Görme engellilerin okuyamama sorununu çözen proje

Güncelleme Tarihi:

Görme engellilerin okuyamama sorununu çözen proje
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2015 11:05

- Akdeniz Üniversitesi Kütüphanesinde Görme Engelli Birimi sorumluluğunu yapan Sarper Arıkan ve arkadaşlarınca, android işlemcisi bulunan tablet veya cep telefonu ürünün üzerine yapıştırılan etikete dokundurulduğunda özelliklerini sesli olarak aktaran, böylece görme engellilerin başkalarının yardımına ihtiyaçlarını azaltmayı ve yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlayan bir proje geliştirildi - Arıkan: - "Böyle bir proje üzerinde Türkiye'de yapılmış bir çalışma bulunmuyor. Yurt dışında da şu ana kadar rastlamadık" - "Projeyi görme engelliler için geliştirdik fakat okuma zorluğu çeken, az gören veya isteyen herkes bu teknolojiden faydalanabilir"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM - Akdeniz Üniversitesi Kütüphanesinde Görme Engelli Birimi sorumluluğunu yapan Sarper Arıkan ve arkadaşlarınca geliştirilen proje ile android işlemcisi bulunan tablet veya cep telefonu, üzerine yapıştırılan etikete dokundurulduğunda ürünün özelliklerini sesli olarak aktarıyor. Böylece görme engelliler, başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan ürünlerle ilgili bilgi edinebilecek.

Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından görme engellilere yön bulmaya yarayan elektromanyetik bir etiket verildiğini belirtti.

Etiketin sadece yön bulma özelliği bulunduğunu, bunun üzerine görme engelli arkadaşlarıyla etiketi geliştirerek başka alanlarda da kullanılıp kullanılamayacağı üzerine araştırma yaptıklarını anlatan Arıkan, Damla Engelsiz Yaşam Derneği ve "www.engelsiz-android.com" ekibinden destek aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yurt dışında bu konudaki yazılımları inceleyerek proje geliştirdiklerini dile getiren Arıkan, "Bu konudaki benzer bir yazılımı Türkçe olarak yapılandırdık. Ardından etikete ilaç ve benzeri ürünleri tanımlanabilir hale getirdik" dedi.

"Konuşan Yaşam" adı verdikleri projeleri kapsamında ilaç kutusuna elektromanyetik bir etiket yapıştırıldığını bildiren Arıkan, şöyle konuştu:

"Android işlemcisi bulunan tablet veya cep telefonunu etikete dokunduruyoruz. Görme engellilerin kullandığı bir program olan Ekran Okuma Sistemi ile etiketin üzerindeki veriler anında cihaza yükleniyor. Böylece ilacın prospektüsündeki bilgiler cihazın hafızasına alınıyor. Ardından ilacın ne işe yaradığı, kullanım şekli, kimlerin kullanıp kullanamayacağı gibi bilgileri birey sesli olarak dinlemeye başlıyor."

Arıkan, bu tür bir çalışmanın daha önce yapılmadığını ifade ederek, projenin patentinin alınması için Türk Patent Enstitüsüne başvuracaklarını belirtti.

Arıkan, "Böyle bir proje üzerinde Türkiye'de yapılmış bir çalışma bulunmuyor. Yurt dışında da şu ana kadar rastlamadık. 'Konuşan Yaşam' projesini görme engelliler için geliştirdik fakat okuma zorluğu çeken, az gören veya isteyen herkes bu teknolojiden faydalanabilir" dedi.

Haberin Devamı

Projelerinin sadece ilaçlarla sınırlı olmadığını, herhangi bir ürüne konulacak etiket ile ürünün içeriği ve diğer bilgilerinin aynı şekilde aktarılabileceğini vurgulayan Arıkan, "Hava, kara ve demiryolu yolculuklarında kullanılan biletlerde, elektrik, su ve benzeri faturalar, her türlü gıda ürününde, restoranlarda menülerde, konaklama yerlerinde bina içi gibi alanlarda rahatlıkla kullanılabilir" diye konuştu.

Arıkan, Konuşan Yaşam Projesi'nin uygulanması için özellikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Sağlık bakanlıklarından destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!