Güncelleme Tarihi:
Paketli gıdaların içerisindeki bazı maddelerin vücuda zararları olduğu konusunda uzmanların dikkat çekici uyarıları var.
*
Uzun raf ömrünü sağlamak için gıdalarımızın içlerine uzun süre dayanması için çeşitli katkı ve kimyasal maddeler koyulduğunu biliyoruz. Bu tip yiyeceklerin faydadan çok zararı var.
*
Marketlerde satılan paketlenmiş ürünlerin birçoğu işlenmiş gıda grubundan. Bütün bu endüstriyel manipülasyonun üstüne üstlük “kanunlarla korunan” iki mesnedi var:
1) Hijyen, yani mikroptan arındırma, aslında açılınca da bozulmama anlamına gelmez ama “mililitrede bakteri miktarı” gibi “süslemelerle” mantığa büründürme.
2) Ambalaj çarpıtılarak sağlıklı gıdayla özdeşleştirilmeye uğraşılır.
*
Sağlık açından bulundurduğu risklere rağmen sofralardan eksik olmayan ve kimyasal işlemlerden geçmiş gıdalar olarak bilinen işlenmiş gıdalar, son yıllarda doğal ürünlerin yerini almaya başladı.
*
İşlenmiş gıdalardaki artışa günümüzde normal bir insanın tükettiği her 10 gıda maddesinden 7’sinin işlenmiş gıda. Lezzetli ve iştah açıcı gıdalar gibi görünen ancak o kadar da masum olmayan işlenmiş gıdaların sağlığa olumsuz etkileri her geçen gün artmaya devam ediyor.
*
Başta obezite olmak üzere kanser, kalp-damar hastalıkları gibi birçok rahatsızlığın nedeni olabilen bu gıdalar, içerdiği bazı katkı maddeleri ile beynimizi uyararak mutluluk hormonu salgısını artırıyor ve ürünü yeniden tüketme isteği duymamıza, yani gıda bağımlılığına neden olur.
*
Doğal gıdaların içinde de karbonhidrat, yağ, lif ve protein bulunmaktadır ancak; işlenmiş gıdaların içinde bu maddeler değiştirilmiştir. Ürünü çekici hale getirmek adına ürüne boya, tatlandırıcı katıldığı gibi raf ömrünü uzatmak içinde koruyucu katkı maddeleri uygulanır. Bugün marketlerde satılan paketlenmiş ürünlerin birçoğu işlenmiş gıda gurubundadır.
LEZZETİNE ALDANMAYIN
İçerdiği mısır şurubu, yüksek yağ ve tuz nedeniyle sık tüketilmesi sonucu aşırı kilo almaya sebebiyet veren işlenmiş gıdaların lezzetinin aldatıcı olduğu Bitkisel veya hayvansal hammaddelerin belirli kimyasal, fiziksel ve benzeri işlemlerden geçerek raf ömürlerinin daha dayanıklı hale getirilmesi ile elde edilen ürünlere ‘işlenmiş gıda ürünü’ adı veriliyor.
*
İşlenmiş gıdalar kullanıma hazır hale getirilmiş ürünlerdir. Kahvaltılık gevrekler, konserve meyve ve sebzeler, cipsler, çikolata ve türevleri, salam ve sosis gibi işlenmiş etler, donmuş gıdalar, çabuk çorbalar, hazır kahveler, çabuk makarnalar ise günlük hayatta sıkça tükettiğimiz işlenmiş gıdalardan sadece birkaçı.
*
Bu gıdalarda kullanılan mısır şurubu, yüksek yağ ve tuz bu maddelerin sık tüketilmesi sonucu aşırı kilo almaya sebebiyet veriyor. Yine kalp- damar rahatsızlıkları, kanser gibi görülme sıklığı artan hastalıklarda insanların doğal besinlerden uzaklaşması sonucu işlenmiş gıdaların yan etkileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
YÖRESEL GIDALARA YÖNELİN
Raf ömrünü uzatmak için paketli ürünlerin içerisinde tam 13 zararlı katkı maddesi vardır. Biz en önemli üç tanesini yazdık. Ne yiyelim demeyin sağlığınız için yöresel gıda ve doğal yiyeceklere yönelin. Hazır dondurma gibi ürünlerde çocuklarınızı ciddi anlamda sağlığını tehlikeye atacak paketli ürünlerden uzak durun!