Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan (TÜDAV), özellikle son günlerde sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarılarda bulunularak ‘Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatılıp denizanası türlerine dikkat çekildi. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da kayıtlara geçen 18 türün olduğu, bazılarının zehirli, bazılarınsa balıkçılık ve deniz ekosistemi açısından büyük tehlike taşıdığı belirtildi.
#AntalyaTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Kızıldeniz göçmeni ‘Rhopilema Nomadica’ türü denizanasının Doğu Akdeniz kıyılarında aşırı artış gösterdiği uyarısında bulundu. Bu türün balıkçılık, turizm ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu belirtilerek, 'Lütfen dikkatli olalım, temastan kaçının' uyarısı yapıldı.Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama etkilerin görülebildiğini belirten TÜDAV, "Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir" dedi.
#AntalyaHatay'ın Samandağ ilçesi açıklarında balıkçıların ağlarına çok sayıda denizanası takıldı. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, normalde mart ayında ortaya çıkan denizanalarının erken görülmesiyle ilgili inceleme başlattıklarını belirterek, "Denizanaları zehirli olduğu için dokunulmaması gerekiyor" dedi.
#HatayHatay'ın Samandağ ilçesi açıklarında balıkçıların ağlarına çok sayıda denizanası takıldı. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, normalde mart ayında ortaya çıkan denizanalarının erken görülmesiyle ilgili inceleme başlattıklarını belirterek, "Denizanaları zehirli olduğu için dokunulmaması gerekiyor" dedi.
#HatayTarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce, 2020 yılı itibarı ile Türkiye denizlerinde 105 istilacı yabancı tür, 540 da yabancı tür tespit edildi. Dünyanın en kötü 100 istilacı yabancı türünden 14'ünün Türkiye'de bulunduğu bildirildi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, küresel iklim değişikliği ve gemilerin balast suları ile Karadeniz ve Akdeniz'e taşınan istilacı yabancı türlerle ilgili film hazırladı. İstilacı türler arasında en tehlikelisi, siyanürden 1200 kat daha zehirli olan balon balığı gösteriliyor. Tehlikeli istilacılar arasında aslan balığı, kedi balığı, denizanası Rhopilema nomadica, taraklı denizanası gibi türler bulunuyor.
#SiyanürAkdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, Antalya kıyılarında son günlerde göçmen denizanalarının görüldüğünü belirterek denize girenleri temastan kaçınmaları konusunda uyardı. Deval, "Riskli durumlarda hastaneye gitmekte fayda var" dedi.
#Akdeniz ÜniversitesiMedüz bir diğer adıyla Denizanası dendiği zaman akla ilk gelen onların tehlikeli hatta irite edici oluşu. Ancak onlar uzay gemisinden, ev eşyasına, kıyafetten, bina tasarımlarına kadar insanlara ilham kaynağı oluyor. Dünyada 30 bin türü bulunan bu canlılar dinozorlardan daha önce dünyamızdaydı. Marmara Denizi’nde 8 türü bulunan denizanalarının büyülü dünyası sizi şaşırtacak.
#Deniz Anası- Dalgıçlar tarafından görüntülenen göçmen denizanasının tehlikeli bir tür olduğu ve insanların temas etmemesi gerektiği belirtildi - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan: "Son yıllarda görülmeye başlayan denizanaları bölgemiz için de bir risk oluşturuyor"
Türkiye’nin denizlerinde, göllerinde kıran kırana bir savaş var. Yabancı sulardan gelen istilacı balıklar, tankerlerle buraya taşınıyor, akvaryumlardan göllere bırakılıyor ve sonsuz iştahla yerli balıkları bitiriyorlar. Hacettepe ve İstanbul üniversiteleri profesörleri Sedat V. Yerli ve Bayram Öztürk anlatıyor
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, vatandaşları balon balığı tehlikesine karşı uyararak, “Balon balığı üreme zamanlarında tetrodoksin denilen bir zehir salgılıyor. Bu siyanürden 50 kat daha tehlikeli bir zehir” dedi. Ayrıca Sülüngür Gölü'nde yapılan incelemelerde yeni bir denizanası türü buldu.
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, vatandaşları balon balığı tehlikesine karşı uyararak, “Balon balığı üreme zamanlarında tetrodoksin denilen bir zehir salgılıyor. Bu siyanürden 50 kat daha tehlikeli bir zehir” dedi. Ayrıca Sülüngür Gölü'nde yapılan incelemelerde yeni bir denizanası türü buldu.
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde, görenleri korkutan Ropilama Nomadica (Göçmen denizanası) bulundu. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Nuri Tarkan, yaklaşık yarım metre çapında, 4 kilogram ağırlığındaki denizanasının vücudunda 5 milyar iğnesi bulunduğunu, temas ettiği insanların kalp krizi geçirmesine yol açabileceğini söyledi. Göçmen denizanası, Türk gazeteciler tarafından ilk kez yakından görüntülendi.
Muğla'nın Marmaris İlçesinde, görenleri korkutan Ropilama Nomadica (Göçmen denizanası) bulundu. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, yaklaşık yarım metre çapında, 4 kilogram ağırlığındaki denizanasının vücudunda 5 milyar iğnesi bulunduğunu, temas ettiği insanların kalp krizi geçirmesine yol açabileceğini söyledi. Tarkan?ın Akdeniz ve Ege?de hızla çoğaldığını ifade ettiği göçmen denizanası, Türk gazeteciler tarafından ilk kez yakından görüntülendi. (Doğuş Esat BERME /DHA)
#HtvhaberProf. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya Yat Limanı açıklarında yoğunlukla görülen Kızıldeniz kökenli denizanalarına karşı uyardı. Denize girenlerde elektrik çarpmasına benzer yakınmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, “Çok yakıcı uzantıları var. Sopayla aldığım halde vücudumuzun çıplak noktalarında hemen etkisini gösterdi. Balıklara zararı yok" dedi.
#AkdenizKızıldeniz orijinli çapı 50-60 cm, ağırlıkları ise 30-40 kilo olan ’başıboş’ ya da ’göçmen’ denilen denizanası türü, Antalya kıyılarında. Uzmanlar denizanalarına kesinlikle temas edilmemesi, temas edilmesi halinde ise cildin amonyakla temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#ANTALYA