Güncelleme Tarihi:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, 14 Şubat 2009 - 20 Mayıs 2013 tarihlerinde Alo174 Gıda Hattına gıda ihbar, şikayet ve bilgi amaçlı 165 bin 869 adet başvuru yapıldı.
Denetimler neticesinde sonuçlanan başvurular cezai işlem uygulamaları açısından incelendiğinde, 138 bin 91 başvuruda cezai işlem uygulanmadı.
Söz konusu dönemde denetimler sonucu cezai işlem uygulanan başvuru sayısı ise 24 bin 434 oldu. Uygulanan cezai işlemlerin 20 bin 13'ü idari para cezası, 3 bin 534'ü üretim veya faaliyetten men, 887'si de Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu olarak gerçekleşti.
En çok ceza satış yerlerine
Başvurular işletme faaliyet alanlarına göre incelendiğinde 73 bin 557 satış yeri, 45 bin 821 üretim yeri, 27 bin 904 toplu tüketim yeri başvurusu kayıt altına alındı.
Başvurular ürün gruplarına göre incelendiğinde ise tahıl, un ve unlu mamüller 30 bin 754, et ve et ürünleri 23 bin 929 ile başvurularda ön sıralarda yer aldı.
En çok idari para cezası verilen işletme türü ise market gibi gıda satış yerleri olurken, bunu üretim yerleri takip etti.
Onay kapsamında faaliyet gösteren gıda üretim yerleri onay almadan faaliyet göstermeleri durumunda ve yapılan resmi kontrol sırasında işyerinin tamamının veya bir bölümünün insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturması ve acil tedbirleri gerektirmesi durumunda bu tarz üretim yerlerinin faaliyetleri durduruldu.
Şikayet nedenleri
İnsan tüketimine uygun olmayan gıdaları üreten veya piyasaya arz eden gerçek ve tüzel kişiler Cumhuriyet Savcılıkları'na bildirildi.
Genel itibariyle gıda üreten ve satan işletmelerin hijyen kurallarına aykırı faaliyetler gösterdikleri, ürünlerin içerisinde yabancı maddelerin çıkması, ürünlerin etiket bilgilerinde yeterli bilgi bulunmaması ve haksız rekabete neden olan ifadeler içeren etiketler, son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin satışı, gıda zehirlenmesi şüphesi, izinsiz gıda satışı gibi konularda şikayetler geldiği tespit edildi.