Gıda kaynaklı hastalık olarak da adlandırılan gıda zehirlenmesi; enfeksiyon etkeninin vücut yüzeyi, eşyalar veya su, gıda gibi maddeler üzerinde bulunması anlamına gelen kontamine gıdaları yemenin neden olduğu hastalıktır. Bakteriler, virüsler ve parazitler dahil bulaşıcı organizmalar veya bunların toksinleri, gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleridir. Peki gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? İşte gıda zehirlenmesine iyi gelen tedavi yöntemleri.
#Gıda ZehirlenmesiHavaların ısınması, doğanın uyanışı ve güneşin yaydığı enerjinin ruh halimizi tamamen değiştirmesi mükemmel bir tablo çizse de, bu durumu bozabilecek birçok sorun söz konusudur. Özellikle de sıcak havalarla birlikte görülen ve çok ciddi sonuçları olan besin zehirlenmesi gibi… İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail ÇELİK, yaz mevsiminde artan gıda zehirlenmesine karşı alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#Gıda ZehirlenmesiKarbonhidratlar, yağlar ve proteinler diyetimizin temelini oluşturan üç ana besin grubudur. Glikoz, karbonhidratların yapı taşıdır. Bu kelime Yunanca tatlı anlamına gelir ve vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Sizler için glukoz hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Glukoz NedirHemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Hemoglobin değeri yüksek veya düşük olması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hemoglobin normal değeri kaç olmalıdır? İşte hemoglobin düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkGeçtiğimiz günlerde Seda Sayan'ın programına katılan ve 23 yıl önce hamileyken canı toprak çektiğini söyleyen kadın, o günden sonra her gün 2 kiloya yakın moloz yediğini açıklayarak şaşkınlığa neden olmuştu. Hamile olduğu dönemde camdan dışarı bakarken canının toprak çektiğini ifade eden genç kadın, zorlandığı için dışarı çıkamadığını ve bu süreçte evde parke altındaki kum ve betonları sökerek yediğini aktardı. Bu durumun hangi hastalığın belirtileri olduğu merak konusu olurken, tedavisi ve ne eksikliği sonucu meydana geldiği de araştırılmaya başlandı. Tıpta pika sendromu denilen toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı nedir, kimlerde görülür, tedavisi var mıdır? İşte, uzmanından pika sendromu ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları...
#Pika SendromuYaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine engel olmak adına tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, gıda zehirlenmesinde ilk belirtilerin 72 saat sonra bile ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
#Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Kübra ŞahinKolon kanserinin belirtilerinden birinin de tekrarlayan ishal olduğu biliniyor. En çok 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen kolon kanserini; fiziksel hareketsizlik, obezite, alkol, kırmızı ve özellikle de işlenmiş et (salam, sucuk, sosis vb.) ve hayvansal yağların aşırı tüketimi tetikliyor.
Sağlık Bakanlığı, toplum sağlığını korumak amacıyla "Sağlığınız için suya sabuna dokunun, hastalıklardan korunun" adıyla yeni bir kampanya başlattı. Bu kampanya ile, birey ve toplum sağlığı açısından periyodik olarak el yıkama alışkanlığı kazanmanın önemini ortaya konmaya çalışılıyor
Başkan Barack Obama, devlet sırrı niteliğindeki hatıralarını beraberinde götürdü. Aralarında bu toprakların eti, suyu olmasa da, havası var. Üzerine asit döküp imha mı ederler, yoksa Afrikalı çocuklar gibi güneşte ısıtıp, burna mı çekerler, orasını bilemem.
Amerikan Diyabet Birliği kriterlerine göre 45 yaşını geçmiş herkes mutlaka açlık kan şekerine baktırmalı. Herhangi bir sorun yaşamasa bile bunu en az 3 yılda bir tekrar ettirmeli. Ama eğer ailesinde şeker hastalığı, kilo fazlalığı, yağ fazlalığı, damar sertliği gibi risk faktörleri varsa kan şekeri kontrolünü erken yaşlarda her sene yaptırmalı.