Güncelleme Tarihi:
Çocuğu ishal olduğunda ya da kustuğunda panikleyen ailelerin uyması gereken önemli kurallar var. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilüfer Toprakçı, yapılan hataları ve olması gerekenleri anlatıyor.
“Kusma ve ishal her yaş çocukta sık görülen yakınmalardır. Pek çok nedeni olabilir ancak en sık kusma nedeni, sindirim sistemine alınan bir virüs veya gıdalardır. İshal de gıdalardan, enfeksiyondan veya antibiyotik alımından ortaya çıkar.
Kusma, anne babaları en çok endişelendiren belirtilerden biridir. Bu endişe ve panikle de bazen yanlışlar yapabilirler. Örneğin; çocuğun susuz kalacağından korkup hızla bir şeyler içirmeye çalışmak doğru değildir. Evet, sıvı alması gerekmektedir ama bunun yavaş yavaş olması emilebilmesine olanak sağlayacaktır.”
Yoğun sıvı kaybına sebep olan ishale dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilem Eriş, çocuklarda ishal nedenlerini sıraladı.
• Sulu veya cıvık dışkılama, acil ve sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı, büyük tuvaleti tutamama, susuzluk, kusma, bulantı, halsizlik ile karın bölgesinde gaz şikayeti ishalin en önemli belirtileri arasında yer alır.
• Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen ishal, çoğunlukla çevresel faktörlerle gelişir. Çocuklarda görülen ishal nedenleri arasında bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu özellikle elma, üzüm, kavun, şeftali tüketimi sayılabilir.
• Yaz döneminde sıklıkla karşılaşılan yaz ishali, en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkiler. Anne sütü alan bebeklerde günde 6-7'den fazla, anne sütü almayan çocuklarda ise 3'ten fazla sulu dışkılama ishal olarak kabul edilmektedir.
• Çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Ateşi olmayan, kusmayan, yalnızca ishali olan çocuklar evde tedavi edilebilir.
• Önemli olan, çocukta sıvı kaybı olup olmadığının takip edilmesidir. Sıvı kaybını anlayabilmek için çocuğun ne kadar idrar yaptığına ve idrarında bir azalma olup olmadığına bakılmalıdır.
Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıkların solunum yolu enfeksiyonları ve ishal olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, bu tür hastalıklarla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken bazı olguların olduğunu söyledi. Tutar, “Bebeğinizi sadece solunum yolu enfeksiyonlarından değil, tüm hastalıklardan korumak için, ilk altı ay sadece anne sütü vermelisiniz. Anne sütü, bebeğinizin hastalanmasını engelleyecek ve onu hastalıklardan koruyacak ilk ilaç olarak düşünmeli ve kesinlikle ihmal etmemelisiniz" dedi.
6. aydan sonra doğru ek besinlerin bebeğe verilmesini belirten Tutar, "Bebeğinizin tüm besin ve besin öğelerini yeterli alması, kısacası yeterli ve dengeli beslenmesi güçlü bir bağışıklık sistemi için şart. Bunun için annenin bu konuda sağlık uzmanlardan yardım alması, doğru seçilmiş besinleri doğru pişirme yöntemleri ile pişirmesi bebek sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL