Özellikle pandemi döneminde hepimizin gündemine yerleşen hijyen konusu aslında hep çok önemliydi; hele ki mutfaklarımızda... siz ve sevdikleriniz için mutfağı ve içinde pişen yemekleri hijyenik hale getirecek bazı püf noktalarını derledik. İşte mutfak hijyeninde dikkat edilmesi gerekenler…
#Dünya Hijyen GünüTürkiye’nin lider şirketlerinden Arçelik, pandemi sürecinde değişen tüketici alışkanlıklarından yola çıkarak hijyen serisini tasarladı. Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Türkiye’nin öncü şirketlerinden biri olarak esnek ve çevik üretim anlayışımız ve güçlü Ar-Ge yapımız sayesinde yine bir ilke imza atarak tüketicilerin ihtiyacına hızlı bir şekilde yanıt verdik, Ultra Hijyen Serisi’ni tasarladık. Serimizde; UV Bölmeli Buzdolabı, Ultra Hijyen Fonksiyonlu Bulaşık Makinesi, Dezenfeksiyon Programlı Ankastre Buharlı Fırın, UV Hijyenik Havalandırma Programlı Kurutma Makinesi, Oksi Hijyen Programlı Çamaşır Makinesi, Hijyenik Havalandırma Sistemli Çamaşır Makinesi, UV Temizleme Cihazı olmak üzere 7 farklı ürün bulunuyor” dedi.
#GıdaSon yıllarda arttığı belirtilen dışardan yiyecek, içecek tüketimi ve ev, işyeri gibi noktalara sipariş durumlarında kullanılan kaplarındaki tehlikelere dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Özellikle çocuklar, gençler, hamile bayanlar daha risk altında. Plastik tabaklar kullanılıyor, plastikler maalesef yemeğe geçiyor, biz de afiyetle yiyoruz. En tehlikelisi PFAS adı verilen kalıcı kimyasallar. Vücudumuz kimyasalların, plastiklerin saldırısı altında ileriki yıllarda bize hastalık olarak geri dönecek” ifadelerini kullandı.
#YemekEnflasyonun etkisiyle birlikte, endüstriyel yemek sektöründe fiyatlarda artacağını belirten BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, sektördeki enflasyonist ortamın etkisiyle hazır yemek fiyatlarının 3 aylık periyotlarla güncellendiğini ve yeni yıla yüzde 30'a yakın bir zamla başlanacağını söyledi.
#YemekMikrobiyomlar, cilt sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Cilt mikrobiyomu, cildimizdeki bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalardan oluşan bir ekosistemdir ve cilt sağlığı üzerinde önemli bir rol oynar.
#Cilt BakımıÜreticilerin sigara alışkanlığı nedeniyle gıda ürünlerine nikotin bulaştığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı üreticileri uyarırken, akıllarda cevaplandırmayı bekleyen pek çok soru var. Nikotin bulaşan ürünler nasıl bir tehlikeye dönüşüyor? Sebze ve meyveler hangi aşamalardan geçerek temizlenmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaDokusu ve görünümü sebebiyle genellikle plastikle karıştırılan silikon, camın ham maddesi olan silis kumundan elde edilir. “Camın yumuşak hali” olarak da tanımlanabilecek bu değerli ham madde, bebek ürünleri başta olmak üzere gıda ile temas eden mutfak ürünlerinde ve diğer pek çok alanda tüketiciye sağlıklı seçenekler sunuyor.
#Sponsorlu İçerikMigros Toptan; Migros Perakende Akademisi ve Türk Armatörler Birliği desteğiyle denizcilik sektöründe gıda güvenliği konusunda bir ilke imza attı. Gemilerde yiyeceklerin tedarikten tüketim sürecine kadar her aşamasında gıda güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlanmasına katkıda bulunacak “Gemilerde Gıda Güvenliği Kılavuzu”nu hazırlayan Migros Toptan, ayrıca “Gıdada Hijyen İyi Gelecek” seminerler serisi ile sektör çalışanlarının gıda güvenliğiyle ilgili farkındalığını yükseltiyor.
#MigrosKoronavirüs salgını yaşantımıza maske, mesafe, hijyeni öyle bir yerleştirdi ki, artık farkında bile olmadan bir yere dokunur dokunmaz elimize kolonya döküyor, kapı kollarını peçetelerle tutuyor, maskesiz kapıdan çıkmıyor, insanlara uzaktan selam veriyoruz. Peki, pandemi eninde sonunda bittiğinde bu yeni alışkanlıklar sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#Sağlıkİnsanlar için herhangi bir miktarda kurşuna maruz kalmak kötüdür, çocuklar için daha da kötü. Kurşun, çocukların beyinlerine zarar verebilir, büyümeyi engelleyebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kurşun zehirlenmesine dair yeni tanım ise kanlarında tehlikeli derecede yüksek kurşun tespit edilen çocukların sayısını daha da arttıracak.
#KURŞUN ZEHİRLENMESİDONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmirKoronavirüs salgını yaşantımıza maske, mesafe, hijyeni öyle bir yerleştirdi ki, artık farkında bile olmadan bir yere dokunur dokunmaz elimize kolonya döküyor, kapı kollarını peçetelerle tutuyor, maskesiz kapıdan çıkmıyor, insanlara uzaktan selam veriyoruz. Peki, pandemi eninde sonunda bittiğinde bu yeni alışkanlıklar sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı, yılbaşından itibaren gıda işletmelerine 485 bin 621 denetim yaparken, olumsuzluk tespit edilenlere 3 bin 598 adet ve toplamda 34 milyon 955 bin 529 liralık idari para cezası uyguladı. Turizm sezonunun başlaması nedeniyle bu alandaki işletmelere yönelik denetimler de yoğunlaştırıldı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTemizlik, bireysel ve toplumsal olarak hayatın oldukça önemli bir bölümünü oluşturduğu bilinen bir gerçektir. Temizlik kavramlarının iyi bir şekilde bilinmesi ve yapılan işlemlerin nasıl bir yol izlenerek yapılacağı da hijyen kuralları kadar büyük bir önem taşımaktadır. Sanitasyon nedir? Sanitasyon ile dezenfekte farkı nedir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.
#Sanitasyon Nedir?Anaokulundan fen ve anadolu lisesine kadar kesintisiz eğitim veren Batı Anadolu Okulları, üniversitenin de bünyeye katılımıyla zinciri tamamlayacak. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Gürbüz, 14 alan 24 dalda eğitim-öğretime devam ettiklerini belirterek, “Her biri Türkiye’nin kalkınmasında gençlerimizin aktif rol almalarını sağlayacak önemli bölümler” dedi.
#İzmirGıda Teknolojisi (MYO) bölümü, yiyecek ve içecek üretimine odaklanmış olan bir eğitim programıdır. Sizin için Gıda teknolojisi (MYO) bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları ile alakalı konuları tüm detayları ile birlikte derledik.
#Gıda Teknolojisi (Myo) Bölümü Nedir?Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ sebze-meyve ile yarı pişmiş mamullerin sadece koronavirüs değil, diğer mikroorganizmalar açısından da riskli olduğunu kaydetti. Koronavirüsün gıda yoluyla bulaşmadığının düşünülmemesi ve tedbirli davranılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Var, "Bugün Covid-19 gıda yoluyla bulaşmıyor dersek, iki gün sonra bulaştığına dair bulgularla karşılaşabiliriz. Eğer mutasyona uğruyorsa ve gıda yoluyla bulaşacak bir mutant çıkarsa bu nasılsa bulaşmıyordu deyip ayaklarımızı uzatmamalıyız" dedi.
#AdanaCovid-19 ile ağrı ilişkisi konusunda açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural, “Yaşlı hasta grubunda genellikle ağrı kesici kullanımı daha sık olduğu halde yine de Covid-19 enfeksiyonu sırasında ağrıların olması ayrıca endişe verici bir durum olmaktadır. Çünkü ilaca rağmen ağrı varlığı, hastalığın ağrı kesicilerin üstesinden gelebilecek güçte olabileceğini düşündürür” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil UralEğitim kurumlarında öğrenciye sunulacak hazır ambalajlı okul gıdası için 6 Eylül 2021'den itibaren Tarım ve Orman Bakanlığından onay alma şartı getirildi. Oyuncak olarak kullanılması muhtemel madde ve malzemeler okul gıdası ambalajı olarak kullanılamayacak. Okul Gıdası logosu bulunan ürünler, bakkal, market ve benzeri perakende işletmelerde de satışa sunulabilecek, perakende işletmelerde bu ürünlerin satılmasıyla tüketicilerin erişimi sağlanacak; uygulama, obezitenin önlenmesine katkı sağlayacak.
#Son DakikaSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Bu vaka sayılarıyla okulların açılması biraz zordu. Bu nedenle alınan karar bence çok doğru. Tabi ki bir ay sonra da yine vaka sayılarının değerlendirilmesi söz konusu olacaktır. Buna göre karar alınacaktır. Kararlar anlık olarak değişebiliyor. Çünkü çok dinamik bir süreç" dedi.
#Son DakikaYaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine engel olmak adına tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, gıda zehirlenmesinde ilk belirtilerin 72 saat sonra bile ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
#Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Kübra Şahin