Gıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Diyabet Vakfı Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. İlhan Yetkin, genç yaştaki diyabet hastalarının bir arada bulunduğu kamp ortamının, hastalığın kontrolünde son derece yararlı olduğunu belirterek, “Ülkemizdeki tüm diyabetli çocukların bu tip kamplardan yararlanması gerektiğine inanıyorum” dedi.
Her gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkGastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Seçmeler, ambalajlı gıda alırken etiketlerin mutlaka okunması gerektiğini söyleyerek, “Bazı işlenmiş gıdalarda insan sağlığını korumak için antimikrobiyal katkı maddeleri kullanılabilir ancak hiç katkı maddesi kullanılmaması gereken gıdalar da var” dedi.
#GıdaAlerji hayati risk taşır mı? Alerjinin belirtileri nelerdir? Alerji nasıl teşhis edilir? Alerjiye karşı evde nasıl önlemler alınabilir? Alerjisi olan bebeklere nasıl bakılmalı? Çocuklarda alerji nasıl anlaşılır? Bebek alerjiye karşı nasıl korunur? Konuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını uzmanlardan öğrendik.
#Alerjinin BelirtileriGıdalar yaşamımızın en temel ihtiyaçlarıdır. Bu nedenle tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini doğrudan ilgilendirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nce yapılan araştırma sonuçlarına göre, mevcut hastalıkların %72 si gıda kaynaklıdır. Tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenli yiyeceklere ulaşabilmesi için bugün artık dünyada gıda güvenliğine ilişkin önlemler öne çıkarılmakta, bu konuda kurallar ve parametreler belirlenmekte ve pratikte uygulanmaktadır.
#Bursa- Akdeniz Üniversitesi Kütüphanesinde Görme Engelli Birimi sorumluluğunu yapan Sarper Arıkan ve arkadaşlarınca, android işlemcisi bulunan tablet veya cep telefonu ürünün üzerine yapıştırılan etikete dokundurulduğunda özelliklerini sesli olarak aktaran, böylece görme engellilerin başkalarının yardımına ihtiyaçlarını azaltmayı ve yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlayan bir proje geliştirildi - Arıkan: - "Böyle bir proje üzerinde Türkiye'de yapılmış bir çalışma bulunmuyor. Yurt dışında da şu ana kadar rastlamadık" - "Projeyi görme engelliler için geliştirdik fakat okuma zorluğu çeken, az gören veya isteyen herkes bu teknolojiden faydalanabilir"