Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2006 00:00
Sağlığımız tehlikeye girdiğinde vücudumuz reaksiyon gösteriyor ama biz bunları genellikle gözardı ediyoruz.
Verilen sinyalleri anlayan, sağlıklı yaşamın sırrına eriyor. Bu kişiler "bedensel zekası (Body IQ) yüksek" diye nitelendiriliyor. Formsante dergisi haziran sayısında, bedensel zekanızı ölçmeniz için ipuçları veriyor.
Hangi sinyal neyin habercisi
BAŞ DÖNMESİ
Özellikle bilgisayar başında aynı pozisyonda çalışan kişilerde görülüyor. Çünkü boyun omurlarında oluşan sorunlar iç kulağı besleyen damarlarda da sorun yaratarak baş dönmesine neden oluyor. Baş dönmesi zaman zaman bir kayma hissi şeklinde gelişebildiği gibi, yatağa düşüp gözlerinizi bile açamayacağınız kadar şiddetli olabiliyor.
Hangi hastalıklara işaret ediyor? Baş dönmesi genellikle yüksek tansiyon, diyabet veya damar sertliğinden kaynaklanıyor. Bunların yanı sıra besin ya da polen alerjisi, bakteriler sonucu oluşan enfeksiyonlar baş dönmesinin diğer nedenleri arasında. Beyin kanaması ve tümörleri de baş dönmesiyle gelişebiliyor.
YÜKSEK ATEŞ
Ateşiniz çok yüksek değil belki ama tam bir hafta oldu ve hálá düşmedi. İlk birkaç gün "grip olabilirim" dediniz kendi kendinize. Ancak gün geçtikçe ateşiniz düşmek yerine hálá 37.5 derecenin altına inmiyor bir türlü. Çok yüksek olmayan, ancak normal vücut sıcaklığının birkaç derece üstünde uzun süre seyreden ateş, sandığımızdan daha sık rastlanan bir sorun.
Hangi hastalıklara işaret ediyor? Yüksek ateş grip, tüberküloz, tifo, malta humması, romatoitartrit, menopoz ve toksoplazma gibi pek çok hastalığın habercisi olabiliyor.
Aynı zamanda lenf bezi, mide ve bağırsak ile karaciğer gibi pek çok kanser türü ve AIDS de yüksek ateşle seyrediyor.
YORGUNLUK
Öyle yorgunsunuz ki, son günlerde kollarınızı bile kıpırdatmaya güç bulamıyorsunuz artık. Bir iki gün dinlenirseniz geçer diye düşünüyordunuz ama nafile. Yorgunluğunuz nedeniyle neredeyse işe gidemez hale geldiyseniz veya rutin ev işlerini bile yapamıyorsanız, vücudunuzun bu uyarısını görmezden gelmeyin.
Hangi hastalıklara işaret ediyor? Yorgunluğunuz 6 aydır geçmemişse, kas ve eklem ağrısı ile uyku sorunlarıyla eşlik ediyorsa sizde kronik yorgunluk sendromu başlamış olabilir. Yorgunluğun yanı sıra düşük ateş ve boyun bezlerinde şişlik de oluşmuşsa, enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Benziniz solgunsa ve kalbiniz düzensiz atıyorsa, bunun nedeni anemi olabilir, dikkatli olmanızda yarar var.
MİDE BULANTISI
Çoğumuzda ender olarak görülen mide bulantıları, bazıları için uzun süreli bir kabusa dönüşebiliyor. Mide bulantısı, aşırı alkol alınan bir gecenin ardından yaşanmışsa, bu olağan karşılanabilir. Ancak, hiçbir neden yokken mideniz sürekli bulanıyorsa, dikkatli olmanız gerekir.
Hangi hastalıklara işaret ediyor? Mide bulantısı; gıda zehirlenmesi, gastrit safra kesesi taşlarının habercisi olabilir. Bunların yanı sıra psikolojik sorunlar da sıklıkla mide bulantısıyla birlikte görülebiliyor.
BAŞ AĞRISI
Baş ağrısında genellikle ağrı kesicilerden medet umuyoruz. Oysa başımızın neden ağrıdığını anlayıp, önlem almamızda yarar var. Çünkü bilinçsizce alınan ağrı kesiciler zamanla etkilerini yitirdikleri gibi, baş ağrısının çok daha ciddi boyutlara ulaşmalarına yol açabiliyorlar.
Hangi hastalıklara işaret ediyor? Ağrı zonklama şeklinde görülüyorsa ve özellikle başın tek tarafında hissediliyorsa, bu yakınmanız migrenin habercisi olabilir. Etkisini burun, gözler ve şakaklar üzerinde gösteriyorsa sinüzit problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Baş ağrıları aynı zamanda depresyon gibi psikolojik hastalıklardan da kaynaklanabiliyor.
Bedeninizi iyi tanımanız için
1. Yeni bir bakış açısı, içinde bulunduğunuz kaosun hafiflemesini sağlayacak. Çok stresli bir durumla karşı karşıya kaldığınızda her şeyi bir kenara bırakın ve bedeninizi 180 derece çevirin. Derin nefes alın, sizi rahatsız eden tüm olumsuzlukları zihninizden uzaklaştırın ve bedeninize odaklanın. Sizce, vücudunuzun neye ihtiyacınız var?
2. Sofraya konan besinleri önce gözden geçirin ve kokusunu içinize çekin. İlk lokmanızı aldıktan sonra yemeğinizin ısısına ve lezzetine odaklanın. Beyninizin ne zaman ’doydum’ sinyali verdiğine dikkat edin!
3. Hareket etmenin zevkini keşfedin: Şimdi aklınıza gelen tüm spor türlerini zihninizde canlandırın. Hangisi sizi daha fazla cezb ediyor? Şimdiye kadar düzenli olarak spor yapmadıysanız, artık bir spor salonuna başvurun. Uzmanlara göre, düzenli olarak egzersiz yapanlar, vücut sinyallerini daha iyi algılayabiliyorlar.