Göttingen haberleri sayfasında Göttingen hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 424 Göttingen haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya’nın Göttingen kentinde karantinaya alınanlar isyan etti. Etrafı bariyerlerle çevrilen binada yaşayanlar, karantina kurallarını hiçe sayarak dışarı çıkmak istedi. Polisin engel olması üzerine çatışma yaşandı. Çıkan isyan nedeniyle olay yerine çok sayıda polis ve itfaiye ekipleriyle birlikte ambulanslar sevk edildi. Belediye başkanı isyan çıkaran bina sakinlerini ikna etmek için olay yerine geldi.
#GöttingenAlmanya’nın Göttingen kentinden gelen haberler endişe verici. Kentte İduna Merkezi adlı blok evlerde yaşayan Müslüman Boşnak kökenli iki ailenin Ramazan Bayramı’nı kutlarken, korona kurallarına uymaması Müslüman ve yabancı düşmanlarına bulunmaz bir fırsat sundu. İki kalabalık Müslüman ailenin sorumsuzca davranışı sonucu virüs yıldırım hızıyla yayıldı. Test sonucu 105 kişiye koronavirüs tanısı konuldu.
#AlmanyaAlmanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’ndeki Göttingen kentinde yasak olmasına rağmen aynı nargileyi birkaç kişinin kullanması ve tatil nedeniyle kalabalık aile gruplarının bir araya gelmesi sonucu 68 kişiye koronavirüs tanısı konuldu. 300’ü aşkın temas tespit edildi.
#AlmanyaÇocukluğunun ve gençliğinin bir bölümünü 1930’ların Türkiye’sinde geçiren Daimler Benz eski CEO’su Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Helga ve Edzard Reuter Vakfı’nın basın sözcüsü, Edzard Reuter’in 27 Ekim’de Stuttgart’ta vefat ettiğini duyurdu. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Susanne Eisenmann, “Edzard Reuter’in ölümü bizi büyük bir üzüntüye boğdu” dedi. Reuter 1987-1995 yılları arasında Daimler-Benz AG’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Daimler’in Stuttgart’taki yeni genel merkezi onun başkanlığı döneminde inşa edildi.
#ALMANYA"Mutluluktan ayakların yerden kesilmesi" deyimini bilirsiniz. Peki ya "mutluluktan bayılmak" diye bir deyim var mı? Yoksa bile geçen yılın mayıs ayında gerçekleşen bir evlilik töreninin ardından dolaşıma girmiş olmalı.
#Prens LudwigYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazar‘Almanya’da Türk ve Alman akademisyenlerin arasında bilgi etkileşimi sağlayan Türk-Alman Akademisyenler Birliği Göttingen 2023 yılı konferans takvimini Dr. Çağrı Mert Bakırcı’nın bilim dünyasının en güncel konularından yapay zeka üzerine yaptığı ‘Makineler bizim yerimize düşünebilir mi?’ konulu konferansı ile sonlandırdı.
#AVRUPADAN HABERHayvanlar da bizim gibi rüya görüyor mu? Rüya görmenin insana özgü bir özellik olduğu düşünülüyordu. Ancak, bilim insanları canlılar dünyasında rüya görmenin sanılandan daha yaygın bir durum olduğunu ortaya koydu. Hayvanların insanlar gibi rüya görmesi, gelişmiş bir hayal gücüne sahip oldukları varsayımını da ortaya çıkarıyor. Peki ama hayvanlar rüyalarında ne görüyor? İşte şaşırtıcı detaylar...
#Uyku BilimiOppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı merak ediliyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer hayatı ve biyografisi...
#Robert OppenheimerYapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Celal Şengör, Göttingen Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Neotektoniği: Depremler bize ne anlatıyor’ adlı konferansta Türkiye’nin deprem gerçeğini masaya yatırdı. Türkiye’nin ciddi bir deprem tehdidi altında olduğunu belirten Sengör, gerekli önlemler alınmazsa, ülkenin sosyal yapısını ve hatta bağımsızlığını kaybedebileceği uyarısında bulundu.
#Celal ŞengörAlman-Türk Akademisyenler Birliği Göttingen’in (D-TAB) ‘Almanya’daki Türklerin eğitim durumuna kronolojik bir bakış’ başlığı altında düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Cemal Yıldız, Avrupa’da üç dört dilli bir Türk neslin geldiğine dikkati çekerken, velilere de büyük ve önemli görevler düştüğünü söyledi.
#AVRUPADAN HABERDüğünlerin kahramanı olmak zordur... Özellikle de bütün dünyada milyonlarca meraklının gözlerini dikip uzaktan izlediği ünlü düğünlerinde ya da kraliyet ailesi üyelerinin düğünlerinde. İnsan, bir yandan mutluluk ve heyecandan tir tir titrerken diğer yandan da kendine hakim olmaya çalışır. O birkaç saat, aslında hayatının en mutlu günü olmasına rağmen, gelin de damat da bu tür zorluklarla mücadele eder.
#Sophie EvekinkAlmanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, aktif politika döneminde de alışılmışın dışında bir politikacıydı. 7 Nisan 1944’te Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Mossenberg beldesinde doğdu. Henüz 4 aylıkken askere giderek İkinci Dünya Savaşı’na katılan babasını bir daha hiç görmedi.
#AlmanyaTürkçede “Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır” diye bir özdeyiş vardır. Gerçekten de öyle. 14 Haziran 1958’de doğan Almanya’nın 9’uncu Başbakanı Olaf Scholz, Hamburg’un Rahlstedt kesiminde büyüdü. İlk ve orta öğrenimden sonra Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1985 yılında da avukat olarak çalışmaya başladı. Henüz lisedeyken SPD Gençlik Teşkilatı Genç Sosyalistler’de (Jusos) aktif görevler alırken, 1975 yılında da partiye üye oldu.
#Olaf ScholzEuroleague’deki kötü gidişine son vermek isteyen Alba Berlin ile sezona harika bir başlangıç yaparak lider durumda olan Fenerbahçe Beko, Mercedes-Benz Arena’da karşı karşıya gelirken siz de bu karşılaşmanın heyecanını Tek Maç, Süper Oran ve Canlı Bahis seçenekleriyle Misli.com’da yaşayabileceksiniz.
#Misli.ComRusya’da hayatının en büyük yenilgisini yaşadıktan sonra geri çekilen Napolyon’un, Avrupa’da yeniden örgütlediği ‘Büyük Ordu’nun Frankfurt yakınlarında 1813-14 yıllarında yaşamını yitirdiği tespit edilen askerlerinin bir bölümü için, ölümlerinden en az 109 yıl sonra cenaze töreni düzenlendi.
#Jean LannesAlmanya’da sık kullanılan Amazon’un ‘Alexa’ adlı dijital asistanı bir yandan hayatı kolaylaştırırken bir yandan aynı adı taşıyanların kâbusu oldu. Buna bir örnek olarak 6 yaşındaki Alexa parkta oynarken, bir adamın, “Alexa, benim için dans et!” diye komut vermesi ve arkadaşlarının dalga geçmesi onun psikolojisini bozdu. Ailesi kızlarının adını değişitrmek için soluğu mahkemede aldı.
#AlmanyaAlmanya’da, Göttingen Belediyesi aldığı bir kararla mayıs ayından itibaren kadınların üstsüz bir şekilde havuza girmelerine izin vermişti. Almanya’da ilk kez başlanan bu uygulama çok konuşulmuştu. Göttingen’den sonra Siegen Belediyesi de benzer bir karar aldı ve kadınların üstsüz havuza girmelerine izin verdi.
#AlmanyaCihangir Susam Sokak’taki ‘Taray Apartmanı’ sakinleri bir süre önce binanın içinde yükselen hilti sesleriyle uyanır. Bir anlam veremezler önce. Dairelerden birinde tadilat yapılıyor herhalde diye düşünürler. Sorup soruşturunca anlarlar ki özel bir hukuk bürosunun başvurusuyla binanın depreme dayanıklı olup olmadığını incelemek için delikler açılmıştır. Nereden çıktı şimdi bu, binada çatlak falan da görmedik derken incelemenin sonucu belediyenin tebligatıyla ulaşır ellerine. Büyük bir şok yaşarlar.
#Orhan PamukGerhard Schröder... Almanya’nın 7’nci Başbakanı. 7 Nisan 1944 tarihinde Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin Mossenberg beldesinde doğdu. Annesi ev kadını, babası tarım işçisiydi. O doğduğunda askerde olan babasını hiç görmedi. Babasının İkinci Dünya Savaşı sırasında Romanya’da Sovyetler Birliği’ne ait Kızıl Ordu askerleri tarafından kendisi henüz 6 aylıkken öldürüldüğünü yıllar sonra öğrendi.
#AlmanyaHayvan hakları aktivistleri, 26 Mart’ta balıkçılığın ve balık çiftliklerinin kaldırılması, suda yaşayan hayvanlara gıda üretiminde çektirilen eziyet hakkında farkındalık yaratmak ve bilinmeyen, büyüleyici yetenekleri hakkında bilgi vermek için çeşitli eylemler yapacak.
#AlmanyaAlzheimer, hasta ile birlikte hastaya bakan kişinin hayatını da maddi/manevi tamamen etkisi altına alan bir hastalık. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalığı tamamen tedavi etmek henüz mümkün olmasa da bilim insanları umut olacak bir çalışmaya, aşıya imza attı. Peki aşı nasıl çalışıyor, hangi aşamada etkili oluyor? Yakalanmadan hastalığı engellemek mümkün mü? Detaylar haberimizde...
#Alzheimer