Okullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#GıdaYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıProf. Dr. Aziz Ekşi, bir gıda; katkı maddesi içeriyorsa bunun etikette E koduyla ve işleviyle belirtilmek zorunda olduğunu söyledi. Ekşi "Böylece tüketici gıdanın katkı içerdiğini ve katkının da E kodu taşıdığını bilecek ve kararını ona göre verecektir. Ancak ’E kodu’, sanıldığı gibi katkının zararlı değil güvenli ve izinli olduğunun göstergesidir" dedi.
#Gıda KatkılarıTürkiye’de 2019 yılı verilerine göre israf edilen gıda miktarı 26 milyon ton, bunun karşılığıysa 214 milyar lira. Gıda israfının önüne geçmek için toplumdaki gıda okuryazarlığı bilincinin oturması gerekiyor. İşte 9 maddede gıda okuryazarlığı hakkında ipuçları…
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Bu destekler sayesinde, kırsalda reel olarak yaklaşık 48,5 milyar liralık yatırım yapıldı, 350 bin yeni istihdam oluşturuldu. 2023 yılına kadar bakanlık olarak 150 bin hektar alanı modern sulama sistemleri ile buluşturmak için toplam 600 milyon lira destek ödemesi yapılmasını planlıyoruz" dedi.
#Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" projesi kapsamındaki "Söz Veriyorum" kampanyası ile ilgili, "Bugün bu lansmanla beraber tanıttığımız kampanya, diğer taraftan sosyal medya ve sosyal mecra kanallarından da tanıtılıyor. Hızlı bir şekilde bu konuyla ilgili farkındalığın artması ve hem de burada bir dünya rekoru kırılması hedefleniyor" dedi.
#Gıdanı Koru, Sofrana Sahip ÇıkSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanlığıİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bugüne kadar 7 milyon 365 bin 755 kişi tarafından indirilen Kadın Destek Uygulaması'ndan (KADES) 862 bin 207 asıllı ihbar alındığını bildirdi.
#Ali YerlikayaTürkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın, “Biz yüz yıllık bir kurumuz. İkinci yüzyılımıza hazırlanıyoruz. Sürdürülebilirlik bizim için her zaman bir stratejik öncelik oldu ve iş modelimizi ‘Dünya bizim, gelecek bizim’ mottosuyla da birleştiriyoruz” dedi.
#Türkiye İş BankasıDeğişen dünyamızda tarım, yaşamın devamı için gerekliliğini ve önemini daha fazla hissettirmesiyle hem kavramsal hem de uygulama teknikleri bakımından derinleşen bir anlam kazandı. Gelişmiş bir toplumun bilinçli bireylerini yetiştirmek için entelektüel boyutu öne çıkan bir alan haline de geldi.
#Konuk YazarZİRAAT Bankası, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da benim de davetli olduğum özel bir toplantıda Türkiye’nin tarım üretimine katkı verecek 6 ayrı paketten oluşan kredi desteklerini açıkladı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, söz konusu yeni stratejiyi, “Üretmek isteyen bütün çiftçilerin yanındayız. Tarım kredilerinin kaynağı konusunda üst limitimiz yok” şeklinde ifade ediyor.
#1Bakan Pakdemirli, "Bu ayın son haftasında, tüm sonuçlar değerlendirilerek, nihai belgemiz olan Birinci Su Şurası Sonuç Belgesi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacaktır. Ardından hiç vakit kaybetmeksizin, 2019 yılında 15 yıl aradan sonra düzenlediğimiz 3. Tarım Orman Şurasında yaptığımız gibi Eylem planımızı oluşturup, faaliyetlere başlayacağız" açıklamasında bulundu.
#Birinci Su Şurası Sonuç BelgesiSalgın öncesi politik konularda sahte veya yanlış haber yayılımı ile sınanan sosyal medya pandemide, hastalık ve aşı hakkındaki içerikler ile de sınandı. Geçtiğimiz günlerde YouTube’ un baş ürün sorumlusu Neal Mohan, yayınladığı bir yazısında, yanlış bilgi yayan videoları kaldırmanın sorunu kontrol altına almak için yeterli olmadığı belirtti.
#Serap TorunRadyo ve Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK) hazırlanan 'RTÜK İletişim Dergisi' temmuz sayısıyla yayın hayatına başladı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "RTÜK, bu dergisiyle iletişim kanallarına bir yenisini daha ekleyerek tüm paydaşlarıyla bağlantısını daha da güçlendiriyor" dedi.
#HaberTürkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "100. yıla giderken ilk hedefimiz; iş modeliyle, organizasyon ve hizmet modeliyle, şube yapısıyla, çalışanlarının yetkinliğiyle ve teknoloji altyapısıyla geleceğin bankasını inşa etmek." dedi.
#Türkiye İş BankasıTürkiye’deki 60. yılını kutlayan Cargill, kadın liderlerin yetişmesine katkıda bulunmak için Türk Eğitim Vakfı işbirliğinde ‘Geleceğe 60 Lider’ programını hayata geçirdi. Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “Öğrencilerimize staj, mentorluk, proje yarışmaları, workshop, fabrika ziyaretleriyle yerinde eğitim gibi çeşitli fırsatlar sunarak özgüvenli, donanımlı kadın liderler olmaları yolunda onları desteklemeyi hedefliyoruz. Bu öğrencilerimiz yarın öbür gün bizlerin yerine geçecek kadın liderler olacaklar” diye konuştu.
#Gazetehaberleri‘Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı yapıldı. Konferansın katılımcıların odak konusu, pandemi sürecinde çocukların eğitim süreciydi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Müdürü Doç. Dr. Cem Gençoğlu, eğitime ve çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu paylaşırken, uzmanlar, eğitim ve ekonomik eşitsizliklerin bir arada ele alınarak makro düzeyde çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Uzmanlara göre, COVID-19 kaynaklı akademik zorluklar, dünyayı, eğitimi ve öğrenimi değerlendirme yöntemlerini yeniden düşünmeye zorlamalı.
#MebPandemi ile mücadele ettiğimiz 2020 yılında gelir ve gider dengelerimiz şaştı, alışveriş alışkanlıklarımız değişti. Önümüzü henüz göremediğimiz şu günlerde paramızı doğru değerlendirmek, harcamalarımızı kontrol altına almak ve bir bütçe planı oluşturmak her zamankinden çok daha değerli.
#Para Nasıl DeğerlendirilirKoronavirüs salgını sonrası virüsün etkisinin azalması için milyonlarca insan ülke genelinde evlerinde vakit geçiriyor. Diğer yandan etkileşim büyük oranda internet üzerinden artık sağlanabilirken, girişimci Evren Dinçsoy ise karantina sürecinde insanların birbirlerine uzaktan da olsa yardım edebileceklerini düşünerek özel bir Facebook grubu kurdu.
#Facebook15-16 Haziran’daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi uzmanlardan üniversite adaylarına öneriler geldi: “Yoğun bir ders programı yerine soru çözümlerine odaklanın. Belgelerinizi akşamdan hazırlayın. En geç yarım saat kala sınav yerinde olun. Yapamadığınız soruyu geçin, turlama tekniğini kullanın.”
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Her geçen gün kantin kültürünün de biraz devre dışı kalarak doğal yemek alışkanlıklarının kazandırıldığı bir döneme geçiş yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle kalorisi yüksek olan yağ, şeker gibi her geçen gün bu oranların da aşağıya çekildiği bir beslenme okuryazarlığı devrede olmuş olacak" dedi.
#Milli Eğitim Bakanlığı