Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneği, Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) aracılığıyla girdiği Gazze’de kayıp ve yetim çocuklara el uzattı. Uzun vadeli sürecek proje kapsamında kayıp çocukları aileleriyle buluşturmak, bakıcı ailelerle yetim çocukları desteklemek yer alıyor. Gazze ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında Hürriyet’e konuşan Hasene International Başkanı Bekir Altaş, bu yılki zekât kampanyasında mültecilere ve savaş mağdurlarına odaklandıklarını söyledi:
#HaseneGastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#GastronomiHijyen belgesi, yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilen bir evraktır. Bu belgelerden birisi de hijyen belgesidir. Hijyen belgesi ise, 2013 yılında Resmi Gazetede yayınlanan bir kanunla ile yürürlüğe girmiştir. Bazı iş yerlerinde ve personel alımlarında hijyen belgesi istenir. Bu iş yerlerinde çalışmak isteyen kişiler öncesinde hijyen eğitimi alarak ardından düzenlenecek olan hijyen belgesi sınavına girerek hijyen belgesinin sahibi olabilir. Hijyen belgesi sorgulama nasıl yapılır sizler için derledik.
#HijyenDeprem beklenen fay hatlarından Kuzey Anadolu fay hattının bir kısmı Marmara Denizi’nin altından geçiyor. Uzmanların riskli gördüğü bu fayda kırılma olursa İstanbul çok ciddi şekilde etkilenecek. Peki, beklenen Marmara depremi sonrası İstanbul için çevre iller nasıl bir hazırlık içinde? Yedi ilin yetkilileriyle konuştuk, olası bir afetten sonrası için planladıkları yardım çalışmalarını anlattılar.
#BilecikTÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, kendi firması da dahil bazı TÜGİAD üyeleriyle deprem bölgesinde yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Çevikel, “İş dünyası olarak deprem bölgesinden göç eden insanlara evinize geri dönün diyebilmek için bizlerin de oraya gitmemiz, o insanlara iş imkânları yaratmamız gerekiyor. Bu bölge bir teknoloji üssü haline getirilebilir” diyor.
#Nilüfer ÇevikelDepremin ardından başlatılan gönüllü seferberliğine halk eğitim merkezleri de dahil oldu. Ülkenin dört bir yanında halk eğitim merkezlerindeki usta öğreticiler, öğrenciler ve veliler depremzedeler için üretime geçti. Neredeyse yardım üssüne dönen halk eğitim merkezlerinde dikim seferberliği başladı.
#Halk Eğitim MerkezleriSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluAdnan Menderes Üniversitesi personel alımı ile bünyesine 117 yeni kadro açacak. Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi bünyesine alınacak olan 117 personel alımı için başvuru şartları ve detayları yayımlandı. İşte, hemşire, güvenlik görevlisi, memur gibi pozisyonlarda yapılacak olan Adnan Menderes Üniversitesi 117 personel alımı başvuru detayları ve kontenjan bilgileri
#Adnan MenderesHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatBazı işlere başvuru sırasında hijyen belgesi istenir. Bu belgelerden birisi de hijyen belgesidir. Hijyen belgesi ise, 2013 yılında Resmi Gazetede yayınlanan bir kanunla ile yürürlüğe girmiştir. Bazı iş yerlerinde ve personel alımlarında hijyen belgesi istenir. Bu iş yerlerinde çalışmak isteyen kişiler öncesinde hijyen eğitimi alarak ardından düzenlenecek olan hijyen belgesi sınavına girerek hijyen belgesinin sahibi olabilir. Hijyen belgesi sorgulama nasıl yapılır sizler için derledik.
#Hijyen BelgesiBeyaz et ve yumurta üretiminde, diğer ifadeyle kanatlı sektöründe Türkiye, dünyanın önemli oyuncularından biri konumunda. Küresel verilere bakarsak 2020 yılı itibarıyla dünyada toplam et üretimi 325 milyon ton. Bu miktarın yaklaşık yüzde 41’i kanatlı eti. Ülkemizde 2021 yılı kanatlı eti üretimi ise 2.3 milyon ton. Türkiye bu performans ile dünyada 10’uncu sırada. Yumurta üretiminde de yaklaşık 20 milyar adet ile yine 10’uncu sırada yer alıyor. Söz konusu rakamlar gerçekten göğüs kabartıcı. Ancak son gelişmeler karşısında sektör temsilcilerinin görüşleri de pek iyimser değil.
#1Bu hafta Bursa’daki tarlalarda mevsimlik işçilerin arasına karıştık. Onlarla beraber fasulye toplayıp biber diktik. Tarımsal üretimin büyük bölümü onların elinden geçiyor. Günlük 100 lira karşılığında tarlada yapılan mesai ise oldukça yıpratıcı. Fasulyede toplama işlemi kolay ama sabır gerektiriyor. Biber fidesi dikerken çıplak ayakla çalışmak ise oldukça zor. Mevsimlik işçiler 6 ay çalışıp diğer 6 ay bu parayla geçinmek zorunda. En büyük problemleri ise eğitim, sağlık, barınma, kayıt dışılık ve artan maliyetler.
#GazetehaberleriVan'ın Erciş ilçesi Kocapınar Mahallesi'nde bir fırında çekilen skandal görüntüler büyük tepki çekti. Görüntülerde ekmek fırınında çalışan personelin hamura tekme atıp, önce yere sonra tavana fırlattığı görülüyor. Sosyal medyada tepki çeken görüntülerin ardından Erciş Kaymakamlığı, belediye ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri işletmeyi mühürleyip, 31 bin 687 TL ceza keserken, savcılık da soruşturma başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan fırındaki skandala ilişkin açıklama geldi.
#VanPortör muayenesi, gıda temelli çalışan firmaların bir dönem zorunlu koştuğu belgeler arasında yer alıyordu. 2014 yılında yerini hijyen belgesine bırakan portör muayenesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayıyla yapılmaktaydı. Peki, hijyen belgesi öncesinde yer alan ve gıda işletmesi çalışanlarının almasının gerekli olduğu portör muayenesi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o detaylar
#Portör‘Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı yapıldı. Konferansın katılımcıların odak konusu, pandemi sürecinde çocukların eğitim süreciydi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Müdürü Doç. Dr. Cem Gençoğlu, eğitime ve çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu paylaşırken, uzmanlar, eğitim ve ekonomik eşitsizliklerin bir arada ele alınarak makro düzeyde çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Uzmanlara göre, COVID-19 kaynaklı akademik zorluklar, dünyayı, eğitimi ve öğrenimi değerlendirme yöntemlerini yeniden düşünmeye zorlamalı.
#MebUNICEF'e göre salgının etkisiyle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısına 150 milyon daha eklenirken, aşılama dahil sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve artan yoksulluğun getirdiği yetersiz beslenmedeki artış özellikle beş yaş altı çocuk ölümlerini ve sağlığını etkileyebilir.
#UnicefTürkiye’de 2019 yılı verilerine göre israf edilen gıda miktarı 26 milyon ton, bunun karşılığıysa 214 milyar lira. Gıda israfının önüne geçmek için toplumdaki gıda okuryazarlığı bilincinin oturması gerekiyor. İşte 9 maddede gıda okuryazarlığı hakkında ipuçları…
#Gazetehaberleri