Glütensiz bir yaşam için atılması gereken 10 adım…
Haberin Devamı
Çölyak hastalığının buğday alerjisi olmadığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, çölyak hastalarının beslenmesinde dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.
Glütensiz bir diyet zaman zaman sinir bozucu olabilir. Fakat gıda endüstrisindeki gelişmeler sayesinde artık glüten içermeyen pek çok alternatif besine ulaşmanız mümkün.
Çölyak buğday alerjisi değildir. Buğday alerjisi ve çölyak kişide diyare, kramp ve ağrı gibi benzer bulgular verir. Fakat çölyak hastalığında ince bağırsaklarınız hasar görür. Bu yüzden çölyak hastalığında buğday ve pek çok glüten içeren gıda yasaklıdır. Buğday içermiyor ibaresi olan gıdalarda da glüten olabilir, dikkat edilmelidir.
Bira, çikolatalar, bazı kahve ve çaylar, sosis, salam ve sucuklar, işlenmiş et ürünleri, soslar ve bazı ilaçların da glüten içerebileceğini unutmayın. İçeriğini bilmediğiniz hiçbir besini tüketmeyin.
Piyasadaki ürünler günden güne değişmektedir. Alışveriş sırasında mutlaka yanınızda diyetisyeniniz veya çölyak tedavi ekibiniz tarafından hazırlanmış bir alışveriş listesi bulundurun. Glüten içermediğini bildiğiniz gıdaların bile etiketlerini mutlaka okuyun.
Glüten içeren gıdalar üreten bir ortamda üretilen glüten içermeyen bir gıdaya bulaşmış az miktardaki glüten bile çölyak hastalarında ciddi sorunlara yol açabilir.
Günde ¾ bardak (175 ml) yulaf pek çok çölyak hastalığı olan kişi de rahatsızlığa yol açmamaktadır. Fakat yulaflı yiyecekler genelde buğdaylı yiyeceklerin üretiminin yapıldığı alanlarda üretildiği için buğday ile kontaminasyon riski yüksektir.
Çölyak hastalığı olan kişide yiyeceklerde çok az miktarda glüten bulaşmış olma riski bile ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Eğer doktor ya da diyetisyeniniz sizin için yulafı önerdi ise mutlaka glütensiz ürünler üreten firmaların ürettiği ya da üzerinde glüten içermez ibaresi olan yulaf ve ürünlerini tercih edin.
Tedavi görmeyen çölyak hastaları ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri karşılayamazlar, besinlerden maksimum düzeyde yararlanamazlar. Glüten içermeyen gıdalardan oluşan sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni ile kendilerini daha iyi hissetmeleri, daha kaliteli bir yaşam sürmeleri mümkündür.
Pek çok glüten içermeyen ürün vitamin ve mineraller yönünden yeterli olmayabilir. Bu yüzden doktor ve ya diyetisyeniniz tarafından ihtiyacınız olduğu belirlenirse vitamin ve mineral desteği alabilirsiniz.
Bazı çölyak hastalarının bağırsaklarında iyileşme olana kadar, süt ürünleri de rahatsızlıklara yol açmaktadır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda süt ürünlerini diyetinizden çıkarıp daha sonra az miktarlarda ekleyerek devam etmelisiniz. Ancak glüten için böyle bir durum söz konusu değildir. Bundan sonraki yaşamınızda glüten içeren her türlü besinden uzak durmalısınız.
Ciddi bir rahatsızlık hissetmediğiniz durumlarda bile uzun dönemde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek için glüten içeren gıdalardan kaçınmaya devam etmelisiniz. Glütensiz diyet sizin için bir yaşam şeklidir.