Bel soğukluğu, gonore bakretisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bu nedenle adına gonore hastalığı da denmektedir. Bu yaygın enfeksiyon, vücudun sıcak ve nemli bölgelerini hedef alma eğilimindedir. Peki, erkeklerde ve kadınlarda gonore belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? İşte gonore tedavisi ve merak edilenler...
#GonoreErkeklerde infertilite (kısırlık) problemi oranı her geçen gün artmakta. Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, erkek infertilitesi muyanesi ve sonuçlarının çok daha hızlı sonuçlandığına dikkat çekti. Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde son yıllarda uygulanan yeni teknolojiler ile erkeklerde kısırlık tedavilerinin de ileri düzeyde sonuç verdiğini belirtti.
#ErkekCinsel yolla bulaşan hastalık denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de Gonore (Bel Soğukluğu) oluyor. Bel soğukluğu, özellikle üreme sisteminin serviks (Rahimağzı), rahim, tüpler ve üretra (İdrar yolları) gibi sıcak ve nemli bölgelerinde kolayca çoğalabilmektedir. Peki, bel soğukluğu nasıl anlaşılır, belirtileri neler?
#Gonore (Bel Soğukluğu)Hem erkekler hem de kadınlar cinsel ilişki sonra vücutlarının çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan kramplardan yakınıyor olabilir. Cinsel ilişki öncesi, sırasında veya sonrasında ortaya çıkan bu tür ağrılar için kullanılan tıbbi terim "disparoni"dir.
#Cinsel İlişki Sonrası KrampEnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Kadir Göktürk’ten cinsel hastalıklar, bulaşma yolları, risk altındaki gruplar ve tedavileri konusunda önemli açıklamalar geldi. Göktürk "Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda en sık görülen bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişkidir. Cinsel ilişkide bulunulan partner sayısı arttıkça cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalık alma tehlikesi de artar" diye uyardı.
#CinsellikÜreme sağlığını korumanın en önemli basamaklarından birinin genital enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi olduğunu belirten Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Merkezi koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş genital enfeksiyonların, kısırlığa yol açabildiğini belirtiyor...
#AkıntıGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, üreme sağlığını korumanın en önemli basamaklarından birinin genital enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi olduğunu belirterek, “Genital enfeksiyonlar, kısırlığa yol açabiliyor” dedi.
Türkiye’de cinselliği konuşmak hala bir tabu. Sadece sosyal çevrede değil, zaman zaman bu "tabu" yüzünden hastanede uzman doktorlarla bile, cinsellik ve beraberinde yaşananlar üzerine açık açık konuşulamıyor. Oysa cinsel yolla bulaşan hastalıklar çağımızın en tehlikeli hastalıklarından. Her yıl 330 milyon insanın bu hastalıklara yakalandığı düşünüldüğünde, cinsel yaşam en fazla kontrol gerektiren konulardan biri.
Bugüne kadar kanserden koruduğu iddiasıyla iki aşı çıktı. İlki karaciğer kanserine zemin hazırlayan hepatit B virüsüne karşı geliştirildi. Diğeri ise rahim ağzı kanserinden sorumlu tutulan HPV virüsünün bulaşmasını önleyen aşı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, her gün 1 milyon insan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) birini kapıyor. Son 20 yılda CYBE’nin kontrolüne yönelik çabaların çoğalmasına rağmen, artan nüfusun etkisiyle bulaşmalarda azalma yaşanmadı. Klamidya, gonore (bel soğukluğu), HPV (Human Palipoma Virus), hepatit B ve genital herpes gibi bazı CYBE’ler genellikle hiçbir belirti vermiyor.
Amerika ve Avrupa’da son zamanlarda yapılan araştırmalar, seksenli yıllarda AIDS hastalığının ortaya çıkmasıyla birlikte daha yaygın olarak kullanılmaya başlanan prezervatifin artık ‘demode’ olduğunu göstermekte. Bu gelişmeye bağlı olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) ama özellikle de sifiliste önemli bir artış var. Ülkemizde ise cinsellik yaşının düşmesine bağlı olarak CYBH’de genel bir artış söz konusu.