Çocukluğunun ve gençliğinin bir bölümünü 1930’ların Türkiye’sinde geçiren Daimler Benz eski CEO’su Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Helga ve Edzard Reuter Vakfı’nın basın sözcüsü, Edzard Reuter’in 27 Ekim’de Stuttgart’ta vefat ettiğini duyurdu. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Susanne Eisenmann, “Edzard Reuter’in ölümü bizi büyük bir üzüntüye boğdu” dedi. Reuter 1987-1995 yılları arasında Daimler-Benz AG’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Daimler’in Stuttgart’taki yeni genel merkezi onun başkanlığı döneminde inşa edildi.
#ALMANYA"Mutluluktan ayakların yerden kesilmesi" deyimini bilirsiniz. Peki ya "mutluluktan bayılmak" diye bir deyim var mı? Yoksa bile geçen yılın mayıs ayında gerçekleşen bir evlilik töreninin ardından dolaşıma girmiş olmalı.
#Prens LudwigYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarHayvanlar da bizim gibi rüya görüyor mu? Rüya görmenin insana özgü bir özellik olduğu düşünülüyordu. Ancak, bilim insanları canlılar dünyasında rüya görmenin sanılandan daha yaygın bir durum olduğunu ortaya koydu. Hayvanların insanlar gibi rüya görmesi, gelişmiş bir hayal gücüne sahip oldukları varsayımını da ortaya çıkarıyor. Peki ama hayvanlar rüyalarında ne görüyor? İşte şaşırtıcı detaylar...
#Uyku BilimiOppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı merak ediliyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer hayatı ve biyografisi...
#Robert OppenheimerYapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Celal Şengör, Göttingen Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Neotektoniği: Depremler bize ne anlatıyor’ adlı konferansta Türkiye’nin deprem gerçeğini masaya yatırdı. Türkiye’nin ciddi bir deprem tehdidi altında olduğunu belirten Sengör, gerekli önlemler alınmazsa, ülkenin sosyal yapısını ve hatta bağımsızlığını kaybedebileceği uyarısında bulundu.
#Celal ŞengörAlman-Türk Akademisyenler Birliği Göttingen’in (D-TAB) ‘Almanya’daki Türklerin eğitim durumuna kronolojik bir bakış’ başlığı altında düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Cemal Yıldız, Avrupa’da üç dört dilli bir Türk neslin geldiğine dikkati çekerken, velilere de büyük ve önemli görevler düştüğünü söyledi.
#AVRUPADAN HABERDüğünlerin kahramanı olmak zordur... Özellikle de bütün dünyada milyonlarca meraklının gözlerini dikip uzaktan izlediği ünlü düğünlerinde ya da kraliyet ailesi üyelerinin düğünlerinde. İnsan, bir yandan mutluluk ve heyecandan tir tir titrerken diğer yandan da kendine hakim olmaya çalışır. O birkaç saat, aslında hayatının en mutlu günü olmasına rağmen, gelin de damat da bu tür zorluklarla mücadele eder.
#Sophie EvekinkAlmanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, aktif politika döneminde de alışılmışın dışında bir politikacıydı. 7 Nisan 1944’te Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Mossenberg beldesinde doğdu. Henüz 4 aylıkken askere giderek İkinci Dünya Savaşı’na katılan babasını bir daha hiç görmedi.
#AlmanyaTürkçede “Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır” diye bir özdeyiş vardır. Gerçekten de öyle. 14 Haziran 1958’de doğan Almanya’nın 9’uncu Başbakanı Olaf Scholz, Hamburg’un Rahlstedt kesiminde büyüdü. İlk ve orta öğrenimden sonra Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1985 yılında da avukat olarak çalışmaya başladı. Henüz lisedeyken SPD Gençlik Teşkilatı Genç Sosyalistler’de (Jusos) aktif görevler alırken, 1975 yılında da partiye üye oldu.
#Olaf ScholzRusya’da hayatının en büyük yenilgisini yaşadıktan sonra geri çekilen Napolyon’un, Avrupa’da yeniden örgütlediği ‘Büyük Ordu’nun Frankfurt yakınlarında 1813-14 yıllarında yaşamını yitirdiği tespit edilen askerlerinin bir bölümü için, ölümlerinden en az 109 yıl sonra cenaze töreni düzenlendi.
#Jean LannesGerhard Schröder... Almanya’nın 7’nci Başbakanı. 7 Nisan 1944 tarihinde Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin Mossenberg beldesinde doğdu. Annesi ev kadını, babası tarım işçisiydi. O doğduğunda askerde olan babasını hiç görmedi. Babasının İkinci Dünya Savaşı sırasında Romanya’da Sovyetler Birliği’ne ait Kızıl Ordu askerleri tarafından kendisi henüz 6 aylıkken öldürüldüğünü yıllar sonra öğrendi.
#AlmanyaAlzheimer, hasta ile birlikte hastaya bakan kişinin hayatını da maddi/manevi tamamen etkisi altına alan bir hastalık. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalığı tamamen tedavi etmek henüz mümkün olmasa da bilim insanları umut olacak bir çalışmaya, aşıya imza attı. Peki aşı nasıl çalışıyor, hangi aşamada etkili oluyor? Yakalanmadan hastalığı engellemek mümkün mü? Detaylar haberimizde...
#AlzheimerSevgi Soysal ölüm yıldönümünde unutulmadı. 40 yaşında vefat eden Sevgi Soysal eserleri ve kitaplarından alıntılarla anılıyor. Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle zor günler geçiren Sevgi Soysal'ın 1975 sonbaharında bir göğsü alınmıştı. Peki, Sevgi Soysal kimdir, ne zaman öldü?
#Sevgi SoysalGöttingen’de akademisyen Türk gençlerinin kurduğu ‘Türk-Alman Akademisyenler Birliği’ uzun süredir ünlü akademisyen konukları ağırlıyor. Türkiye’den Prof. Dr. Celal Şengör gibi isimlerin de konuk olduğu Göttingen Türk-Alman Akademisyenler Birliği’nin son misafiri ise Göttingen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Tolan oldu. Üniversite amfisinde yapılan etkinliği Türk Alman Ekonomi Birliği Aş Başkanı Berlin Suat Bakır sundu.
#James BondAlmanya'da Türk kökenli fizikçi Prof. Dr. Metin Tolan, Göttingen Üniversitesi Rektörlüğüne seçildi. Göttingen Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, üniversite senatosunun Tolan'ı oy birliğiyle rektör seçtiği açıklandı. Bu gelişmenin ardından Prof. Dr. Metin Tolan'ın kim olduğu merak konusu oldu. Peki, Metin Tolan kimdir?
#Prof. Dr. Metin Tolan Kimdir?Türk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara vefatının 8. yılında anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet MeteEtnoloji, insanların milletlere ayrılışını, niteliklerini ve oluşumunu karşılaştırıp sınıflara ayıran bilim dalıdır. Bu bilim dalı ırkların kökenini, türeyiş ve dağılışını araştırıp karşılaştırır. Etnoloji nedir ve neyi inceler? Tüm detaylarıyla sizler için derledik.
#Etnoloji Nedir