Giyilebilir teknoloji, yeni teknolojik gelişmelerin bir getirisidir. Giyilebilir teknoloji, insanlar tarafından giyilebilen teknolojik aletlerin genel adıdır. Bu teknolojide, cihazlar vücut hareketlerini izleyen akıllı sensörlerle yüklüdür. Akıllı saat, akıllı gözlük, vücut sensörleri, elektronik giyim eşyaları, mücevher ve kişisel video kayıt cihazları giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer alır. İşte, giyilebilir teknoloji hakkında detaylı bilgiler
#Giyilebilir TeknolojiPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserDünya teknoloji devlerinden Apple, Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda 2016’dan beri üzerinde çalıştığı Karma Gerçeklik Gözlüğü, Vision Pro’yu tüm dünyaya tanıttı. Şirketin “ilk giyilebilir bilgisayar” olarak dünyaya duyurduğu bu gözlük sadece teknoloji değil sanal gerçeklik ve robot dünyası ile uğraşan ya da üzerine kafa yoranlar tarafından da heyecanla karşılanırken sanırım birçoğumuzda da, bende de olduğu gibi, bir ‘korku’ da yarattı. Apple CEO’su Tim Cook’un tanıtım konuşmasını “Bu sadece başlangıç” diyerek sonlandırdığını da düşünecek olursak “Gerçeklik algısı yok mu olacak?” sorusu akla geliyor. Peki, tarihin gidişatını değiştirebilecek bu yeni ‘oyuncak’ ne kadara satılacak ve özellikleri neler? California’daki tanıtıma katılan teknoloji editörleri ile konuştum.
#Apple Vision ProGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerGelecek Düşünürü ve Küratörü Ufuk Tarhan’ın ‘yakın geleceğin gösterimini izleyeceksiniz’ dediği ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitabı okuyucularıyla buluştu. Çoğumuzun aklından geçen kaygılı düşünceler, yanıtlarını arayıp bulmaya çalıştığımız sorularla kitabına başlayan Tarhan, bundan sonra en çok konuşulacak, hedeflenecek şeylerin de ilk kez bir arada yazıldığını belirtti. Söyleşimizde dikkat çektiği geleceğin kilit ve belirleyici kavramlarını da konuştuğumuz T- İnsan Ufuk Tarhan, “Hiper teknolojik gelişmeler; über sosyopolitik ve psikolojik dönüşümler; beter ekolojik ve ekonomik fırtınalar; üzen etik ve ahlaki çöküşlerle savrulup yalpaladığımız kafa karıştıran, beyin yakan bir çağdayız. Geleceği anlamlandırabileceğimiz kavramları anlayıp, yarının işini yarına bırakmayan, geleceğini kodlayabilen nesillere dönüşmemiz gerekiyor” dedi.
#Ufuk TarhanPerakende sektörü son yıllarda her açıdan pek çok zorlukla mücadele etmek durumunda kaldı. COVID-19'un süregelen etkileri, iş gücü sıkıntısı, tedarik zinciri problemleri, tüketicilerin dijital deneyimlere yönelik artan beklentileri arasında; son dönemlerde bir de “metaverse”, sektör açısından adapte olunması gereken yepyeni bir konsept olarak öne çıkıyor.
#HürriyetKovid-19 ile birlikte, uzaktan çalışmaya mecburi geçiş, ofislerin sosyal mesafeyi destekleyecek şekilde kontrollü olarak çalışmaya açılması ve organizasyonların dijital teknolojilere olan ihtiyacı, iş hayatında kalıcı olabilecek önemli değişimlerin de habercisi… Bu süreçte, dijital teknolojilerin seçimi kadar, organizasyonda yer alan her çalışanın bu teknolojileri benimsemesi, hızlı bir biçimde adapte olması ve değişimi özümseyerek desteklemesi gerekiyor. “Yeni normale” başarılı bir şekilde uyum sağlamış işletmelerin bile, özellikle teknoloji ve dijitalleşme söz konusu olduğunda, “değişimin sürekli hareket eden bir hedef” olduğunun bilincinde olması gerekiyor.
#HürriyetDünyanın en çok satan telefon markalarından biri olan ve son olarak satışa sunduğu yeni amiral telefonu Galaxy Note 10 ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Samsung, sadece telefonlarıyla değil, akıllı saatleri, tabletleri ve akıllı bileklikleri dahil pek çok farklı ürünle kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Güney Kore merkezli şirketin Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili konuşan Samsung Electronics Türkiye Mobil Ürünlerden Sorumlu Strateji ve Ürün Pazarlama Direktörü Anıl Öztekin, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#SamsungAvrupa’nın en büyük spor ve sağlıklı yaşam fuarı ‘Rimini Wellness’tan bildiriyorum: Eğer göbeksiz, genç, enerjik, yakışıklı ya da güzel biri değilseniz, dünyanın insanı en kötü hissettiren fuarından... Etraf spor yapmaktan endorfin çeşmesine dönmüş mutlu ve sağlıklı insan kaynıyor.
#2017 Egzersiz TrendleriCumhuriyet’in kuruluşundan beri yüksek lisans/doktora eğitimi için değişik kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışına farklı sayıda öğrenci gönderildi. Ancak gidenlerin birçoğu geri dönmedi. Birinci soru: Ülke olarak acaba nerede yanlış yapıyoruz da gidenler geri dönmüyor? İkinci soru: Gidenlerin hepsi geri dönmeli mi?
#Beyin GöçüCanan Dağdeviren, 5 yaşında bir hayal kurdu; şimdi adı bilim tarihinde. Dedesinin 28 yaşında kalp yetmezliğinden vefat ettiğini öğrenen Dağdeviren, önce giyilebilir kalp pili, ardından da cilt kanserini teşhis eden cihaz üretti: “Kadın fizikçi mi olurmuş diyenlere cevabımı bu aletlerle verdim!”
#Canan DağdevirenSon birkaç aydır Hürriyet Dünyası’nı ziyaret eden, Columbia ve George Washington gibi ABD üniversitelerinden gelen gazetecilik öğrencilerinin büyük bir merakla sorduğu soruları yanıtladım. Türkiye’de bu tür çalışma gezileri pek düzenlenmediğinden, bizim öğrencilerin ve genç gazetecilerin de belki işine yarar diye, bugün itibariyle medyaya dair düşündüklerimi bu yazıda özetlemek istedim.
#Gazete