Son ayların en çok konuşulan konularından biri olan yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT, yapay zekâya yönelik soru işaretlerini artırdı. İnsanların mesleklerini kaybetme tehlikesinden kişisel verilerin korunmasına yönelik çok sayıda hassasiyet henüz bir sonuca ulaştırılamazken; teknoloji şirketleri arasındaki rekabet ise hızla yükseliyor.
#Yapay ZekâYeni teknolojilerin her zamankinden daha hızlı ilerlediği bir döneme ta-nıklık ediyoruz. 2023’te de zaman zaman bizi hayrete düşürecek, ilerleyen dönemlerde vazgeçemeyeceğimiz uygulamalara zemin hazırlayacak yeni pek çok teknolojiyle karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Ancak asıl önemli olan, bu yeni teknolojileri doğru analiz ederek, gelişmeleri takip etmek; teknolojilerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya gayret ederek, hayatımızı kolaylaştırması, yaşadığımız problemlere çözüm getirmesi için kullanabilmek olmalı... Her bir birey, kendini bu şekilde geliştirmeye gay-ret edip, teknolojiye yönelik farkındalığını artırırsa, ülke olarak da çok daha fazla gelişme kat edebiliriz…
#ChatcptTeknoloji devi Google, Almanya ve Fransa'nın da dahil olduğu toplam altı Avrupa Birliği ülkesinde dijital haber platformlarına ödeme yapmak üzere anlaşmalar imzaladığını açıkladı. Avustralya ve Kanada’nın çıkardığı yasalar ile hızlanan süreç nasıl işledi? Google’ın ödeme yapacağı ülkeler arasında Türkiye de girecek mi? İşte merak edilenler…
#GoogleApple'ın CEO'su Tim Cook bir süredir peşine düşen ısrarlı takipçisi yani 'stalker'ı ile boğuşuyor. Ünlü CEO'yu sürekli olarak takip ve taciz eden kadın için kısıtlama emri çıkarıldığı şirket tarafından açıklanmıştı. Bununla yetinmeyen Apple bu kez çok daha sağlam bir yöntemle CEO'sunu koruma altına aldı.
#Tim CookYapay zeka, her sektör üzerindeki dönüştürücü etkisi nedeniyle teknoloji trendleri arasında en ilgi çekici konuların başında geliyor. Bir önceki yazımda, Google’ın, arama deneyimini uçtan uca değiştirecek, yapay zekâ odaklı son açıklamalarına değinmiştim. Bu hafta da yapay zeka (artificial intelligence- AI) özelinde öne çıkan son trendleri analiz ettim.
#Yapay ZekaGoogle CEO'su Sundar Pichai, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği bir söyleşide, yapay zekanın insanlık üzerindeki etkisini, “ateş, elektrik hatta internet gibi buluşlardan bile daha fazla” olarak nitelendirmişti. Pichai, yapay zekanın, insanları, hayallerinin ötesinde bir seviyede üretken hale getirebileceğine değinirken; insan zekasını simüle edip sorunları bir insan gibi çözmeye başlaması ile çok büyük ilerlemelerin de olacağının altını çizmişti. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere, yapay zeka-dan iklim değişikliğiyle mücadeleden, müzik yapmaya; kanser için tedavi ya da yeni aşı geliştirme süreçlerinden, uzayı keşfetme çabalarına kadar pek çok farklı alanda yararlanmaktayız.
#GoogleDünyanın en zengin 6'ncı insanı ama çocuklarının adı bile bilinmiyor. Mahremiyetine verdiği önemle tanınan Larry Page'in nerede ne yaptığı uzun zamandır merak ediliyordu. Birkaç hafta önce yayımlanan küçük bir haber Page'in sırlarının ortaya dökülmesine neden oldu...
#FijiSilikon Vadisi’nin devlerinin paçaları tutuştu! Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB’nin rekabet kurumu şefi Margarethe Vestager yapay zekânın hukuki düzenlemeleriyle ilgili uzun bir süredir mesai harcıyor. Avrupa Birliği konuya ne ABD gibi fazla rahat ne de Çin gibi mutlak kontrol politikasıyla yaklaşıyor.
#YazılımHerkesin merak ve biraz da endişeyle beklediği kuantum bilgisayar belki de ışık hızında bir çağ atlamamızı sağlayabilir. Bilim dergisi Nature’da 23 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan makalede Google araştırma laboratuvarındaki bilim insanlarının kuantum bilgisayarı kullanarak mevcut teknoloji ile mümkün olmayan bir görevi yerine getirdiğini anlatan yeni bir çalışma yayınladı.
#GoogleMarkaların sürdürülebilir olması, kalite algısı pek çok farklı unsura bağlı olmakla birlikte kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) alanında yaptıkları projelerle de değerlendiriliyor. Sosyal sorumluluk o kadar ilgi görmeye başladı ki pek çok dünya markası artık kurumsal sosyal sorumluluk projeleri haricinde genel reklam politikalarını ve hatta yeni yatırımlarını da “iyilik” üzerine kurguluyor. Dünyanın gündeminde olan sağlık, eğitim, çocuk refahı, kadın hakları, şiddet, iklim değişikliği gibi kırılgan konular, markaların toplumda farkındalık oluşturmak için seçtiği alanlar arasında giderek önem kazanıyor.
#Serap TorunHer yıl dünyanın dört bir yanındaki geliştiricileri I/O etkinliği ile bir araya getiren Google, bu yıl yine teknoloji şovu yaptı. Şirketin geliştirdiği yapay zekâ ve diğer teknolojileri sayesinde artık otel rezervasyonu yapmak veya bir araç kiralamak istediğinizde Google bunu sizin için otomatik olarak gerçekleştiriyor. Ne internet sayfası açmanıza, ne de form doldurmanıza gerek kalıyor.
#GazetehaberleriAvrupa Komisyonu’nun teknoloji şirketi Google’a kestiği 5 milyar dolarlık ceza sonrasında önce Google’dan sonra da Google CEO’su Sundar Pichai’den detaylı açıklama geldi. Pichai, yaptığı yazılı açıklamada “Android daha az değil, daha fazla seçenek yarattı” diyerek Avrupa Komisyonu’nun verdiği kararı eleştirdi.
#Google