine Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ile konuştuk.
#1Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. H. Zeki Büyükyıldız, 12 Mart Dünya Glokom Günü nedeniyle farkındalık yaratmak adına uyarılarda bulundu. Bin bebekten 1’inde glokom (yüksek göz tansiyonu) görüldüğünü ifade eden Büyükyıldız, "Doğuştan glokom, tespit edilmesinde gecikilirse kısa sürede körlüğe yol açar. Bu tür glokom aşırı göz sulanması, ışığa karşı aşırı hassasiyet ve bebeğin gözünü kısması ile dikkatleri çeker" dedi.
#Göz Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıGöz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Aktaş, “Göz tansiyonu uzun vadede göz sinirinde hasar ve kalıcı görme kaybı ile sonuçlanan sinsi bir hastalıktır. Sinsi bir hastalık denilmesinin nedeni hastalığın genellikle herhangi bir belirti vermemesidir. Bu sebeple, hastalığın teşhis ve tedavisi için rutin göz muayeneleri esnasında göz tansiyonunun ölçülmesi ve göz sinirlerinin muayenesi önem taşımaktadır” dedi.
#Doç. Dr. Zeynep AktaşGöz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Arıcı, yeni tip koronavirüs hastalığının, temel belirtilerinden ateş, kuru öksürük, halsizlik başlamadan önce, soğuk algınlığı gibi vücutta hafif bir kırıklık hissedilerek, ateş ve kuru öksürük olmadan, göz kızarıklığıyla da başlayabileceğini ifade etti.
#GözGöz Hastalıkları ve Göz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Alimgil, bebeklik döneminde takibi yapılmayan göz hastalıklarının ileriki yaşlarda ortaya çıkarttığı göz hastalıklarına dikkat çekiyor. Alimgil, çocuklara ilk üç yılda yapılan doğru tedavi ile özellikle katarakt ve göz tansiyonundan kaynaklı oluşabilecek körlüğün önlenebileceğini belirtiyor.
Göz tansiyonu (glokom), genellikle belirti vermeyen ve göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. Göz tansiyonu ile ilgili soruları Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bavbek yanıtladı. İşte göz tansiyonunun belirtileri ve tedavisi...
#Glokom NedirHalk arasında "göz tansiyonu" olarak bilinen ve körlükle sonuçlanabilen glokomun tedavisinde alzaymır ve parkinson gibi nörolojik hastalıklarda da kullanılan ve sinir hücrelerini koruyan ilaçlar seyesinde yüz güldürücü sonuçlar alındı. Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Temel: "Yurt içi ve dışında yapılan klinik çalışmalar sonucunda, glokom tedavisinde nöroproteksiyon ilaçların kullanılmasının fayda sağladığı belirlendi."
#Göz Tansiyonu