Güncelleme Tarihi:
1. Farklı spor dallarını kombinle. Her gün farklı kas gruplarına ve güçlendirme, esnetme gibi farklı dinamiklere yönelik sporlar yap.
2. Kendi bedenini tanı. Sana iyi gelen şekilde ama günlük gereken besin ailelerini bünyene alarak sağlıklı ve doğal beslen.
3. Kahveden vazgeçemiyorsan, şeker yerine bir kaşık hindistancevizi yağı kullan. Enerji vermesinin yanında dikkati de artırıyor.
4. Bedenimiz bizim mabedimiz. Ruhunu arındırmak için ilk önce bedenizi temizle.
5. Kondisyonunu yükseltmek, ciğer kapasiteni artırmak ve zihnini rahatlatmak için açık havada koş.
6. Akşam saatlerinde karbonhidrat ve meyve yeme. Meyveyi gündüz ara öğünlerde tercih et.
7. Masa başında uzun süre oturma. Arada ayağa kalkarak ufak turlar at, saat başı dolaş.
8. Güne enerjik başlamak için beş basit hareketten oluşan Tibet’in Gençlik Pınarı’nı yap. (Detaylarını kitapta bulabilirsiniz.)
9. Mutfağındaki abur cuburları, hamur işlerini, şekerlemeleri yani gereksiz bütün yüksek kalorileri uzaklaştır.
10. Kan şekerini dengeleyen baklagiller, yulaf ezmesi, balık, sebze, fındık, ceviz gibi besinlerle iştah kontrolünü sağla.
11. Sağlıksız beslenmeyi lavabo tıkanıklığı gibi düşün. Her gün vücuduna zararlı besinleri sokarsan bir süre sonra tıkanırsın. Lavabonu temiz tut.
12. Eğer kendini tek başınıza disipline edip sağlıklı yaşamaya başlayamıyorsan, kendine bir ‘suç ortağı’ bul. Bir arkadaşın, aileden bir fert, eşin, çocuğun ya da bir iş arkadaşın yoldaş olabilir. Seçtiğin kişiyle birbirinize söz verin. İstekli olup niyet edin. Nasıl bir yol izleyeceğinizi belirleyin. Süreç içinde biri sorumluluğunuzu unutsa bile diğeri hatırlatsın. Spor yapmak için saatler belirleyip ajanda oluşturun.
13. Protein değeri çok yüksek olan ve glüten içermeyen, bitkisel proteinleri yani kinoa, karabuğday ve yabani pirinci tercih et.
14. İyi hissetmek için B12 vitamini ve folik asit bakımından zengin besinler, meyve ve sebzeler ve selenyum açısından zengin antioksidan gıdalar tüket.
15. Depresyonu önleyen folik asit, serotonin salınımını güçlendirip mutluluk veren kuşkonmaz tüket.
16. Her şey beyinde başlar. Bir şeyin sana zararlı olduğunu düşünüp tüketiyorsan zaten o madde sana zararlı etki yapacak. “Su içsem yarıyor” diyenlerin kilo almasının altında da bu sebep yatıyor.
17. Kendini rahatlatmak, günlük ritmini yavaşlatmak için iç dünyana zaman ayır. Sessiz bir şekilde nefes alıp vererek beş dakika oturup zihnini boşalt.
18. Güne limonlu su içerek başla. Limonlu su, sabahları bağırsakları çalıştırır.
19. Acele etmeden, uzun uzun çiğneyerek ye. Çiğnerken geçen sürede yaşayacağın doygunluk hissi daha az yemeni sağlar. Hızlı yediğinde stres hormonları sindirimi kötüleştirir; enerjiye gidecek kaloriler vücuduna yerleşir. En az 20 kere çiğneme rutini seni zorluyorsa her lokmada çatalı tabağın kenarına bırak, hatta ellerini masadan çek.
20. Kaliteli kilo ver. Kaybedilen kiloların çoğu, yani yaklaşık yüzde 70’i yağdan gitsin.
21. Çilek ve yabanmersini gibi meyveler hatıraları temizler. Temiz bir zihne geçmek için bu meyveleri taze veya kurutulmuş olarak ye.
22. Şeker vücudu paslandırır. Akıllı şeker alternatifleri dene. İşlenmemiş çiğ bal ve hurma doğal şekerlerdir.
23. İdeal fit bir beden ve zihin için sağlıklı beslenme, düzenli spor, bol su içmek, meditasyon yapmak hepsi bütünsel bir harmanda yaşam tarzı olmalı.