Halk arasında ‘göz nezlesi’ olarak bilinen ‘adenoviral konjonktivit’, göz enfeksiyonlarının başlıca sebebini oluşturuyor. Göz nezlesi tedavisinde gecikilirse görmede azalmaya ve uzayan göz şikayetlerine bağlı olarak yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabiliyor. Havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda bulunma sıklığının ve temasın artması nedeniyle virüsün daha kolay bulaşmasının yanı sıra hava koşullarının virüsün çoğalmasına uygun ortam sağlaması sonucu kış mevsiminde adenoviral konjonktivitin görülme sıklığı artırıyor. Peki, göz nezlesi nasıl bulaşır, neden olur? İşte göz nezlesi tedavisi ve evde iyi gelen yöntemler...
#Göz NezlesiGöz, kornea ve retinadan oluşan görme organıdır. Gözün ortasındaki renkli kısma göz bebeği denir. Bir sevgi sözcüğü olarak kullanılan, ''gözbebeğim'', en değerlim, en kıymetlim anlamına gelir. Eşyalarında içindeki bölmeler de göz olarak adlandırılır. Örnekler: ''Torpido Gözü'', ''Çantanın gözü.'' Göz kelimesinin eş sesli anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Atopik cilt, genetik olarak yatkın kişilerde, çevresel faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıktığı düşünülür. Özellikle kış aylarında kuruyan cilt yapısıyla birlikte ortaya çıkan atopik cilt belirtileri iyi bir bakım gerektirir. Peki atopik cilt nedir, neden olur? İşte atopik cilt belirtileri ve bakımı...
#Atopik CiltNormalde ısırmayan karasinekler bazı günler bacaklarımızı sokar ya... İşte onlar aslında kara sinek değil. İstanbul bir süredir adeta sineklerin buluşma noktası oldu. Son dönemde 'baldırsokan sineği' ile bir kez daha gündeme gelen sinek problemini uzmanlarla enine boyuna konuştuk. Sayıları neden arttı? Sağlığımıza ne gibi zararları var? Önlem almak için neler yapılmalı? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı haberimizde...
#Cilt SağlığıAntihistaminik tıp alanında sağlık sektörü içerisinde kullanılan bir ilacın ismidir. Doğal olarak kelimenin kökeni Latincedir. Dilimizde de bu ismiyle kullanılmaktadır. Antihistaminik nedir, ne işe yarar, neden kullanılır konularını tüm detayları ile derledik.
#Antihistaminik Nedir Ve Ne İşe Yarar?Göz kapağı alerjisi, göz kapağı üzerinde ya da çevresinde cildin tahriş, kuru ve kaşıntılı olması durumudur. Göz kapağı alerjisi, göz kapaklarında lokalize olarak görülen ve egzamaya benzeyen bir çeşit enflamatuar cilt hastalığı olarak tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Göz kapağı alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Göz Kapağı AlerjisiBahar mevsimini yaşadığımız şu dönemde, özellikle polen alerjisi olanlar, sık sık ellerini burun ve gözleriyle temas ettirebiliyorlar. Peki, koronavirüs alerji hastaları için risk oluşturuyor mu? Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#KoronavirüsBahar aylarının gelmesiyle birlikte yaşam kalitesini düşüren bahar alerjisi birçok kişinin merak ettiği konulardan biri olmaya devam ediyor. Polenlerle beraber ortaya çıkan; Gözlerde kızarıklık, öksürük ve hapşırma ile kendisini belli eden bahar alerjisi ile ilgili uzmanlar uyarıyor. Peki bahar alerjisi nedir, nasıl anlaşılır?
#Bahar AlerjisiGenellikle en yaygın olarak bir enfeksiyona (özellikle viral, bazen bakteriyel) bağlı olarak, bazen de alerjik bir reaksiyon sonucu oluşur. Gribi veya nezlesi olarak da bilinmektedir. Göz kapağının içini kaplayan bir astar olan konjonktiva içerisinde oluşan enfeksiyondur. Teşhisini ancak hekim ortaya koyabilir. Peki, göz enfeksiyonu nedir, belirtileri neler?
#Göz EnfeksiyonuÜlkemizde de çok yaygın olarak görülen egzama hastalığı, farklı tipleri olan yaygın kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Deriden tırnağa, genital bölgeden ağız içi dahil olmak üzere egzama türünü vücudun her alanında görmemiz mümkün. Vatandaşlar özellikle, egzama hastalığının belirtilerini ve neden olduğuna dair internette araştırma yapıyor? Peki egzama nedir? Egzama kimlerde görülür? Egzamanın belirtileri nelerdir? Egzama nasıl geçer?
#EgzamaYeşillenen ağaçlar, açan çiçekler, yüzünü giderek daha çok göstermeye başlayan güneş, baharı müjdeliyor. Ancak bahar bazıları için bu kadar da güzel değil. Onlar bu ayları daha çok, hapşırık, burun akıntısı, göz sulanması ile birlikte anıyor, alerji mevsimi olarak tanımlıyor. Baharda alerjik belirtilerin başlıca nedenleri olarak şubat-mart aylarında ağaç, nisan-mayıs-haziranda çimen, haziran-kasım arası ise polenler gösteriliyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suna Büyüköztürk, alerjiye karşı alınabilecek en temel yaklaşımın o alerjenden uzak durmak olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Büyüköztürk, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#AlerjiŞikayetleriniz bir türlü iyileşmiyor, tedaviye cevap veremiyorsunuz, burun akıntısı ve tıkanıklığı geçmiyorsa soğuk algınlığı değil alerji olabilirsiniz. Prof. Dr. Fahrettin Yılmaz: "Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi bulgularla seyreden soğuk algınlığı ve alerji çok karıştırılır. Soğuk algınlığı genellikle kısa sürede geçer, alerjik nezle ise alerjen maddeye maruz kaldığınız sürece devam eder"
#Alerjik NezleHannover'de görev yapan ev doktoru Attila Talas polene alerjisi bulunanların gerekli önlemleri almalarını tavsiye etti. Polen alerjisinin önemsenmemesi halinde astıma dönüşeceğini bildiren Talas, “Polen dönemi başlıyor” dedi. Alerji konusunda uzman olan Dr. Yılmaz Gönen ise çok az kişide görülen yerfıstığı alerjisi konusunda da önemli uyarılarda bulundu.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Giovanni Scognamillo; araştırmacı yazar ve sinema tarihçisi. Aynı zamanda deneyimli bir ‘gizemci’. Ömrünün neredeyse yarısında uzaylılar, mitoslar, korku edebiyatı, şeytan, fal, vampirler ve astrolojiyle ilgili sayısız çalışma yapmış. ‘Gizemcilikle 30 yıl kadar uğraştım, sonuç sıfır’ diyen Scognamillo, uzaylılar dışında hiçbirinin gerçekliğine inanmıyor. ‘En yaşlı değil ama galiba en ünlü Levanten’ olduğunu söylüyor. Bugünlerde son çalışması ‘Şener Şen Kitabı’nı yayıncısına teslim etmek üzere. Sinema yazarlığını bırakıp korku öykülerine ağırlık verme kararı alan Scognamillo’yla yeni kararını, Levantenliği, Türk sinemasını, Beyoğlu’nu ve ‘gizemciliği’ konuştuk.
Sağlığımız için kullanılan ilaçların bir kısmı şifalı bitkilerden, bazıları da hayvanlardan üretilir. Kimi zaman da zehirli bir madde tıpta ilaç olarak kullanılır. Bir bakterinin kendisini korumak ve hastalık oluşturmak için salgıladığı zehiri bizler güzelleşmek için bile kullanabiliyoruz. Yaklaşık on yıldır kullanılan Botox son yıllarda mucizevi sonuçları ile karşımıza çıkıyor.
Birçok insanın ortak sorunu varis sadece görüntü bozukluğu oluşturduğundan değil, ciddi hastalıklara yol açabileceğinden önemsenmesi gereken bir hastalık. Üstelik sanıldığı gibi sadece erişkinlerde değil çocukluk çağında da görülebilmekte. Elbette yapısal etkenler varis oluşumunda önemli rol oynamakta. Ancak bazı önlemlerle varis oluşumunu engellemek elimizde.