Uygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluAlzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#AlzheimerGünümüzde artan teknolojiyle görme bozukluğunun daha da fazlalaştığını belirten uzmanlar, göz sağlığı için uyarılarda bulundu. Açık havada daha çok vakit geçirilmesini öneren uzmanlar, bilgisayar ekranının ise 50 cm uzaklıkta olması gerektiğini söyledi.
#DSÖSon zamanlarda en çok gözlemlenen sorunlardan biri olan kulak çınlaması, Kahramanmaraş ve 11 ili etkileyen deprem bölgesi illerinde sıklıkla rastlanıyor. Başlangıçta pek fazla üzerine düşülmese de uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin ileri dönemlerde tehlikeli hale gelebileceğini vurguluyor. KBB Bölümü Uzman Dr. Dastan Temirbekov, kulak çınlaması (tinnitus) şikayeti olan hastaların en az yarısında beraberinde depresyon, anksiyete, panik atak ve benzeri duygu durum bozuklukları görüldüğünün altını çizerek, eşzamanlı olarak bu hastaların psikiyatri hekimleri tarafından da gözlemlenmesi gerekebileceğini belirtiyor. Peki, deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Uzman Dr. Dastan Temirbekov 8 soru 8 yanıtta kulak çınlaması şikayetleri ile ilgili bilgiler verdi.
#Kulak ÇınlamasıTüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#Deprem<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikCOVID-19 pandemisinin ikinci yıldönümünde hepimizin aklında aynı soru: Pandemi tam anlamıyla ne zaman bitecek? Pandemi tarihçisi Doç. Dr. Nükhet Varlık “Bunun cevabı belirsiz” diyor ve ekliyor: “Şu şartlar altında ‘Acaba bir daha böyle bir pandemi olacak mı’ yerine ‘Ne zaman olacak’ diye sormak daha doğru…” m Ilgaz Gökırmaklı
#PandemiTürkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiye rağmen 2021’de turizmde olumlu sonuçlar elde etti. Gelecek yıllarda turizmi daha iyi noktaya getirmek için çalışmalar devam ederken, turizmin çeşitlendirilmesi için de adımlar atılıyor. Hürriyet de turizmin çeşitlendirilmesinde en önemli alanlar arasında yer alan ‘sağlık turizmine’ dikkat çekmek için Antalya’da ‘Sağlık Turizmi Zirvesi’ düzenledi. Türkiye’nin pandemi öncesinde sağlık turizminde 1 milyar dolarlık gelir elde ettiğine dikkat çekilen zirvede, hedefin 10 milyar dolar olduğu vurgulandı.
#TurizmYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriCovid pozitif hastaların tedavisinde fiziksel tedavi kadar psikolojik sağlamlığın önemli olduğunu belirten uzmanlar, psikolojik sağlamlığın bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekiyor. Covid-19 tanısının hasta yakınını da çok yoğun şekilde etkilediğini belirten uzmanlar, hem hastalar hem de hasta yakınları için önemli tavsiyelerde bulunuyor.
#PsikolojiYaşamı tehdit eden koronavirüste meme kanseri hastaları en riskli grup içinde yer alıyor. Pek çok kişi koronavirüs endişesi ile hastaneye gitmek istemediği için erken tanı şansını yakalayamıyor ya da tedavisini aksatabiliyor.
#Koronavirüs Ve Meme KanseriSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bursa ziyaretine katıldım, grip aşısıyla ilgili akıllardaki soruları kendisine ilettim. Üretiminden koruma gücüne, ilk aşamada kimlere yapılacağından bu yıl Türkiye’ye kaç doz aşı getirileceğine kadar tüm soruları sabırla yanıtladı...
#YAZARHer Kurban Bayramı'nda kurban etinin nasıl muhafaza edileceği, nasıl tüketilmesi gerektiği merak edilen konular arasında. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uzmanlar merak edilenler hakkında bilgiler vererek sağlıklı bir bayram geçirmenin yollarını anlattı.
#Kurbanbayrami2020Covid-19 pandemisi hâlâ devam etse de, yaz mevsiminin yüzünü gösterdiği şu günlerde aileler tarafından tatil planları yapılıyor. Özellikle pandemi sürecinden dolayı evde sıkılan çocuklar için büyük bir heyecan kaynağı olan tatillerin, sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde geçirilmesi için ise doktor kontrolleri büyük önem taşıyor.
#ÇocukLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsMor Salkım Kadın Dayanışma Derneği uzmanları, dernek şiddet hattına ulaşan son bir aylık aramaların evde kalma süreciyle yüzde 38 arttığına ve arayanların yüzde 50’sinin kadın sığınma evi talep ettiğine dikkat çekti. Uzmanlar bu süreçte kadına yönelik şiddete dair acil önlem planının olmadığının altını çizdi.
#BursaAlerji hayati risk taşır mı? Alerjinin belirtileri nelerdir? Alerji nasıl teşhis edilir? Alerjiye karşı evde nasıl önlemler alınabilir? Alerjisi olan bebeklere nasıl bakılmalı? Çocuklarda alerji nasıl anlaşılır? Bebek alerjiye karşı nasıl korunur? Konuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını uzmanlardan öğrendik.
#Alerjinin Belirtileri