Bağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olan çölyak hastalığı tipik belirtiler gösterebileceği gibi hafif belirtilerle de ilerleyebilir. Peki çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastaları beslenmede nelere dikkat etmeli? İşte çölyak hastalığı ile ilgili merak edilenler...
#ÇölyakGlütensiz beslenme son dönemin en önemli beslenme trendlerinden biri. Glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk şartı olan glütensiz beslenme, hangi ürünlerde glüten bulunduğunu bildiğiniz takdirde kolayca sürdürülebilir bir beslenme biçimi. Peki hangi gıdalarda glüten yok? Glütensiz beslenme için uygun malzemeler neler? İşte glütensiz beslenmenin temelleri...
#ÇölyakÇölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
#Çölay Hastalığı Nedir?Çölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıÇölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü, ülkemizde ve dünyada değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile hatırlatılmaktadır. Peki, çölyak hastalığı tam olarak nedir?
#Çölyak HastalığıDiyet sezonu devam ediyor. Bir önceki yazımda Ketojenik Beslenmeden bahsetmiş farklı besin öğeleri içeren 2 Keto Ekmek tarif vermiştim. Bu yazımda ise glutensiz beslenme ve ona uygunda bir ekmek tarifi paylaşacağım. Gluten alerjimin olduğunu öğrendiğimde benimde bir dönem uyguladığım glutensiz beslenme için son 10 yılın beslenme yöntemi fenomeni diyebiliriz belki de!
#Ekmek‘Temiz beslenme modeli’ hakkında bilgilendirmede bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu, “Temiz beslenme, tıbbi nedenlerden dolayı kısıtlanmış yiyeceklerin öngörüldüğü bir diyet programı değildir. Daha sağlıklı yaşam için iyi beslenme alışkanlıklarından oluşan bir yaşam tarzıdır. Bu beslenme planı otoimmün sorunlar, bağırsak ve sindirim sorunları, depresyon, anksiyete veya ruh sağlığı sorunları, kandaki şeker miktarı yüksek seviyelerde gözlenen kişiler için de önerilir” dedi.
#Beslenme Ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef AksuBesin alerjisi her yaşta görülse de daha çok çocukları etkiliyor. Ege ve Marmara'da çocuklarda daha çok süt alerjisi görülürken, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yumurta alerjisi yoğunlukta… Prof. Dr. Y. Birol Saygı, gıda etiketlerinde 14 ortak alerjenin listelendiğini belirterek, “Gıda alerjisi olan tüketiciler için etiketleri okumaları alerjik riske maruz kalmamaları için önemli bir olgudur” diyor.
#AlerjiKilolarından rahatsız olan birçok kişi, diyetisyenlere giderek alternatif diyet listelerine başvuruyor. Son zamanlarda adını pek çok kez duyduğumuz GAPS diyeti de özellikle kilolu ve görünümünden rahatsız olan insanların internette merak ettiği konulardan birini oluşturuyor. Bu diyet ile bağırsak florası korunuyor ve sindirim sistemi düzenli çalışıyor. Peki, otizmli hastalar içinde uygulandığı bilinenen GAPS diyeti nedir? Nasıl uygulanır? İşte merak edilenler...
#Gaps DiyetiKim her zaman genç görünmek istemez ki? Ancak zamanla cildin sarkması, kırışıklıkların artması gibi bir takım belirtilerle "yaşlılık" alarm vermeye başlıyor. Yaşlanmayı tamamen durdurmak elbette imkansız, ama yavaşlatmak sizin elinizde…
#KolajenSportif yaşamıyla tanınan sunucu-yazar Ece Vahapoğlu zinde olmanın sırlarını yazdı. ‘Zihninin ve bedeninin kraliçesi ol’ mottosuyla hazırlanan ve enerjik olmanın sırlarının anlatıldığı kitapta, Ümit Boyner’den Arzu Sabancı’ya 50 ünlü ismin sağlıklı yaşama formüllerine de yer veriliyor. Vahapoğlu’yla, kitabı okumadan önce ilk elden bilmeniz gereken 23 altın kuralı çıkardık.
Fonksiyonel besinler; sağlığı geliştirici, hastalık riskini azaltıcı etkileri olan besin bileşenleri olarak tanımlanıyor. İlk kez 1980’lerin sonunda Japonya’da ortaya çıktılar. Türkiye’de ilk kez 2004’te, sindirimi düzenleyici ürünlerle gündeme geldiler. Bugün en fazla satılan fonksiyonel gıda çeşidi probiyotikler.